Din cuprinsul articolului
Ce condiții vor trebui respectate de la 1 ianuarie 2021 pentru intrarea în Marea Britanie de către toți cetățenii europeni au fost stabilite în tratatul post-Brexit.
Conform, BBC, de la 1 ianuarie 2021, sunt mai multe lucruri care se vor schimba în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Deși mai multe aspecte ale relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană după încheierea perioadei de tranziție rămân incerte, s-a realizat o listă a celor mai importante aspecte la care oamenii trebuie să se gândească dacă vor să călătorească între Marea Britanie și Europa.
Călătorii trebuie să aibă mai multă grijă la actele de identificare
Din ianuarie, cetățenii britanici care vor să viziteze orice țară din UE – plus Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein – trebuie să aibă pașaport valabil pentru încă cel puțin șase luni. De asemenea, e necesară o asigurare de călătorie cu componentă de sănătate.
Companiile de telefonie nu mai sunt obligate să respecte tarifarea stabilită la nivelul Uniunii Europene. Înainte de a pleca în călătorie, turiștii sunt sfătuiți să verifice dacă furnizorul de telefonie mobilă le mai oferă sau nu roaming gratuit.
Condiții speciale pentru transportul animalelor de companie în Marea Britanie
Pentru transportul de animale de companie e nevoie de un certificat medical obținut de la medicul veterinar. Actualul sistem de pașapoarte UE pentru animale de companie nu se va mai aplica. Măsurile sunt valabile și pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie dintr-o țară UE.
Controale speciale la frontiere țărilor UE pentru cetățenii britanici
La controalele de la frontieră, cetățenii britanici vor sta la cozi diferite de cetățenii UE. Turiștii vor putea călători fără viză în țările din zona Schengen – care include majoritatea statelor UE și Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, dacă stau în aceste țări cel mult 90 de zile, dintr-un interval de 180 de zile. Perioada de ședere este valabilă și pentru europenii care merg în Marea Britanie.
Reapar cumpărăturile duty-free
Cumpărăturile duty-free vor fi disponibile pentru cei care călătoresc din Marea Britanie în UE și invers, începând cu 2021.
Când Marea Britanie era membră a UE, oamenii puteau intra în țară cu cantități nelimitate de alcool și tutun dintr-o țară membră fără a plăti nicio taxă la frontieră, atâta timp cât a fost plătită o taxă în țara de achiziție și era vorba despre produse pentru uz propriu. Acum, vor exista limite pentru valoarea produselor pe care un călător le poate aduce dintr-o entitate în alta.
Noi reguli pentru cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie
Dacă sunteți cetățean al UE care locuiește deja în Marea Britanie, drepturile dvs. vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2021. Dar ar trebui să verificați dacă puteți rămâne după aceea. Va trebui să deveniți cetățean al Marii Britanii sau să aplicați la Schema de decontare a UE.
Din ianuarie 2021, va exista un nou sistem bazat pe puncte pentru cetățenii străini (cu excepția cetățenilor irlandezi) care doresc să se mute în Marea Britanie.
Guvernul spune că va trata cetățenii UE și non-UE în mod egal și va viza atragerea de oameni care pot contribui la economia Marii Britanii.
Persoanele care doresc să se mute în Marea Britanie pentru a lucra, a trăi sau a studia acolo vor trebui să solicite și să plătească pentru o viză.
O viză de student din afara Marii Britanii va costa 348 de lire sterline.
Solicitarea unei vize pentru un muncitor calificat va costa între 610 și 1.408 lire sterline, cu excepția cazului în care aceștia sunt în domeniile în care UK are lipsă de personal.
De asemenea, aceștia vor trebui să plătească o taxă suplimentară pentru sănătate de 624 de lire sterline de persoană pe an, cu excepția cazului în care sunt angajați din domeniul sănătății.