Stiati ca

Cel mai rapid animal terestru din lume, pe cale de dispariție

Cel mai rapid animal terestru din lume, ghepardul, se îndreaptă spre dispariție, potrivit unui studiu care arată o scădere dramatică a numărului acestor elegante animale.

Raportul estimează că în sălbăticie mai există în prezent doar 7.100 de exemplare.

Gheparzii sunt în pericol deoarece s-au răspândit mult în afara ariilor protejate și intră din ce în ce mai mult în conflict cu oamenii. Autorii studiului cer o reclasificare urgentă a gheparzilor de la specie “vulnerabilă” la specie “pe cale de dispariţie”.

 

Cel mai rapid animal terestru din lume, considerat cel mai mic animal de pradă, în pofida vitezei sale ce poate atinge 120 de kilometri pe oră, ghepardul are nevoie de spații mari cu densitate de carnivore redusă pentru a nu se confruntă cu competiția unor prădători mai redutabili, cum sunt leii sau leoparzii. Din acest motiv, ghepardul colindă zone întinse mult în afara zonelor protejate. Aproximativ 77% din habitatul sau se află în afara acestor parcuri și rezervații, ceea ce-l face deosebit de vulnerabil în fața braconierilor și a activităților umane care le amenință habitatul.

Cel mai rapid animal terestru din lume se mai găsește în șase țări

Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre gheparzii care mai există se concentrează în șase țări din sudul Africii. În Zimbabwe, populația de gheparzi a scăzut de la aproximativ 1.200 la doar 170 de animale în 16 de ani, cauza principală fiind schimbările majore în regimul terenurilor. În Asia, gheparzii au fost, practic, eradicați. Ar mai trăi mai puțin de 50 în Iran.
Potrivit precedentelor estimări, populația mondială de gheparzi se ridică la aproximativ 100.000 la începutul secolului trecut. Conform studiului realizat de Societatea Zoologică din Londra și organizația de apărare a mediului Wildlife Conservation Society (WCS), amenințările cu care se confruntă acest prădător legendar au trecut neobservate mult prea mult timp.

“Avand în vedere natura discretă a acestei feline, a fost dificil să strângem informații ferme despre această specie, ceea ce a dus la situația de a fi trecută cu vederea”, a declarat dr. Sarah Durant, de la Societatea Zoologică din Londra, autorul principal al studiului.

“Descoperirile noastre arată că nevoia de spațiu mai mare pentru ghepard combinată cu un spectru complex de amenințări cu care se confruntă în sălbăticie înseamnă că este probabil ca această specie să fie mult mai vulnerabilă la dispariție decât s-a crezut anterior”, a spus autoarea.

Puii valorează 10.000 de dolari bucata pe piața neagră

Familie de Ghepard

 

O altă mare preocupare a cercetătorilor legată de gheparzi este traficul ilegal cu pui de ghepard, alimentat de cererea din statele din Golf. Puii pot valora până la 10.000 de dolari bucata pe piața neagră. Potrivit Fondului de conservare a gheparzilor, circa 1.200 de pui de ghepard au fost traficati din Africa în ultimii 10 de ani, dar în jur de 85% dintre ei au murit în timpul călătoriei.

 

La o conferință CITES din Africa de Sud (Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție), guvernele au convenit să aplice noi măsuri pentru a rezolva această problemă, înăsprind condițiile de utilizare a social media pentru a face publicitate vânzării exemplarelor de gheparzi. Pentru a recunoaște pe deplin amploarea amenințării cu care se confruntă în prezent gheparzii, raportul face apel la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pentru a schimba pe Lista sa Roșie clasificarea celui mai rapid animal terestru de la specie “vulnerabilă” la specie “pe cale de dispariţie”. Acest lucru ar ajută la concentrarea sprijinului internațional pentru conservarea unei specii care, se tem autorii, se îndreaptă spre dispariție într-un ritm tot mai rapid.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

8 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

9 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

10 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

11 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

12 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

13 ore ago

Parteneri