Din cuprinsul articolului
Dacă v-ați enervat vreodată din cauza câinelui vecinului care a lătrat toată noaptea, atunci știți cât de frustrant poate fi un câine zgomotos.
Nu vă lăsați cățelul să fie „acel câine” din comunitatea dumneavoastră. Experții de la American Kennel Club (AKC) spun că prevenirea lătratului deranjant ar trebui să fie o prioritate absolută pentru părinții responsabili ai animalelor de companie.
Dacă locuiți cu un patruped gălăgios care latră non-stop, luați măsuri acum pentru a rezolva problema înainte ca vecinul să se plângă (sau să vă pierdeți mințile).
Unele rase de câini sunt mai zgomotoase decât altele, iar câteva au un lătrat deosebit de pătrunzător sau zgomotos. Cartea Guinness Book îl recunoaște pe Charlie, un golden retriever, ca având cel mai zgomotos lătrat înregistrat vreodată, o performanță impresionantă, deși posibil enervantă. Printre alte rase care latră cel mai bine se numără ciobanii germani și huskii siberieni.
Pe de altă parte, unii căței compensează un zgomot mai mic cu un sunet surprinzător de răzleț, în special Chihuahua. Pentru a completa lista, dacă aduceți acasă un câine de vânătoare Basset Hound sau un beagle, veți fi cunoscut datorită infamului sunet de lătrat pe care îl scot, care poate reprezenta o provocare și pentru a fi dresat, deoarece este atât de înrădăcinat în istoria rasei.
Primul pas în rezolvarea lătratului nocturn este să îți dai seama de ce se întâmplă. Iată câteva motive pentru care câinii pot lătra noaptea.
1. Lătratul atunci când este nesupravegheat
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care câinii latră noaptea este pentru că sunt lăsați singuri afară. Atunci când creaturile nocturne ies la joacă, câinii intră în alertă și încep să latre.
Ce puteți face: Experții în dresaj spun că nu trebuie să li se permită câinilor să stea afară toată noaptea. Este dificil pentru câini să se relaxeze cu toate sunetele nocturne. În schimb, țineți câinele în siguranță în casă atunci când este timpul pentru culcare.
Luați în considerare posibilitatea de a-l limita la o singură cameră în timp ce doarme. Pentru a reduce zgomotul de afară, alegeți o cameră interioară, departe de o stradă aglomerată sau de curtea din spate.
În timp ce ne putem bucura de faptul că animalul de companie ne avertizează când cineva este la ușă, tototdată este o pacoste dacă latră la fiecare sunet sau mișcare din exterior. Acest lucru este valabil mai ales atunci când locuiți într-un cartier în care casele sunt apropiate sau într-o clădire de apartamente și vă așteptați la ceva zgomot.
Ce puteți face: Folosiți antrenamentul cu motivație pozitivă pentru a vă desensibiliza câinele la stimulii de afară. Atunci când latră la un sunet de afară, așteptați să se oprească și dați-i imediat o recompensă de calitate superioară și spuneți-i „liniște bună”. Faceți acest lucru în mod constant, iar ea va începe să facă legătura între liniște și o recompensă.
Câinii care sunt lăsați singuri timp de ore lungi în timpul zilei pot tânji după atenție. Odată ce familia se retrage pentru noapte, un câine singuratic ar putea lătra când este din nou separat de haita sa.
Ce puteți face: Odată ce vă întoarceți acasă, asigurați-vă că petreceți timp de calitate cu prietenul dumneavoastră cu blană. Scoateți-l la o plimbare lungă și jucați jocurile ei preferate. La ora de culcare, luați în considerare posibilitatea de a vă lăsa câinele să doarmă în cameră cu dumneavoastră.
Câinele dumneavoastră senior poate suferi de demență canină, cunoscută și sub numele de disfuncție cognitivă canină (CCD). Potrivit experților veterinari, câinii care suferă de CCD pot dormi mai puțin și pot lătra sau urla noaptea.
Ce puteți face: Dacă bănuiți că seniorul suferă de CCD, discutați cu medicul veterinar despre medicamente și strategii care îl pot ajuta pe prietenul să se relaxeze noaptea. Mulți părinți de animale de companie nu sunt conștienți de faptul că câinii lor latră neîncetat atunci când sunt singuri acasă, până când cineva se plânge.
Plictiseala, neliniștea, frica și anxietatea de separare sunt toate motive comune pentru care câinii latră când sunt singuri, spun experții de la AKC. Lipsa de exercițiu și de socializare poate contribui și ea la comportamente problematice, inclusiv lătratul inadecvat, scrie medicul veterinar Debra Horwitz într-un articol din VCA Hospitals. Iată ce măsuri puteți lua pentru a vă ajuta câinele să se relaxeze atunci când este singur.
Vecinii nu se pot bucura de curtea lor dacă animalul de companie latră non-stop de fiecare dată când îi vede afară. Există măsuri pe care le puteți lua pentru a restabili liniștea. În primul rând, nu-i mai permiteți câinelui să petreacă timp nesupravegheat în curte, atunci când se poate angaja în acest comportament nedorit.
În continuare, redirecționați câinele să nu mai latre necorespunzător, recompensându-l cu recompense pentru că stă jos sau se așează și se concentrează asupra dumneavoastră. În curând va învăța că atunci când nu latră afară, primește o recompensă.
Dacă al tău companion se angajează în lătratul de lehamite, probabil că a fost etichetat drept câinele „scăpat de sub control” pe care toată lumea îl evită. Deși este ușor să te simți frustrat de acest comportament, trebuie să rămâi calm, să îți dai seama care este cauza comportamentului și să găsești o soluție pozitivă.
Acesta poate fi un comportament dificil de rezolvat și este mai bine să apelați la ajutorul unui dresor cu motivație pozitivă pentru a dezvolta o rutină de dresaj. Dacă lătratul câinelui a scăpat de sub control de ceva vreme, va fi nevoie de timp și răbdare pentru a renunța la acest obicei. Vecinii rezonabili vor fi mai înțelegători atunci când vă vor vedea că lucrați pentru a rezolva problema. Fiți consecvent cu dresajul, iar lătratul deranjant va înceta în cele din urmă și pacea va fi restabilită în casa și comunitatea dumneavoastră, potrivit pawtracks.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…