Lumea animalelor

Ce se întâmplă dacă o pisică consumă alcool?

Ce se întâmplă dacă o pisică consumă alcool? Alcoolul a fost o parte comună a culturii și societății umane din întreaga lume de mii de ani și se găsește încă în multe forme în majoritatea gospodăriilor.

Alcoolii sunt de fapt un grup de substanțe chimice, dintre care cea mai semnificativă și comună se numește etanol. Etanolul este cel care dă efectele băuturilor alcoolice, atât bune, cât și rele!

Ce se întâmplă dacă o pisică consumă alcool?

Etanolul se găsește în băuturi, dar și în orice produse de fermentare (cum ar fi pâinea, cerealele, amidonul) și produse precum spirtul, dezinfectanții, apele de gură, vopseaua, spray-urile și parfumurile.

Disponibilitatea largă a etanolului înseamnă în mod natural că acesta intră în contact cu toți membrii gospodăriilor noastre. Inclusiv cu animalele noastre de companie.

Așa cum alcoolul poate fi periculos pentru oameni dacă este consumat în cantități mari și frecvent, la fel și pentru animalele noastre de companie.

Alcoolul (etanolul) este un deprimant al sistemului nervos central. Încetinește nervii și mușchii. Se absoarbe rapid (în decurs de 30 până la 60 de minute). Circulă în fluxul sanguin până când este eliminat de ficat.

La fel ca la oameni, alcoolul produce un set din ce în ce mai sever de simptome pe măsură ce doza crește. Cantitatea înghițită în raport cu greutatea corporală este crucială.

Unele simptome pot fi ușoare, dar dacă este ingerată o cantitate mare, alcoolul poate fi letal pentru pisici.

Cu cât problema este identificată și gestionată mai devreme, cu atât rezultatul va fi mai bun pentru pisica ta. Așa că solicită sfatul medicului veterinar cât mai curând posibil dacă crezi că pisica a băut alcool!

Ce fac dacă pisica mea a băut alcool ?

În acest caz, este indicat să duci pisica într-o cameră unde nu mai are acces la alcool. Și să te asiguri că nu sunt disponibile alte produse care conțin alcool. Acest lucru va preveni agravarea problemei înainte de a putea solicita ajutor!

Încearcă să identifici exact ce a înghițit pisica ta. Cât de mult și când a fost înghițit alcoolul, dacă poți. Dacă produsele alcoolice au etichete, păstrează-le! Astfel încât să poți face referire la lista de ingrediente atunci când ajungi la medicul veterinar.

Alcoolul este absorbit rapid și în decurs de 30-60 de minute va produce simptome de ebrietate. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce sistemul nervos central încetinește. Pisica poate părea dezorientată și poate începe să miaune mult.

Etanolul este foarte iritant pentru intestine și poate provoca, de asemenea, vărsături sau diaree.

Pe măsură ce simptomele progresează, pisica poate dezvolta convulsii, care pot opri respirația și, în cele din urmă, pisica poate muri din cauza efectelor alcoolului.

Care sunt simptomele?

Toate aceste simptome sunt foarte dependente de doză, la fel ca la oameni. Cantitățile mai mici de alcool vor produce semne mai ușoare, în timp ce dozele mai mari produc probleme mai grave.

De obicei, durează 12-24 de ore pentru ca simptomele să înceapă să se diminueze, deoarece etanolul este eliminat de ficat.

Există date specifice foarte limitate pentru a răspunde la această întrebare, dar doza letală publicată la câini este de aproximativ 6 grame per kilogram de greutate corporală de etanol 100%.

Aceasta înseamnă aproximativ 7,5 mililitri de etanol 100% per kilogram greutate corporală. Este posibil ca doza toxică pentru pisici să fie chiar mai mică decât aceasta. Pentru a pune această doză în context, dacă pisica ta bea 25 ml de vodcă 40% poate să fie nociv pentru ea, potrivit intreabaveterinarul.ro,

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

11 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

13 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

14 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

15 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

16 ore ago