Din cuprinsul articolului
Ce riscă stăpânii de câinii de rasă comună dacă nu fac aceste lucruri. Câinii de rasă comună, mai exact cei de rasă europeană, trebuie sterilizați, potrivit legii, altfel, stăpânii acestora riscă amenzi ce pot ajunge până la 10.000 de lei. Potrivit OUG 155/2001, “este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special”.
Ce riscă stăpânii de câinii nesterilizați
Nerespectarea acestei obligații de sterilizare a câinilor poate aduce stăpânilor amenzi usturătoare. Mai exact cei care au făcut legea au prevăzut în cazul nerespectării acestor articole, amenzi care sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
De asemenea, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Mai ales dacă vorbim despre patrupezi luați de la adăpost. Cei ce nu respectă nici această regulă riscă aceeași sancțiune aplicată și pentru nerespectarea obligației de sterilizare a câinilor, adică amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.
Este interzis abandonarea câinilor revendicați
Ce riscă stăpânii de câinii. OUG 155/2001 stabilește și că este interzis abandonul câinilor revendicați ori adoptați din adăposturi. “Abandonul constă în lăsarea unui câine revendicat ori adoptat în condițiile prezentei ordonanțe de urgență pe domeniul public, fără hrană, adăpost ori tratament medical”, este explicat în amănunt în actul normativ. În acest caz, sancțiunile sunt mai drastice decât în cazul nerespectării obligației de sterilizare sau microcipare. Mai exact, cei care abandonează patrupezi pe care i-au adoptat riscă chiar să ajungă după gratii. În cazul în care vor fi găsiți vinovați pentru o astfel de faptă aceștia riscă închisoare de la doi la cinci ani. În cazul sterilizării, există anumite excepții, astfel că nu toți patrupezii trebuie supuși acestei intervenții. Exemplare cu regim special sunt cele cu drept de reproducere, adică cele cu pedigri. Pedigriul reprezintă, potrivit dexonline.ro, genealogia unui animal de rasă pură, respectiv a unui animal domestic reproducător de rasă.