Din cuprinsul articolului
Câinii sunt, fără doar și poate, printre cele mai iubite și mai apreciate animale de companie. Ei sunt cunoscuți pentru loialitatea, jucăușia și natura lor socială. Unul dintre comportamentele distincte ale câinilor care fascinează mulți părinți de animale de companie este urletul.
Câinii urlă dintr-o varietate de motive, iar înțelegerea motivelor pentru care aceștia urlă îi poate ajuta pe iubitorii animalelor de companie să comunice mai bine cu prietenii lor blănoși și să aibă grijă de ei. Să aruncăm o privire asupra modului în care patrupezii ar fi putut ajunge să aibă acest comportament neobișnuit și pentru ce l-ar putea folosi.
Originea urletului la câini
Câinii domesticiți au descins din lupi cu peste 15.000 de ani în urmă. Chiar dacă, din punct de vedere comportamental, câinii nu sunt mai apropiați de lupi decât sunt oamenii de primate, dezvoltarea lor evolutivă ne ajută să înțelegem unele dintre trăsăturile lor unice.
Lupii urlă ca mijloc de comunicare cu alți lupi. Urletul este folosit pentru a aduna haita, pentru a coordona activitățile de vânătoare ale haitei, pentru a stabili teritorii și pentru a avertiza alte grupuri să stea la distanță.
Motive pentru care câinii domesticiți urlă
La fel ca și lupii, câinii urlă pentru a comunica cu alți semeni, în special ca modalitate de a trimite un mesaj pe o distanță mare. Urletul poate fi, de asemenea, folosit ca un semnal pentru ceilalți despre prezența sau locația unui câine și o invitație la interacțiune.
Deși câinii nu au aceeași gamă de emoții complexe ca și oamenii, ei pot folosi urletul pentru a exprima o stare emoțională. Atunci când câinii sunt excitați, de exemplu, pot urla pentru a-și arăta entuziasmul. În mod similar, câinii pot urla atunci când sunt supărați, stresați, anxioși sau singuri. Urletul poate fi, de asemenea, un semn de frustrare sau plictiseală.
Mai pot urla ca răspuns la ceva ce se întâmplă în mediul lor, cum ar fi sirenele mașinilor de poliție, muzica tare sau alți câini care urlă. Acest ultim comportament este cunoscut sub numele de „urlet contagios” și este comun la câinii care trăiesc în zonele urbane, unde este mai probabil ca patrupedul dumneavoastră să audă sunetul altor căței.
Un lat motiv pentru care pot urla este pentru a-și anunța teritoriul. Prin urlet, câinii comunică celorlalți patrupezi că o anumită zonă este a lor și că ceilalți ar trebui să stea departe.
Comportament specific rasei de câini
Unele rase de câini sunt genetic mai predispuse să urle decât altele, din cauza reproducerii pe linie pentru anumite trăsături. Beagle, de exemplu, folosesc urletul pentru a-i alerta pe ceilalți în timpul vânătorii și jocului. În mod similar, Huskies și Malamute urlă pentru a comunica cu alți câini, deoarece așa au fost crescuți pentru muncă.
La bine și la rău, urletul este un comportament natural pentru mulți câini și servește ca mijloc de comunicare. Este unul dintre multele comportamente fascinante ale câinilor care îi fac să fie animale de companie unice și adorabile. Dacă îi place să urle mai mult decât altora, dulciurile de mare valoare pot ajuta la limitarea excitației și a stresului cauzate de urlete. Tratamentele pot include piei crude, produse de mestecat calmante sau chiar un joc interactiv cu dulciuri.
Cu toate acestea, este important de reținut faptul că urletul excesiv poate fi un semn al unei probleme medicale sau comportamentale subiacente. Părinții animalelor de companie care observă ceea ce par a fi cazuri extreme sau cronice (urlete fără să se oprească nici măcar pentru a primi dulciuri, urlete în timp ce realizează alte comportamente, cum ar fi mușcăturile, sau în semne de durere) de urlete ar trebui să solicite asistență veterinară.