Deoarece cititorii ne întreabă adesea ce înseamnă „Pedigree”, Animalzoo vine in ajutorul lor cu un scurt ghid explicativ:Cuvântul Pedigree este de origine engleză și se referă la certificatul genealogiei câinelui cu ascendenţă cunoscută.
Certificatul de Origine al unui câine înscris în Cartea de Origine Română este un document oficial care atestă puritatea rasei respectivului câine, performanțele sale și ale ascendenților – părinți, bunici, străbunici- în cadrul competițiilor canine precum și activitatea sa de reproducător. Pedigree -ul elaborat de Asociația Chinologica din România conține: – Toate semnalmentele respectivului câine de rasă inclusiv numărul de microcip sau de tatuaj dacă acesta are unul, principalele date referitoare la identitatea crescătorului și ale actualului proprietar.– Numele și numărul de Certificat de Origine Română al ascendenților– părinți, bunici, străbunici – precum și al titlurilor obținute de aceștia în competiții canine.
- Participarea câinelui la competiții canine – data, localitatea, felul competiției, calificative și titluri obținute, numele arbitrilor.
- Activitatea de reproducător.
Este evident că un astfel de document corect completat oferă o imagine clară asupra originii și valorile câinelui, lucru esențial în cazul montei dirijate, evitându-se se astfel împerecherile incestuoase. Astfel se poate face o alegere corecta a reproducătorilor, având ca rezultat final obținerea unor descendenții valoroși.
Ce înseamnă Pedigree tip A şi tip BTip A:Are completate toate rubricile rezervate celor trei generații de ascendenți: părinți, bunici, străbunici, atât ale masculului cât și ale femelei. Câinii cu pedigree poartă numărul de ordine din C.O.R. urmat de Indicativul Rasei conform clasificării. Tip B: Presupune că nu se cunosc ascendenții la cel puțin unul dintre subiecți, mascul sau femelă. Certificatele tip B poartă numărul de ordine pentru rasa respectivă din registrul B.
Dreptul de reproducător al unui câine de rasă se obține după ce acesta a trecut prin două expoziții și a obținut de la doi arbitri diferiți calificativele de EXCELENT pentru mascul și cel puțin FOARTE BINE pentru femelă. Pentru a deveni valabile pe teritoriul țării noastre toate aceste certificate trebuie să existe prezentarea câinelui la cel puţin o competiție canină organizată de Asociația Chinologica din România. S.S.