Din cuprinsul articolului
Și tu, ca și cei mai mulți proprietari de feline, propbabil că te-ai întrebat de multe ori ce gândește pisica ta. Mulți sceptici susțin că pisicile nu gândesc la fel ca oamenii și nu-și pot reaminti lucruri.
Însă, ca iubitori de pisici, am vrut să aflăm dacă există mai mult decât atât. Așa că am compilat câteva dintre descoperirile noastre preferate de pe internet despre creierul felinelor.
Când îți pui întrebare ce gândește pisica ta, trebuie să știi că procesul diferă total de cel al oamenilor. Ele gândesc și își pot reaminti lucruri întâmplate, însă într-un mod total diferit.
Oamenii își amintesc prin rememorarea cuvintelor spuse la momentul respectiv. Sau prin descrierea internă a ceea ce au simțit sau a ceea ce s-a întâmplat. Pisicile își amintesc însă într-un mod total diferit!
Conform CatWiki, „Pisicile nu gândesc în nicio limbă, deoarece nu gândesc în cuvinte, așa cum fac oamenii. Mințile lor nu sunt conectate pentru a folosi limbajul în același mod ca și oamenii. În schimb, pisicile își folosesc părțile corpului și poziționarea pentru a se exprima față de oamenii din jurul lor.”
Acest lucru se datorează faptului că în creierul pisicilor nu există regiunea specială care poate înțelege vorbirea. Așadar, deși pisicile ar putea recunoaște cuvinte și le-ar putea asocia cu amintiri, nu pot înțelege sensul cuvântului.
Cercetările științifice privind creierul felinelor realizate până acum arată că pisicile pot gândi doar în mod subconștient. Ele se pot inspira din amintiri pentru a-și ghida comportamentul viitor. Însă nu vin cu propriile gânduri sau idei despre o situație.
Prin urmare, pisicile pot învăța bazându-se pe experiențele lor anterioare, pe sentimente și pe rezultatele obținute.
Pentru a rezuma, pisicile nu se gândesc la cum e ziua lor sau la cum se simt. Dar se gândesc la situațiile anterioare pe care le-au întâlnit. De exemplu, atunci când pisica ta se relaxează, nu se gândește la ceva anume. Dar situația se schimbă dacă interacționezi cu ea cu o mângâiere, o jucărie nouă sau mâncare.
În astfel de situații, pisica își va folosi atunci memoria de lucru pentru a face legătura cu o experiență anterioară.
De exemplu, dacă pisica ta toarce liniștită nu se gândește „sunt mulțumită”. Dar, dacă vede locul preferat de dormit, ar putea gândi: „Acest loc mă face să mă simt mulțumită. Voi dormi acolo acum!”
Pisicile sunt animale super-inteligente. Iar învățarea modului în care gândesc ne poate ajuta să le înțelegem un pic mai bine, susțin cei de la protectapet.com
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…