Din cuprinsul articolului
Rechinii sunt un grup divers de pești care populeazî oceanele de sute de milioane de ani. Grupul include mai mulți prădători mari, care se află în vârful lanțului trofic, de la Helicoprion, care a dispărut și care avea o falcă asemănătoare unui fierăstrău circular, până la marii rechini albi din zilele noastre, care trec prin apă ca un glonț în timp ce își vânează prada.
Rechinii uriași au evoluat și au dispărut de-a lungul istoriei Pământului și o mulțime de mastodonți încă se mai află la pândă astăzi în ocean, deși nu toți sunt prădători feroce. Iată câțiva dintre cei mai mari rechini din trecut și din prezent.
Rechinii Megamouth (Megachasma pelagios) se hrănesc prin filtrare și mănâncă cantități uriașe de crustacee mici asemănătoare creveților și plancton, mai degrabă decât să vâneze prăzi mai mari. Rechinii se hrănesc luând înghițituri mari de apă de mare și apoi împingând apa afară prin branhii, lăsându-și gura plină de mici creaturi gustoase.
Rechinii Megamouth pot ajunge la o lungime de aproximativ 5 metriși cântăresc 750 de kilograme, potrivit Animal Diversity Web (ADW) de la Universitatea din Michigan.
O singură privire la un rechin zimbru comun (Alopias vulpinus) și este ușor de înțeles de unde provine cea mai mare parte a mărimii sale cozile lor lungi, în formă de seceră, reprezintă jumătate din lungimea totală a corpului.
Rechinii Thresher își lovesc cozile uriașe ca pe un bici pentru a ameți peștii, lovindu-i direct și cu valurile puternice generate de lovituri, ceea ce face ca prada lor să fie mai ușor de prins. Rechinii ajung adesea să aibă o lungime de 6,1 m.
Cel mai mare rechin zimbru înregistrat vreodată avea o lungime de 7,6 m, iar cel mai greu cântărea peste 340 kg, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Florida. Rechinii Thresher trăiesc în apele tropicale și reci ale mărilor din întreaga lume și se hrănesc în principal cu pești mici, care formează bancuri, cum ar fi heringii.
Rechinii de Groenlanda (Somniosus microcephalus) sunt animale deosebite care trăiesc în apele reci și adânci din oceanele Arctic și Atlantic de Nord. Paraziții oceanici se atașează adesea de ochii rechinilor de Groenlanda, ceea ce îi poate face parțial orbi. Dar acest lucru nu pare să-i deranjeze prea mult, deoarece ei își folosesc celelalte simțuri pentru a prinde prada, potrivit ADW. Rechinii din Groenlanda se hrănesc cu pește și mamifere marine, cum ar fi focile. Aceștia cresc încet, dar pot ajunge la o lungime de 7,3 m și cântăresc până la 1.200 kg, potrivit Observatorului de Rechini St. Lawrence din Canada.
Un studiu din 2016 asupra țesutului ocular al rechinilor din Groenlanda, publicat în revista Science, a estimat că acești rechini nu ajung la maturitate sexuală la vârsta de aproximativ 156 de ani, a relatat Live Science. Studiul a sugerat, de asemenea, că durata maximă de viață a unui rechin de Groenlanda este de cel puțin 272 de ani, cel mai bătrân rechin din cadrul studiului.
Marii rechini albi(Carcharodon carcharias) sunt probabil cei mai cunoscuți prădători din ocean și cei mai mari rechini care nu se hrănesc prin filtrare. Se estimează că cei mai mari ajung la 6 m, dar există rapoarte neconfirmate despre acești rechini care au ajuns la o lungime de 7 m , potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Florida. De asemenea, aceștia pot cântări până la 3.000 kg, potrivit World Wildlife Fund.
Ca pui, marii rechini albi își petrec cea mai mare parte a timpului vânând pești și alte prăzi mici pe și în apropierea fundului mării. Când cresc, rechinii vânează mamifere marine precum leii de mare și delfinii. Marii rechini albi au o arie de răspândire geografică largă, dar sunt cel mai des întâlniți în apele temperate, cum ar fi în largul coastei de vest a SUA în Oceanul Pacific, potrivit IUCN.
Pot fi cei mai mari rechini prădători care trăiesc în prezent, dar par aproape pitorești pe lângă cei mai mari rechini care se hrănesc prin filtrare. Deși rechinii baschet (Cetorhinus maximus) se hrănesc doar cu plancton, aceștia pot ajunge până la 12,2 m lungime și cântăresc peste 5 tone, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Florida
Rechinii bască sunt adesea considerați giganți lenți și blânzi, dar sunt capabili să iasă din apă cu o viteză de 18 km/h și să sară în aer 1,2 m. Acest comportament de spargere poate fi folosit pentru a comunica cu alți rechini basking sau pentru a scăpa de paraziți.
Rechinii balenă (Rhincodon typus) sunt cei mai mari rechini care se hrănesc prin filtrare și cei mai mari pești din lume. De obicei, cresc între 5 și 10 m și cântăresc în jur de 21 de tone. Cu toate acestea, cel mai mare rechin balenă înregistrat vreodată avea o lungime uriașă de 20 m și cântărea 46 de tone, potrivit Societății Zoologice din Londra Rechinii balenă trăiesc în oceanele tropicale și temperate calde din întreaga lume, cu excepția Mării Mediterane.
Rechinii balenă sunt clasificați ca specie pe cale de dispariție și sunt amenințați cu dispariția din cauza pescuitului, a loviturilor cu barca și a altor activități umane
Regele de necontestat al rechinilor prădători este megalodonul (Carcharocles megalodon). Membrii acestei specii dispărute sunt cei mai mari rechini care au trăit vreodată și cei mai mari pești cunoscuți de știință. Dimensiunea exactă a megalodonului este dezbătută în cadrul comunității științifice, dar este posibil ca aceștia să fi avut o lungime de până la aproximativ 18 m, pe baza fosilelor de dinți, și poate chiar 24 m (80 picioare). Aceasta este de trei sau patru ori mai mare decât lungimea Marelui alb. De asemenea, este posibil să fi cântărit până la 50 de tone, potrivit Muzeului Național de Istorie Naturală Smithsonian.
Cele mai multe fosile de megalodon sunt datate între epoca Miocenului mijlociu și epoca Pliocenului (15,9 milioane până la 2,6 milioane de ani în urmă) și nu există nicio înregistrare a existenței lor după această perioadă. Megalodonii au fost resuscitați pe marele ecran, cum ar fi în thrillerul științifico-fantastic „The Meg” din 2018, dar adevărații megalodoni au dispărut de mult.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…