Sari la conținut
Home » Ce fructe pot consuma câinii? Acestea sunt cele mai bune alegeri pe care să le împarți cu animalul de companie

Ce fructe pot consuma câinii? Acestea sunt cele mai bune alegeri pe care să le împarți cu animalul de companie

ce fructe sunt recomandate pentru câin

Nimic nu se compară cu savurarea unor fructe dulci și suculente într-o zi toridă de vară, cu excepția, poate, a experienței pe care o împărtășiți cu cățelul dumneavoastră. Din fericire, câinii pot mânca multe fructe, atât proaspete, cât și congelate, asigurați-vă doar că este vorba de o bucată mică cu care nu se pot îneca.

ce fructe pot consuma câinii; sursă foto: e-vet.ro
ce fructe pot consuma câinii; sursă foto: e-vet.ro

Prea multă fibră digestivă din fructe le poate da câinilor dureri de stomac, iar prea mult zahăr le poate induce starea de greață. Dar o cantitate mică de fructe este grozavă, deoarece este de obicei hidratantă și mai puțin calorică, decât alte bunătăți.

Așadar, ce fructe pot mânca câinii și care trebuie evitate?

Toate fructele pe care le împărțiți cu animalul de companie ar trebui să fie tăiate în bucăți mici pentru a preveni sufocarea. Câteva exemple de fructe sănătoase pentru câini includ:

Mere (bucăți mici, fără coajă, semințe sau miez); Banane (decojite); Mure; Afine; Pepene galben (fără coajă)
Afine (dar nu amestecate cu stafide, care sunt toxice); Mango (în bucăți mici, fără coajă și sâmburi); Portocale (fără semințe, coajă, coajă, tulpină sau miez deosebit de gros); Pere (fără miez); Ananas (fără coajă); Zmeură; Căpșuni
Mandarine (fără tulpină, coajă sau semințe); Pepene verde (fără semințe sau coajă);

Ce fructe nu poate mânca animalul de companie?

Unele fructe ar trebui să fie interzise câinilor, deoarece pot provoca unele probleme grave de sănătate. Printre acestea se numără:
Avocado (Conține o substanță chimică toxică în sâmbure și în coajă); sâmburi de cireșe, caise, piersici și prune (Conțin o cantitate mică de cianură și pot provoca îmbolnăvire sau moarte dacă sunt mestecate și digerate); Strugurii și stafidele (Foarte toxice, chiar și în cantități mici); Roșii (Roșiile necoapte și plantele de tomate sunt toxice)
Lămâi (Cantități mari pot cauza probleme digestive, iar coaja ar putea provoca blocaje intestinale), potrivit dailypaws.com.

Dacă a ingerat fructele menționate mai sus nu încercați să induceți voma fără instrucțiuni specifice din partea medicului veterinar, toxina ar putea provoca și mai multe daune pe parcurs.

Dieta recomandată de medicul veterinar

Rețineți că medicul veterinar recomandă ca nu mai mult de 10% din caloriile zilnice ale câinelui să fie constituite din dulciuri. Asta include fructele și orice altceva care nu face parte din dieta lor. Dacă fructele proaspete, pline de apă și bogate în fibre, intră în bugetul de 10 la sută sau mai puțin al câinelui dumneavoastră pentru dulciuri, cu atât mai bine.

sursă foto: James Wellbeloved.
Labrador care papă pepene; sursă foto: James Wellbeloved.

Lori Prantil, MPS, DVM, care consiliază proprietarii de animale de companie cu privire la nutriție la VCA South Shore Weymouth, avertizează că anumite probleme de sănătate individuale ale câinilor, cum ar fi diabetul zaharat, pot necesita ca un medic veterinar să urmărească proteinele (reducerea pentru unele afecțiuni medicale, adăugarea pentru altele), fosforul și, da, zahărul.

Iar fructele au mult zahăr. Așa că, înainte de a-i strecura câinelui o felie de pepene verde, verificați împreună cu medicul veterinar dacă fructele sunt un tratament potrivit.