Din cuprinsul articolului
Uneori, peștii se luptă. Este regretabil, dar agresivitatea în acvarii este mult prea frecventă. În timp ce crescătorii de pești cu experiență știu la ce trebuie să fie atenți atunci când aleg peștii și își instalează acvariile, novicii pot fi confuzi și frustrați de comportamente care nu par să aibă sens.
Atunci când peștii se fugăresc, se atacă sau chiar se ucid între ei, te poate face să vrei să renunți la acest hobby. Fiecare specie de pește are un temperament specific. Diversificați speciile de pești și faceți ca fiecare pește din acvariul dumneavoastră să trăiască în armonie.
Vestea bună este că peștii nu sunt nici pe departe la fel de complicați ca oamenii. Nu există motive ascunse, blocaje emoționale sau resentimente. Aceștia reacționează la mediul în care trăiesc și-și manifestă comportamentele, însă, atunci când peștii se iau la harță, de obicei putem identifica problema dacă știm ce să căutăm.
În acest articol, veți citi despre șapte dintre cele mai frecvente probleme care duc la agresivitatea peștilor de acvariu, precum și câteva sfaturi despre cum să evitați, să atenuați sau să eliminați problemele.
Acestea fiind spuse; vă rugăm să rețineți că acestea sunt doar sfaturi generale. Fiecare acvariu este diferit și numai dumneavoastră puteți face cercetările necesare pentru a alege parteneri de acvariu compatibili și pentru a vă da seama exact ce se întâmplă în acvariul dumneavoastră. Puteți considera acest articol ca fiind un punct de plecare, dar nu ar trebui să înlocuiască propria dumneavoastră investigație.
Iată câteva probleme tipice: parteneri de acvariu incompatibili; lipsa de spațiu; comportamente teritoriale; condiții proaste ale apei; comportamente de prădător; probleme de hrănire; îmbolnăviri și boli
Unii pești nu se potrivesc. Așa cum spun întotdeauna în aceste articole, cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă asigura că toți peștii se înțeleg este să faceți cercetările necesare înainte de a-i aduce acasă. Aflați de ce fel de apă și de spațiu au nevoie, dacă sunt teritoriali, dacă vor încerca să mănânce alți pești sau dacă sunt pur și simplu prea agresivi pentru a fi ținuți într-un mediu comunitar.
Trebuie să sapi puțin în acest sens. Nu faceți niciodată alegeri doar pe baza a ceea ce vă spune personalul de la magazinul de animale de companie. Unii sunt foarte bine informați, dar alții nu. În unele magazine, același membru al personalului care vinde pești ar putea lucra, de asemenea, în domeniul auto sau al articolelor sportive. După părerea mea, aceste tipuri de magazine nu ar trebui să vândă pești.
Ideea este că, deși un angajat bine informat poate fi de mare ajutor, nu trebuie să vă bazați pe acești oameni pentru a vă spune ce este cel mai bine pentru acvariul dumneavoastră. Datorită cantității masive de informații disponibile online, puteți aduna destul de repede toate informațiile de care aveți nevoie despre orice pește.
Supra-aglomerarea unui acvariu sau alegerea unui recipient prea mic pentru peștii dumneavoastră poate provoca stres. Atunci când aceștia sunt stresați, se pot comporta în moduri care nu sunt în concordanță cu comportamentul lor obișnuit. Unii se pot dezlănțui, fie că acest lucru se datorează unei lipse percepute de resurse, fie pur și simplu pentru că nu se simt confortabil cu alți pești atât de aproape de ei tot timpul.
Este important să nu supra-aglomerăm un acvariu. Cu toții am trecut prin asta, mai ales ca novici. Este foarte amuzant să cumperi pești noi și să îi privești cum se plimbă prin acvariu și este ușor să scapi lucrurile de sub control. Este un impuls pe care cu toții a trebuit să învățăm să îl gestionăm.
Soluția este, încă o dată, să vă documentați despre pești înainte de a-i aduce acasă, astfel încât să fiți siguri că acvariul este adecvat pentru ei. Nu vă bazați pe sfaturi generale. Luați în considerare fiecare pește în parte și modul în care se încadrează în puzzle-ul de ansamblu al acvariului dumneavoastră.
Dacă vă aflați în această situație din greșeală, va trebui fie să treceți la un acvariu mai mare, fie să relocați unii dintre peștii dvs.
Este posibil ca peștii teritoriali să nu tolereze alți „colegi” din specia lor, de sexul lor sau orice alt pește. Pentru unii, cum ar fi cei din specia betta, această nevoie de a se lupta este legată de comportamentele de împerechere.
