Din cuprinsul articolului
Cel mai puțin. Muștele de apă stătătoare sunt renumite pentru faptul că înghesuie o viață întreagă într-o singură zi. Dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Deci, cine trăiește cel mai puțin?
Ni se spune adesea că „viața este prea scurtă” și că ar trebui să „profităm de fiecare zi”. Dar, în comparație cu restul locuitorilor Pământului, oamenii au la dispoziție mult mai mult timp decât majoritatea.
Așadar, cine trăiește cel mai puțin?
Este greu de spus cu siguranță. Acestea fiind spuse, muștele de mare sunt un concurent puternic pentru creatura cu cea mai mică longevitate.
Aceste insecte acvatice eclozează din ouă sub formă de nimfe și trăiesc sub apă până la doi ani. Apoi își dezvoltă aripi pentru etapele finale ale ciclului lor de viață pentru a se împerechea. Multe efemeride trăiesc mai puțin de 24 de ore în formele lor înaripate, în timp ce unele nu rezistă nici măcar 5 minute.
Loc pentru ouă
Cele mai multe specii de efemeride nu au guri funcționale sau sisteme digestive. În schimb, trăiesc din rezervele de energie acumulate în stadiul de nimfă, a declarat Luke Jacobus, cercetător și profesor de biologie la Indiana University-Purdue University Columbus.
„Fără un sistem digestiv voluminos, femelele au mai mult spațiu pentru ouă în interiorul corpului lor”, a spus Jacobus. „Am văzut un specimen atât de plin de ouă încât erau chiar și în interiorul capului ei. Cu peste de 10.000 de ouă pe femelă, acestea pot folosi eficient scurta lor viață”.
Viață scurtă, mulți pui
La fel ca alte specii care trăiesc repede și mor tinere, muștele de mare trebuie să producă mulți pui. Dar Jacobus a remarcat că, deși este tentant să ne întrebăm „de ce” au viața scurtă, o întrebare mai bună este „de ce nu?”. Oricum nu s-a găsit un răspuns pertinent, potrivit livescience.
Heath Ogden, profesor de biologie evolutivă la Universitatea Utah Valley, a declarat că aceste insecte au apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 350 de milioane de ani.