Sanatate & Dresaj

Ce înseamnă alimentația sănătoasă pentru câini? Fructele și legumele pe care animalele de companie le pot sau nu le pot mânca

Este normal ca proprietarii animalelor de companie să-și răsfețe din când companionul cu ceva bunătăți specifice mai degrabă alimentației umane. Dar este benefic acest lucru pentru sănătatea partenerilor cu blană? La urma urmei, dacă este sigur pentru tine să mănânci, trebuie să fie în regulă și pentru câinele tău, nu? 

Ei bine, lucrurile nu sunt atât de simple. În timp ce multe alimente pentru oameni sunt perfect sigure pentru patrupezii noștri, unele sunt foarte nesănătoase și de-a dreptul periculoase, așa că este esențial să știm ce fructe și legume pot mânca câinii. 

Cei mai buni prieteni ai omului au o digestie diferită de a noastră, prin urmare dacă aceștia consumă alimentele nepotrivite pot apărea probleme medicale pe termen lung și chiar decesul. 

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă

Cu toate că sunt omnivori, patrupezii n-au nevoie în mod special de o alimentație bazată pe fructe și legume, însă ocazional, recompensarea acestuia cu anumite fructe sau legume este binevenită. În continuare, venim în întâmpinarea cititorilor noștri cu o listă a  recompenselor recomandate de medicii veterinari.

Să luăm de exemplu, banalele mere aceste fructe sunt o sursă excelentă de vitamina A. Sunt gustarea perfectă pentru cățeii aflați la a doua tinerețe. Asigurați-vă însă să scoateți semințele.  De asemenea, pot fi gustarea ideală pe durata verii dacă aceste sunt scoase din congelator. 

Bananele pot fi de asemenea, acordate sub formă de recompensă, însă trebuie acordate cu moderație. Sunt un excelent tratament hipocaloric pentru câini pentru că sunt bogate în potasiu, vitamine, biotină, fibre și cupru. 

Au un conținut scăzut de colesterol și sodiu, dar din cauza conținutului ridicat de zahăr, bananele ar trebui să fie oferite ca răsfăț, nu să facă parte din dieta principală a câinelui dumneavoastră.

Castraveții sunt perfecți pentru câinii supraponderali

Afinele pot fi consumate în siguranță de câini chiar și cele uscate pot fi administrate în siguranță câinilor în cantități mici. Dacă patrupedului îi va plăcea acest răsfăț acidulat este o altă întrebare. În orice caz, moderația este importantă atunci când hrăniți câinii cu afine, ca și în cazul oricărei bunătăți, deoarece prea multe afine pot duce la o supărare a stomacului.

Castraveții sunt deosebit de buni pentru câinii supraponderali, deoarece nu conțin deloc sau foarte puțini carbohidrați, grăsimi sau uleiuri și chiar pot crește nivelul de energie. Sunt plini de vitaminele K, C și B1, precum și de potasiu, cupru, magneziu și biotină.

Zmeură

Da, câinii pot mânca zmeură. Zmeura este bună cu moderație. Acestea conțin antioxidanți care sunt foarte buni pentru câini. Sunt sărace în zahăr și calorii, dar bogate în fibre, mangan și vitamina C. Zmeura este bună în special pentru câinii seniori, deoarece are proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta articulațiile câinelui. Cu toate acestea, ele conțin cantități mici de xilitol, așa că limitați-vă câinele la mai puțin de o ceașcă de zmeură la un moment dat.

Căpșuni

Da, câinii pot mânca căpșuni. Căpșunile sunt pline de fibre și vitamina C. Pe lângă asta, ele conțin și o enzimă care poate ajuta la albirea dinților câinelui dumneavoastră pe măsură ce le mănâncă. Acestea conțin zahăr, așa că asigurați-vă că le dați cu moderație.

Ce nu pot mânca animalele de companie

Cireșe

Nu, câinii nu ar trebui să mănânce cireșe. Cu excepția părții cărnoase din jurul semințelor, conțin cianură și sunt toxice pentru câini. Cianura întrerupe transportul celular al oxigenului, ceea ce înseamnă că celulele sanguine ale câinelui dumneavoastră nu pot primi suficient oxigen. 

Dacă patrupedul dumneavoastră mănâncă cireșe, fiți atenți la pupilele dilatate, dificultăți de respirație și gingii roșii, deoarece acestea pot fi semne de otrăvire cu cianură.

Ceapă

Nu, câinii nu ar trebui să mănânce niciodată ceapă. Ceapa, prazul și arpagicul fac parte dintr-o familie de plante numită Allium, care este otrăvitoare pentru majoritatea animalelor de companie, în special pentru pisici. 

Consumul de ceapă poate provoca ruperea celulelor roșii din sângele câinelui dumneavoastră și poate provoca, de asemenea, vărsături, diaree, dureri de stomac și greață. Otrăvirea cu ceapă este mai gravă la câinii din rasele japoneze, cum ar fi Akita sau Shiba Inu, dar toți câinii sunt foarte sensibili la aceasta.

Avocado

Pe de altă parte, câinii nu ar trebui să consume în nici într-un caz avocado, deși pentru oameni acest fruct este benefic același lucru nu se aplică și în cazul prietenilor purtători de coadă. De ce? Pentru că sâmburii, pielea și frunzele de avocado conțin persină, o toxină care provoacă adesea vărsături și diaree la câini.

Ciupercile

Câinii ar trebui să evite ciupercile. Ciupercile sălbatice pot fi toxice pentru câini. Deși doar 50-100 din cele 50.000 de specii de ciuperci din întreaga lume sunt cunoscute ca fiind toxice, cele care sunt otrăvitoare pot răni cu adevărat câinele sau chiar duce la moarte. Ciupercile albe spălate din supermarket ar putea fi în regulă, dar este mai bine să fii în siguranță decât să regreți.

Struguri

Nu, câinii nu ar trebui să mănânce niciodată struguri. Strugurii și stafidele (struguri uscați) s-au dovedit a fi foarte toxice pentru câini, indiferent de rasa, sexul sau vârsta acestora. De fapt, strugurii sunt atât de toxici încât pot duce la insuficiență renală bruscă acută. Fiți întotdeauna atenți la aceste fructe periculoase pentru câini.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

6 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

7 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

8 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

9 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

10 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

11 ore ago

Parteneri