Din cuprinsul articolului
Ce visează câinele tău? Deși este imposibil să avem toate răspunsurile cu privire la ceea ce ar putea visa câinii, oamenii de știință sapă în datele din spatele ciclurilor de somn și a viselor câinilor.
Acest lucru ne aduce cu un pas mai aproape de înțelegerea animalelor noastre de companie.
Știința din spatele viselor câinilor
Oamenii nu au monopolul asupra viselor. De fapt, oamenii de știință cred că majoritatea vertebratelor, și poate chiar și umila muscă de fructe, pot visa – și chiar visează – în mod regulat.
Ca și oamenii, câinii și alte animale trec prin mai multe cicluri de somn. Există perioade de veghe, urmate de somn cu mișcări rapide ale ochilor (REM) și de somn fără mișcări rapide ale ochilor.
Somnul REM este perioada în care au loc cele mai memorabile și mai vii vise. Se crede că face parte din modul în care organismul procesează memoria.
Oamenii de știință pot urmări ciclurile de somn la oameni și la alte animale. De asemenea, aceștia pot urmări și activitatea cerebrală asociată acestora.
Unul dintre cele mai faimoase dintre aceste experimente cu vise a implicat șobolani de laborator. Șobolanii din cadrul experimentului au petrecut toată ziua alergând într-un labirint.
Oamenii de știință au monitorizat activitatea cerebrală a șobolanilor în labirint și au comparat-o cu activitatea cerebrală a șobolanilor în timpul somnului REM.
Ceea ce au descoperit a fost că aceleași zone din creierul șobolanilor se aprindeau în timpul somnului REM ca și atunci când aceștia parcurgeau labirintul, sugerând că șobolanii visau probabil labirintul.
Ce visează câinele tău?
Majoritatea câinilor duc o viață mai interesantă decât șobolanii. Pentru a-și da seama la ce ar putea visa câinii, cercetătorii au efectuat un test care a dezactivat temporar ponsul.
Dacă, la fel ca mine, nu ați auzit niciodată de pons înainte de acest lucru, permiteți-mi să vă explic.
Ponsul este partea din trunchiul cerebral care este implicată în controlul ciclurilor de somn și în reglarea somnului profund și este responsabilă de inhibarea mișcării mușchilor tăi mari în timpul somnului.
Cu alte cuvinte, puteți mulțumi ponsului pentru că îl împiedică pe partenerul dvs. să se agite în timpul viselor. Fără pons, am putea pune în scenă tot ceea ce visăm – probabil cu rezultate dezastruoase.
Rezultatele testului au fost cam ceea ce bănuiam cu toții de ani de zile, potrivit akc.
„Ceea ce am descoperit, în esență, este că câinii visează lucruri de câine… . Modelul de visare la câini pare să fie foarte asemănător cu modelul de visare la oameni”, potrivit cercetătorilor.