Din cuprinsul articolului
Cele mai frecvente probleme oculare la pisici. Ochii sunt structuri sensibile – și cu toții cunoaștem suferința pe care o simțim dacă avem o problemă la unul. Pisicile nu sunt diferite, iar ochii dureroși, bolnavi sau răniți se pot deteriora rapid, așa că este important să solicitați sfatul unui veterinar.
Pisicile pot avea o varietate de probleme oculare, de la conjunctivită până la orbire. Acest articol își propune să explice mai multe detalii despre problemele oculare comune la pisici.
Dacă pisica dumneavoastră are o problemă oculară, cel mai evident indiciu este că unul, sau ambii ochi, nu arată „normal”.
Ochii unei pisici ar trebui să fie larg deschiși, cu puține clipiri și fără scurgeri din colțul ochilor. Suprafața ochilor ar trebui să fie luminoasă, clară și lipsită de imperfecțiuni, iar albul ochilor nu ar trebui să aibă o culoare roșiatică. Pupilele ochilor stâng și drept trebuie să aibă dimensiuni și forme similare.
Principalele simptome ale problemelor oculare includ următoarele:
Unele afecțiuni oculare sunt mult mai frecvente decât altele la pisici, iar acestea pot varia în ceea ce privește gravitatea și consecințele. Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme oculare la pisici și cum să le depistați.
Conjunctivita este definită ca fiind o inflamație a conjunctivei, care este stratul protector de țesut transparent care acoperă întregul ochi, precum și partea interioară a pleoapelor.
Conjunctiva este prima linie de apărare a ochilor, așa că, dacă ochiul intră în contact cu ceva iritant (substanțe chimice, polen, virusuri precum herpesvirusul felin, bacterii etc.), conjunctivita este un rezultat obișnuit.
Ochii par înroșiți, poate exista o umflătură vizibilă a mucoasei cărnoase a ochiului, pisica își poate freca capul de pământ sau își poate freca ochii cu lăbuțele și poate exista o secreție galbenă sau verde.
Sub conjunctivă, următorul strat al ochiului este cunoscut sub numele de „cornee”, care este suprafața globului ocular propriu-zis: inflamația corneei este cunoscută sub numele de „cheratită”. Aceasta este adesea observată ca o imperfecțiune pe partea din față a globului ocular propriu-zis: poate exista opacitate sau pigmentare.
În cazul în care corneea a fost afectată mai grav, aceasta poate crea o mică zonă asemănătoare unui crater, cunoscută sub numele de ulcer cornean (sau așa-numita „cheratită ulcerativă”). Aceasta poate fi foarte dureroasă și necesită tratament urgent.
O pisică cu un ulcer cornean poate avea ochiul afectat închis și poate refuza să vă permită să îi examinați ochiul din cauza durerii. Această situație necesită o intervenție veterinară urgentă.
Adesea, atât conjunctiva, cât și corneea sunt inflamate în același timp: acest lucru este cunoscut sub numele de keratoconjunctivită. Semnele enumerate mai sus, de conjunctivită și de cheratită, sunt observate în același timp.
Când oamenii vorbesc despre o infecție a ochilor pisicii, în mod normal se referă la conjunctivită sau la keratoconjunctivită.
Există patru organisme infecțioase care sunt cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei și keratoconjunctivitei la pisici: două bacterii (speciile Chlamydia și Mycoplasma) și două virusuri: calicivirusul felin (FCV) și virusul herpesului felin (FHV), cunoscut și sub numele de rinotraheită virală felină, potrivit cats.
Este important ca orice pisică cu keratoconjunctivită să fie examinată de un medic veterinar, astfel încât să poată fi administrat cel mai bun tratament.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…