Din cuprinsul articolului
Cercetătorii au făcut marea descoperire în lupta felinelor cu Covid-19. E vorba de anticorpi
Oamenii de știință spanioli anunță că au făcut o descoperire incredibilă în lupta felinelor cu Covid-19. Au descoperit anticorpi „extrem de eficienți” împotriva coronavirusului. Iată ce scrie CTV News Canada.
Două feline din Spania oferă cercetătorilor noi perspective în ceea ce privește răspunsul pisicilor la noul virus. Experții susțin că pisicile vin cu un răspuns imunitar puternic. Lucru le ajută să nu dezvolte simptome din sfera SARS-COV-2.
Pisicile sunt capabile să producă proprii anticorpi, care, în mod efectiv, neutralizează virusul
Animalele de companie sunt capabile să se îmbolnăvească de coronavirus. Pisicile, câinii, hamsterii și chiar dihorii domestici pot fi expuși la SARS-COV-2. Ceea ce este încă un mister este modul în care răspund animalele la virus și mai ales dacă acestea transmit COVID-19 oamenilor. Studiul realizat pe cele două pisici (Negrito și Whisky) arată că acestea au fost capabile să producă proprii anticorpi, care, în mod efectiv, au neutralizat virusul.
Descoperirea cercetătorilor se datorează lui Negrito, o pisică de patru ani care a fost testată pozitiv cu noul coronavirus în luna mai. Și stăpânii au fost infectați cu SARS-COV-2. Negrito a avut probleme grave respiratorii, fiind prima felină din Spania care a fost diagnosticată cu virusul din China.
Negrito a fost diagnosticat de medici cu cardiomiopatie hipertrofică, o afecțiune care nu a putut fi corelată infecției cu COVID-19. Pisica a fost eutanasiată. La necropsie s-a dovedit că animalul nu a avut simptome compatibile cu SARS-COV-2. Cercetătorii au determinat prin testarea pisicii că în corpul lui Negrito exista o încărcătură virală extrem de mică. Teste serologice au fost desfășurate atât în cazul pisicii Negrito, cât și în cazul lui Whisky, o felină care locuia în aceeași locuință cu Negrito.
Oamenii de știință au descoperit că ambele pisici au dezvoltat în mod natural anticorpi împotriva noului coronavirus. Mai mult, aceștia spun că felinele ar fi fost infectate în urma contactului cu stăpânii, care luaseră deja virusul. Cele două feline nu au interacționat cu alte pisici în perioada respectivă.