Din cuprinsul articolului
Ce trebuie să știm despre pisici. Oamenii de știință spun că pisica este un animal de companie care se atașează mult de stăpân. Ei au descoperit care sunt semnele că felinele sunt sociabile.
În ultimele două decenii, o serie de studii științifice au demonstrat în mod constant faptul că animalele de companie sunt ființe inteligente, sociabile, bine adaptate la indiciile umane. Studiile au vizat în mod special câinii, mai puțin pisicile.
Puțini cercetători s-au obosit să cerceteze abilitățile sociale ale pisicilor. La urma urmei, câinii sunt descendenți ai lupilor cenușii și au fost dezvoltați în mod intenționat pentru a îndeplini roluri specifice alături de oameni.
Ce trebuie să știm despre pisici. Sunt sau nu antisociale și necooperante
Pe de altă parte, pisicile, care au descendenți din pisica sălbatică africană, nu au fost supuse aceleiași presiuni selective din partea oamenilor. Adesea, felinele au fost considerate antisociale și, de asemenea, necooperante.
În ultimii ani, câțiva oameni de știință au realizat câteva cercetări care sugerează că până acum au fost subestimate abilitățile sociale ale pisicilor și că interesul față de acest aspect este în creștere, scrie NY Times.
Semnele clare că pisica se bucură de compania stăpânului
Vestea bună, spun autorii celui mai recent studiu, este că pisicile au propriile moduri de a-și exprima dragostea și afecțiunea; dar nu sunt la fel de evidente, ca obiceiul câinilor de a da din coadă. Datorită cercetărilor, acum poți cunoaște semnele clare că pisica se bucură de compania ta.
1.”Clipesc încet”
Denumit „sărutul pisicii”, „clipirea lentă” este o secvență de mișcări ale ochilor, observate în mod obișnuit la pisici, potrivit cercetărilor realizate de cei de la Scientific Reports.
Începe cu o serie de jumătate de clipiri, în care pleoapele se deplasează una spre cealaltă fără a închide complet ochiul. Acesta este urmat de o îngustare mai prelungită a ochiului sau chiar de o închidere completă a ochiului. Pentru a fi mai clar, gândiți-vă la cineva care se luptă să rămână treaz, încercând să țină ochii deschiși.
În general, descoperirea sugerează că această clipire lentă ar putea fi o modalitate subtilă, dar eficientă, de a-ți arăta că ește demn de încredere.
Așadar, dacă vrei să-i spui pisicii că o iubești, încearcă să-ți miști ușor ochii, să faci o pauză, apoi să îi deschizi din nou încet. Dacă pisica răspunde la fel, acesta e un semn că sentimentul este reciproc.
2. Un anumit mod de a-și ține coada
Pisicile folosesc diverse forme de limbaj corporal pentru a comunica între ele, iar unul dintre cele mai importante repere vizuale este mișcatul cozii. Acest comportament implică ținerea cozii pe verticală și este privit ca un semnal clar de prietenie atunci când pisicile interacționează între ele.
Pisicile își ridică adesea coada atunci când își salută mamele – un comportament întâlnit și la unele specii de pisici sălbatice, sugerează cercetările publicate ăn revista „Behavioral Processes”. La pisicile domestice, ținerea cozii în sus apare nu numai atunci când își salută mamele, ci și atunci când o pisică adultă se întâlnește cu alta, indicând dorința de interacțiune prietenoasă.
Rangul și ierarhia socială joacă, de asemenea, un rol în comunicarea finală; pisicile de rang inferior au mai multe șanse să folosească această postură.
Coada unei pisici este un apendice sensibil, care oferă echilibru pentru mișcare. Cu toate acestea, coada felinei poate fi și un indiciu al modului în care te văd.
Pisicile folosesc acest comportament și atunci când interacționează cu oamenii, conform cercetărilor ulterioare de la Animals. Dacă pisica te întâmpină cu coada dreaptă, s-ar putea să te vadă ca un părinte, un prieten sau pur și simplu să te privească. Acest gest de bun venit este un semnal pozitiv că pisica ta se simte confortabil și are încredere în tine.
3. ”Vorbesc” cu tine
Mieunatul este adesea considerat a fi o formă de comunicare, caracteristică unei pisici fericite. Cu toate acestea, cercetările sugerează că ar putea fi un fel de comunicare neutru sau negativ, decât pozitiv.
Deși pisicile domestice sunt cunoscute pentru mieunat, se pare că au cel mai extins repertoriu vocal dintre toate carnivorele.
În afară de mieunat, cercetătorii au descoperit că pisicile au și alte modalități de „ a vorbi”, ca semne ale afecțiunii sau fericirii.