Sanatate & Dresaj

Ce trebuie să faci dacă patrupedul a fost otrăvit! Măsurile de prim ajutor care îi vor salva viața

Cu toții ne iubim animalele de companie și ne dorim ca acestea să fie fericite, bine îngrijite și desigur dresate corespunzător. Cam astea ar fi principalele sarcini ale unui stăpân responsabil. Însă, ca și în cazul pisicilor, câinii sunt foarte curioși, iar acest lucru nu este întotdeauna benefic pentru sănătatea lor.

În ciuda eforturilor pe care le depuneți pentru a vă ține patrupedul sănătos, pot apărea, din varii motive, situații în care blănosul iubit să ingereze, accidental sau nu, substanțe otrăvitoare. 

Sănătatea animalului de companie poate fi afectată de produse alimentare precum avocado, ciocolata, strugurii sau nucile. Medicamentele pentru uz uman sunt de asemenea nocive, banalele pastile precum ibuprofenul sau paracetamolul sunt aproape letale, precum și plantele decorative sau tutunul.

Ce poți face în cazul în care animalul de companie este otrăvit

În primul rând trebuie să fiți sigur că animalul de companie a ingerat substanțe toxice. Enumerăm în cele ce urmează simptomele otrăvirii. Acestea pot apărea imediat sau la câteva ore după ce au fost ingerate. Trebuie să știți că se manifestă diferit în funcție de tipul de substanță și de cantitatea ingerată.

Cele mai comune simptome sunt: 

Diareea; vărsăturile; durere intensă însoțită de gemete; tuse și strănut; pupile dilatate; convulsii și tulburări neurologice; pierderea echilibrului; rigiditatea musculaturii și tremur; paralizia unei zone a corpului; tulburări cardiace, respiratorii; apatie; urinare frecventă; iritație gastrică și în unele cazuri, erupții cutatanate-irității.

În mod cert trebuie să apelați la un medic veterinar atunci când apar astfel de simptome dar sunt situații în care trebuie să interveniți rapid.

 În primul rând încercați pe cât de mult posibil să identificați cauza care a provocat această situație, vă va ajuta să-i oferiți veterinarului cât mai multe informații. IMPORTANT: nu vă pierdeți calmul!

Măsuri de prim ajutor recomandate de medicul veterinar

În cazul în care nu puteți ajunge la medicul veterinar iată câteva măsuri de prim ajutor pe care le puteți aplica:

  1. În situația în care patrupedul se află într-o stare de inconștiență, sau dacă intoxicația s-a produs prin inhalare, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să-l scoateți într-un spațiu deschis, aerisit.
  2. Colectați o mostră din substanța toxică, dacă aveți cum. Îi va servi medicului veterinar pentru stabilirea diagnosticului.
  3. Odată ce ați identificat otravă ingerată, sunați medicul veterinar, iar acesta vă va oferi toate măsurile de prim-ajutor care se impun. De exemplu, cea mai importantă acțiune  în astfel de cazuri este să-i provocați cățelului vărsături.

 ATENȚIE: Nu trebuie să-i provocați vărsături în următoarele situații: dacă se află în starea de inconștiență, dacă are convulsii sau de la ingerarea substantei toxice au trecut mai mult de două ore. 

În cazul în care substanța înghițită este un acid puternic, un produs petrolier sau produs de curățenie, dacă se induc stările de vărsături atunci când este inconștient, îi puteți provoca pneumonie prin aspirație. În situația în care a fost otrăvit cu un agent coroziv, dacă îi veți stimula vărsăturile, substanța respectivă îi va produce o a doua arsură la nivelul tractului digestiv, faringelui și cavității bucale. Nu veți face nimic altceva decât să înrăutăți situația, potrivit site-ului intreabaveterinarul.ro.

În ce situații îi puteți induce starea de vomă 

Îi veți provoca stările de vomă doar dacă este conștient, nu au trecut mai mult de două ore de la momentul otrăvirii și foarte important îi provocați voma doar dacă sunteți sigur că substanța ingerată nu este corozivă.

  1. Pentru a stimula vărsăturile este indicat să aveți în casă una din următoarele produse: peroxid de hidrogen 3% (apă oxigenată), sirop de ipeca sau cărbune activ. Substanțele menționate ajută enorm la inducerea vomei și la eliminarea unei cantități consistente de otravă înghițită.
  2. Dacă patrupedul a intrat în contact cu otrava doar la nivelul pielii, spălați imediat câinele cu apă călduță și săpun dar, ATENȚIE AVEȚI GRIJĂ să nu îi intre în ochi, gură, nas sau urechi. 

Puteți chiar tăia o parte din blana care a intrat în contact cu substanța otrăvitoare. În cazul în care otrava a intrat în ochii animăluțului ștergeți imediat cu un tampon de bumbac îmbibat în ser fiziologic sau apă călduță.

Indicat este, doar în cazul în care este conștient, să-i dați puțină apă să bea, otrăvurile afectează în general ficatul și rinichii. Dacă nu poate bea singur, dați-i puțină apă cu seringa.

Moduri de tratare a unui câine otrăvit

După un astfel de episod nefericit de otrăvire, recuperarea se poate întinde pe o durată însemnată de timp, în funcție de organele afectate. În cazul erupțiilor cutanate, înțepăturilor sau a mușcăturilor, îngrijirea se face local cu ajutorul antihistaminicelor, la recomandarea medicului veterinar.

Pe de altă parte, atunci când otrava este înghițită, organele afectate sunt rinichii și ficatul. În acest caz, recuperarea este mult mai mare, iar câinele va avea nevoie de o dietă specifică. Trebuie evitate grăsimile și proteinele.

În mod cert ne dorim ca aceste episoade să nu se întâmple. Prin urmare, veterinarii vă recomandă să puneți la loc sigur medicamentele, alcoolul, produsele de curățenie precum și plantele decorative. În cazul în care vreți să aflați mai multe despre alimentele și plantele care care sunt toxice puteți lectura acest articol.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

12 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

14 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

15 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

16 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

16 ore ago