Din cuprinsul articolului
Probabil că ați văzut pete de lacrimi maro închis sau roșiatice sub ochii unui câine și v-ați întrebat de unde provin.
Petele de apar la anumite rase mai des decât la altele și pot indica o mulțime de lucruri diferite.
Este important să consultați un medic veterinar sau un oftalmolog în cazul în care câinele dumneavoastră dezvoltă pete de lacrimă pentru a determina cauza și posibilele tratamente.
Petele de lacrimă sunt semne maro închis sau roșiatice care apar sub ochii câinelui. Petele sunt adesea însoțite de secreții, dar nu întotdeauna. De obicei, sunt mai vizibile la câinii care au blana albă sau ușor colorată.
Epifora, o afecțiune care provine din producția excesivă de lacrimi sau din incapacitatea de a scurge corect lacrimile, este de obicei sursa petelor.
Epifora poate avea o varietate de cauze și poate fi acută sau cronică. Petele roșiatice apar atunci când porfirina, un pigment care se găsește în lacrimi, se acumulează sub ochi. Petele maronii sau de culoarea ruginei pot fi rezultatul unei infecții pe pielea de sub ochi, care se dezvoltă datorită umidității constante din lacrimi care se acumulează pe piele. Deoarece cauzele epiforei pot varia, este important să consultați un veterinar sau un specialist.
Excesul de lacrimi rezultă din iritarea ochilor sau din cauza faptului că lacrimile nu sunt drenate lacrimile în mod corespunzător. Ochiul produce lacrimi pentru a alunga iritanții și a rămâne curat.
În mod normal, lacrimile se scurg apoi prin mici orificii din apropierea ochiului și sunt trimise pe gât. Epifora este rezultatul unor anomalii în acest proces. Iată câteva motive medicale pentru care un câine ar putea dezvolta epifora:
Glaucom: Cauzează acumularea de lichid în ochi și deteriorează nervul optic; Conjunctivită: O inflamație în mucoasa ochiului care poate avea ca rezultat mucozități, puroi sau secreții; Infecții oculare: Cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau iritanți precum fumul sau șamponul; Expunerea la iritanți: Fumul pasiv, praful și alergenii pot face ca ochii să producă mai multe lacrimi;.
Pleoapele inversate: Entropionul este o afecțiune în care o porțiune a pleoapei este inversată, ceea ce duce la frecarea genelor de ochi. Acest lucru provoacă iritații, zgârieturi și leziuni oculare.
Socluri oculare puțin adânci: Mai frecvente la câinii brahicefalici (câini care au botul mai scurt). Ochii ies în afară și, uneori, pleoapele nu se închid complet, ceea ce duce la iritații și leziuni.
Infecția urechii: O infecție la o ureche poate face ca ochiul de pe aceeași parte a capului să producă lacrimi mai mult decât de obicei.
Glande lacrimale mari sau deschideri mici ale canalelor lacrimale: Neregularitățile ochilor câinelui dumneavoastră pot provoca mai multe lacrimi.
Cicatrizarea: Cicatricile de la infecții oculare anterioare sau leziuni oculare pot afecta capacitatea de drenare a lacrimilor, cauzând acumulări.
Dieta necorespunzătoare și stresul: Stilul de viață are un efect asupra epiforei. Consultați-vă cu medicul veterinar pentru a forma o dietă echilibrată și lucrați pentru a reduce anxietatea.
Alergii: Acestea pot face ca ochii câinelui dumneavoastră să producă lacrimi în exces, deoarece organismul răspunde la ceea ce percepe ca fiind o amenințare. Acestea pot fi sezoniere, legate de alimente sau rezultatul utilizării de boluri de plastic pentru mâncare și apă.
Între timp, puteți lua măsuri pentru a vă asigura că câinele dumneavoastră se simte mai confortabil. Păstrați blana din jurul ochilor tunsă, astfel încât să nu provoace iritații. Curățați zona afectată de excesul de lacrimi cu un prosop de hârtie înmuiat în apă caldă.
Folosiți o apă de ochi sigură pentru câini pentru a îndepărta substanțele iritante și poate doriți să luați în considerare o zgardă elisabetană dacă câinele dumneavoastră își pipăie ochii pentru a evita alte daune.
În ceea ce privește îndepărtarea petelor, există multe produse pe piață care pretind că fac acest lucru. De obicei, acestea sunt o risipă de bani și pot fi chiar dăunătoare pentru câinele dumneavoastră.
În general, ștergerea frecventă a lacrimilor va reduce prezența porfirinei, pigmentul care cauzează petele, precum și orice infecție cu drojdie care ar putea apărea. Puteți curăța blana cu argint coloidal, care este sigur în apropierea ochilor.
Aveți la dumneavoastră o batistă sau un prosop moale pentru a vă tampona sub ochii câinelui pe parcursul zilei. Ar putea dura câteva săptămâni până când veți vedea o reducere a petelor de lacrimi, dar, în timp, acest lucru va ajuta.
Unii sugerează că trecerea la apă filtrată poate fi de ajutor, precum și adăugarea de oțet de cidru de mere în mâncarea câinelui dumneavoastră, deși ar trebui să vă consultați cu medicul veterinar pentru a determina cantitatea potrivită de adăugat. Printre produsele care nu sunt sigure în jurul ochilor se numără peroxidul de hidrogen, oțetul topic și demachiantul. Nu folosiți aceste produse în apropierea ochilor câinelui dumneavoastră.
Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…
Cumpărarea și alegerea unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…
De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…
Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…
Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…
Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…