Peștii teritoriali își pot stabili un mic loc al lor în acvariu și pot alunga orice pește care se apropie. Sau pot considera întregul acvariu ca fiind spațiul lor și să se lupte constant.
Pare evident că peștii agresivi și teritoriali ar reprezenta un pericol pentru ceilalți pești din acvariu, iar acest lucru este cu siguranță posibil. Mai puțin evident este stresul și greutățile pe care le întâmpină peștele agresiv însuși. Atunci când un animal este în permanență în alertă, luptându-se cu intrușii și încercând să își apere zona, acest lucru poate avea un impact negativ. Stresul este motivul numărul unu pentru care peștii de acvariu mor înainte de vreme.
Răspunsul este să evitați popularea cu pești teritoriali, dar dacă aveți deja unul, ar putea exista câteva soluții pe care le puteți încerca.
Rupeți liniile de vizibilitate din acvariu cu plante și decorațiuni, astfel încât peștii agresivi să nu poată vedea la fel de des alți pești. Unii crescători de pești rearanjează acvariul la fiecare câteva zile, astfel încât peștele teritorial să fie temporar dezorientat. Acestea sunt în cel mai bun caz niște plasturi. Aceasta este încă o situație în care cercetarea unui pește înainte de cumpărare face o mare diferență.
Atunci când condițiile de apă se deteriorează, peștii sunt stresați. Când sunt stresați, încep să se comporte puțin necivilizat. Desigur, este important să țineți pasul cu schimbările de apă și cu un program de întreținere a acvariului. Dar această problemă merge, de asemenea, mână în mână cu problema supra-aglomerării acvariului dumneavoastră.
Pe lângă peștii și plantele frumoase, acvariul găzduiește, de asemenea, o colonie bacteriană care ajută la descompunerea deșeurilor și la menținerea condițiilor de apă sigure pentru pești. Atunci când aveți prea mulți pești sau dacă adăugați pești prea repede, aceste bacterii nu pot ține pasul. Nivelurile de substanțe chimice dăunătoare cresc, iar peștii încep să le simtă.
A nu supra-popula acvariul și a-l întreține corespunzător contribuie în mare măsură la evitarea acestei probleme.
Uneori, peștii își mănâncă semenii. Există câteva motive pentru aceasta, unul fiind pur și simplu că mulți sunt oportuniști care vor mânca pe cei mai mici dacă îi pot prinde. Prin urmare, trebuie să fiți întotdeauna atent când amestecați peștii mici cu cei mari. Alții sunt prădători agresivi care vor vâna și vor gusta tot ce prind în acvariu.
Peștele-înger de apă dulce este de obicei catalogat ca semi-agresiv, dar este un prădător de ambuscadă care va vâna și mănânca pești mici de fiecare dată când au ocazia.
Alți pești cresc prea mari, iar instinctele lor de pradă sunt mult prea puternice pentru a-i împiedica să consume sau să se lupte cu alți pești. Cercetarea este din nou cheia. Să aduci acasă un pește doar pentru a afla că intenționează să mănânce toți ceilalți pești din rezervorul tău este un coșmar. Învață mai întâi cât poți de mult, ca să nu fii surprins.
Dacă observați că peștele acționează agresiv în timpul hrănirii, ar putea exista câteva explicații.
În primul rând, luați în considerare dacă acvariul este supra-aglomerat, așa cum am menționat mai sus, atunci când aruncați mâncare în rezervor, ar trebui să fie posibil să o împrăștiați puțin, astfel încât toți peștii tăi să nu se lupte pentru ea în aceeași zonă.
A se asigura că toată lumea este hrănită este o altă problemă. Unii pești sunt mai timizi, în timp ce alții se înfruptă direct. Peștii mai lenți pot fi hărțuiți de cei activi în timp ce concurează pentru hrană.
Puteți încerca să atenuați acest lucru hrănind în mai multe loturi mici pe o perioadă scurtă de timp, în loc să fie toate deodată. Hrăniți-vă peștii cu peleți care se scufundă. Suplimentați dietele consumatorilor de alge.
Peștii bolnavi pot deveni agresivi cu ceilalți din acvariul. De asemenea, pot fi ținta peștilor sănătoși. Acesta pare a fi un mecanism natural pentru a preveni răspândirea bolii la restul grupului.
Mulți crescători de pești pun în carantină peștii noi într-un rezervor separat înainte de a-i adăuga în acvariul principal, ceea ce este o idee bună dacă puteți face acest lucru. Acest lucru ar putea menține boala departe de rezervor, informează pethelpful.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…