Sari la conținut
Home » Ce are în comun pisica ta cu una sălbatică?

Ce are în comun pisica ta cu una sălbatică?

Diferența dintre o pisică sălbatică și una de casă, sursa foto: descopera.ro

Ce are în comun? Este greu de imaginat că pisica ta răsfățată ar face altceva decât să doarmă în poala ta și să ceară să i se aducă mâncare direct pe o farfurie de porțelan. Dar, în ciuda stilului de viață confortabil, pisicile domestice nu sunt atât de diferite de felinele mari din sălbăticie.

Leii, leoparzii de zăpadă, jaguarii și gheparzii sunt definiția sălbăticiei și a independenței. Dar ai fi surprins de câte trăsături le împărtășesc cu pisica ta de zece kilograme. Iată o listă de asemănări pe care pisicile domestice le împart cu verii lor mari.

Ce are în comun: Sunt carnivore

Ce are în comun: Cel mai faimos motan
Ce are în comun: Cel mai faimos motan din Marea Britanie

Atât pisicile mari, cât și cele domestice au tracturi digestive scurte care le permit să digere proteinele și grăsimile într-un timp relativ scurt.

Mâncarea pe care o așezi în castronul pisicii tale de companie s-ar putea să nu semene cu carne proaspătă. Dar chiar și hrana comercială pentru pisici (cea de bună calitate, cel puțin) este făcută în principal din carne.

Acest lucru este esențial pentru sănătatea pisicilor domestice, deoarece, ca și pisicile sălbatice, cele de casă sunt carnivore stricte. Acest lucru înseamnă că trebuie să mănânce doar carne pentru a primi toți nutrienții necesari.

Domesticirea nu a schimbat nevoile lor nutritive.

Le place să se frece de lucruri

La fel ca pisica ta de casă și felinele mari, inclusiv tigrii, se freacă de obiecte pentru a lăsa în urmă mirosurile lor.

De câte ori pisica ta te-a întâmpinat frecându-și corpul de picioarele tale? De câte ori ai văzut-o frecându-se de obiecte, inclusiv stâlpi de gard și mobilier? Această comportare clasică a pisicilor este drăguță, dar are și un scop important. Prin frecarea de lucruri, pisicile lasă marcaje de miros pentru a-și marca proprietatea și teritoriile.

O pisică sălbatică nu se va freca niciodată afectuos și posesiv de un om. Dar felinele mari par asemenea pisicilor de casă supradimensionate când se freacă de copaci, stânci și alți membri ai grupurilor lor de familie. La fel ca pisica ta de casă și cele sălbatice, inclusiv tigrii, se freacă de obiecte pentru a lăsa în urmă mirosurile lor.

Când un animal necunoscut pătrunde în teritoriu, îi va ajunge doar o suflare pentru a înțelege că o altă pisică și-a revendicat deja teritoriul.

Ce are în comun: Au un simț puternic al mirosului

Frecarea de obiecte și depunerea de marcaje de miros funcționează doar pentru că pisicile – atât cele mari, cât și cele domestice – au un simț puternic al mirosului.

Se crede că majoritatea membrilor familiei feline au un simț al mirosului de până la 14 ori mai puternic decât cel al oamenilor. Au milioane de senzori de miros în sistemele lor olfactive. Ceea ce le permite să detecteze mirosurile subtile lăsate pe obiecte și să plutească în aer.

Felinele sălbatice își folosesc nasul în primul rând pentru vânătoare. Ele pot urmări prada de la distanțe mari, atât timp cât urmează mirosul. Atât pisicile sălbatice, cât și cele domestice folosesc, de asemenea, mirosurile pentru identificare și comunicare. Pot spune când un membru de sex opus este interesat de împerechere și când un animal rival marchează agresiv un teritoriu.

Au aceeași ciclu de somn

Este normal ca pisicile de casă să se trezească devreme dimineața pentru a face sprinturi prin casă. De asemenea, ele sunt explozii de energie seara, după o zi relaxantă de somn și mai mult somn. Acest lucru se datorează faptului că, precum alte creaturi crepusculare, pisicile dorm ziua și sunt cele mai active la răsărit și la apus.

În sălbăticie, pisicile mari sunt și ele treze la aceste ore. Pisicile, inclusiv leii și pumele, pot dormi până la 15 ore pe zi. Dar profită și de lumina difuză de la răsărit și apus.

Și asta pentru că au o vedere excelentă pe timp de noapte. Ochii lor au caracteristici speciale care le permit să vadă clar când celelalte animale sunt practic orbite de întuneric. Singura diferență este că, în timp ce pisicile mari folosesc această viziune de noapte pentru a doborî prada, pisica ta de casă folosește viziunea de noapte pentru a răsturna lucruri de pe noptieră în timp ce dormi.

Ce are în comun: Au gheare retractabile și pernuțe sensibile pe lăbuțe

Cu siguranță nu vrei să te apropii prea mult de ghearele unei pisici mari. Dar poți să-ți faci o idee bună despre cum arată studiind pur și simplu picioarele pisicii tale de casă. Atât pisicile mari, cât și cele domestice au labe flexibile cu gheare retractabile.

Acest lucru le permite să meargă pe diferite suprafețe fără ca ghearele lor să rămână blocate sau să se uzeze acele vârfuri ascuțite. Ghepardul este singura specie de feline care încalcă această regulă. Ei au nevoie de gheare semiretractabile pentru a-i propulsa înainte și pentru a-și controla direcția la viteze mari.

Toate felinele își folosesc labele și ghearele pentru a prinde prad. Chiar dacă aceasta pradă este doar un șoricel. De asemenea, își folosesc labele pentru a transmite informații senzoriale importante. Pernuțele lor de pe labe sunt acoperite de terminații nervoase care le fac sensibile la temperatură, presiune și textură. Sunt atât de sensibile, încât pot piscile, și cele sălbatice și cele domestice, își pot folosi labele pentru a detecta vibrațiile sonore, conform cats.com.