Din cuprinsul articolului
Cele mai frecvente boli pe care le fac pisicile și câinii! Ca să fie un adevărat prieten de nadejde pentru patrupedul său, stăpânii trebuie să cunoască cele mai frecvente afectiuni cu care animalele lor de companie se pot confrunta de-a lungul timpului. Prima afecțiune gravă ar fi dirofilarioza cardiopulmonara. E produsa de viermele „Dirofilaria immitis”, transmis prin muscatura de tantar.Tantarul introduce microfilaria care, in decurs de 5-6 luni, ajunge la stadiul de adult si se fixeaza in artera pulmonara.Simptomatologia poate fi foarte stearsa sau pot aparea semne clinice grave: intoleranta la efort, tuse, anemie, embolism pulmonar, dermatite, si chiar moarte subita.Diagnosticul se pune de medicul veterinar pe baza analizelor de laborator si cu ajutorul kit-urilor speciale. Tratamentul urmareste distrugerea adultilor care, insa, poate avea efecte adverse foarte grave: embolism pulmonar, soc anafilactic, abcese/hematoame la locul de inoculare. Se mai pot folosi medicamente speciale.Stăpânii trebuie să știe ce sunt dermatitele micotice. Cele mai des intalnite sunt cele produse de: Microsporum canis, Tricophyton, Epidermophyton si Malassezia pachydermatis.Dermatitele micotice sunt întâlnite frecvent la animalele foarte tinere sau foarte batrane. Semnele clinice sunt depilarile circulare (pierderea parului), uneori cu cruste, cu pruruit, localizate in special pe membre si in zona capului. Frecvent, ele se pot suprainfecta.Malassezia produce otite, dermatite interdigitale, leziuni in zona abdomenului ventral. Diagnosticul se pune in functie de semnele clinice, prin cultura sau microscopie.O altă boală este râia. Râia e de mai multe feluri, dar cele mai des intalnite tipuri ale sale sunt: Demodex canis, Sarcoptes scabies (localizate la nivelul pielii), Otodectes cynotis (conductul auricular extern).Sunt extrem de pruriginoase, iar ranile produse de scarpinat se pot suprainfecta.Atentie! Sarcoptes scabies se poate transmite si la om! Tratamentul consta atat in aplicarea topica de substante antiprazitare pe ceafa si imbaieri, cat si in administrarea orala de suplimente vitamin-minerale.
Animalele tinere pot muri din cauza paraziților intestinali, care nu au fost deparazitate intern corespunzator.Manifestarile clinice pot fi: diaree, voma (uneori cu expulzia parazitului), pareze si paralizii, crize epileptiforme, anemie, inapetenta, letargie, balonare abdominala, lipsa de glucide, fosfor, saruri minerale si vitamina C.Deparazitarea animalelor ar trebui respectata cu rigurozitate, incepand de la varsta de 4-6 saptamani, intrucat multi paraziti sunt transmisibili la om (mai ales la copii).
Sunt reprezentati de purici si capuse. Acestia spoliaza organismul de sange și, totodată, pot inocula diverse alte organisme care au si potential zoonotic (Borrelia burgdorferi, Babesia spp., virusuri).Paraziții externi pot produce anemii, dermatite alergice, rani datorate pruritului intens. Este esential ca animalele sa fie deparazitate extern periodic, mai ales in lunile de vara.
Cele mai intalnite afectiuni sunt: Babesia canis, Babesia vogeli si Babesia gipsoni. Sunt contactate de la capuse si produc anemie hemolitica, cu consecinte grave, cum ar fi insuficienta renala si, uneori, moarte.Manifestarile clinice includ: reducerea apetitului pana la inapetenta, voma, febra, instabilitate pe membre, urina de culoare bruna, mucoase galbene. Prezentarea de urgenta la medic este esentiala pentru salvarea animalului.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…