Cercetătorii sunt îngrijorați. S-a depistat o nouă tulpină de coronavirus. Se multiplică rapid
O nouă tulpină de coronavirus ar putea să se transmită la om. Este vorba despre coronavirusul porcilo, boală ce a pornit tot de la lilieci, consideră cercetători, care se luptă deja cu el în fermele din America.
Coronavirusul porcilor a pornit tot din China, se numește SADS-CoV și are ca simptome diareea severă și vărsăturile, care duc la deces în rândul porcinelor, relatează Daily Star.
Riscul mare de infectare este pentru purcei, iar dacă ar izbucni un focar, efectele asupra pieții cărnii de porc ar fi devastatoare, arată sursa citată.
Este îngrijorător însă acum că în cazul noii tulpini de coronavirus, cercetătorii din Carolina de Nord au demonstrat că SADS-CoV se transmite la om iar coronavirusul porcilor se poate multiplica în căile respiratorii umane, ficatul și celulele din intestine.
SADS-CoV aparține aceleiași familii de viruși ca și SARS-CoV-2 – agentul patogen din spatele pandemiei COVID-19.
Posibilitatea ca noua tulpină de coronavirus să se răspândească la om a fost verificată în cadrul unui studiu coordonat de profesorul Ralph Baric de la Universitatea din Carolina de Nord.
„Mulți cercetători se concentrează pe potențialul emergent al betacoronavirusurilor precum SARS și MERS. De fapt, alfacoronavirusurile se pot dovedi la fel de importante – și pot ridica probleme mai mari pentru sănătatea umană, având în vedere potențialul lor de a sari rapid între specii” a spus profesorul Baric.
Cercetătorii au descoperit că o gamă largă de celule de mamifere – inclusiv celule pulmonare și intestinale umane – pot fi infectate cu SADS-CoV.
Spre deosebire de SARS-CoV-2, coronavirusul porcilor este capabil să se multiplice mai rapid în celulele intestinale, mai degrabă decât în plămâni.
„SADS-CoV este derivat din coronavirusurile de lilieci numite HKU2, care este un grup eterogen de viruși cu o distribuție la nivel mondial. Este imposibil de prezis dacă acest virus, sau o tulpină de lilieci HKU2 strâns legată, ar putea să apară și să infecteze populațiile umane”, a declarat Caitlin Edwards, de la Universitatea din Carolina de Nord, potrivit Pro TV.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…