Din cuprinsul articolului
Îngrijirea dentară a pisicilor este adesea neglijată, astfel că 80% dintre pisicile care au cel puțin trei ani sunt afectate de un fel de boală parodontală, conform unui studiu realizat de Asociația Americană de Stomatologie Veterinară.
O examinare dentară la controlul anual de sănătate al pisicii dumneavoastră, împreună cu stabilirea unei rutine regulate de periaj dentar acasă, pot contribui în mare măsură la evaluarea și minimizarea problemelor.
Deși există unele probleme care pot fi descoperite doar cu ajutorul razelor X sau al unei examinări mai amănunțite pe care pisica dvs. o va primi în timpul controlului anual de sănătate, există câteva semnale de alarmă la care trebuie să fiți atenți zi de zi.
Programați imediat o vizită la medicul veterinar dacă observați oricare dintre aceste simptome, deoarece acestea pot indica sau conduce la probleme grave, cum ar fi gingivita, boala parodontală, boala renală sau stomatita.
Probabil că respirația pisicii tale nu miroase grozav, dar nu ar trebui să fie ofensatoare. Mirosul anormal de puternic poate indica probleme digestive sau o problemă cu gingiile pisicii dumneavoastră, cum ar fi gingivita.
Gingiile umflate pot fi foarte dureroase pentru pisica dumneavoastră, putând chiar să o facă incapabilă să mănânce sau să se îngrijească. Lăsate netratate, gingiile inflamate pot duce la boli ale gingiilor și la pierderea dinților.
O pisică sănătoasă va avea gingiile roz. Gingiile palide ar putea indica anemie sau deshidratare. Gingiile roșii reprezintă adesea inflamații și pot indica o boală parodontală.
Un pic de salivă nu este nimic îngrijorător, dar salivarea excesivă poate fi un indicator al mai multor probleme bucale, cum ar fi abcesul dentar, boli ale gingiilor sau un ulcer.
Dacă pisica ta se pipăie excesiv la gură, ia-o ca pe un semn că simte un fel de iritație orală.
Dinții slăbiți, sparți sau crăpați pot fi dureroși pentru pisica dumneavoastră și pot duce la infecții dacă nu sunt tratați imediat.
Când placa se întărește, se transformă în tartru, care poate provoca gingivită. Atât placa cât și tartrul pot găzdui bacterii, care pot ataca dinții, gingiile și oasele pisicii dumneavoastră. Puteți îndepărta placa bacteriană cu periajul regulat al dinților, dar va fi necesară o curățare dentară profesională odată ce placa s-a transformat în tartru.
Aproape toate sângerările reprezintă un motiv pentru o vizită la medicul veterinar, iar o sângerare a gurii nu face excepție. Sângele din gura pisicii dumneavoastră ar putea indica o serie de probleme, cum ar fi boala parodontală, un abces la nivelul dintelui sau o tumoare.
Umflăturile sau excrescențele pot fi benigne sau grave. Singurul mod în care veți ști cu siguranță este să vă consultați medicul veterinar, care va efectua probabil o biopsie sau alte teste.
Îngrijirea dentară a pisicilor are un rol benefic asupra sănătății pisicii dumneavoastră, cu siguranță, poate evita multe dintre problemele prezentate mai sus, dacă aceasta este efectuată cu regularitate și în mod corespunzător.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…