Din cuprinsul articolului
Pisica are probleme cu stomacul sau vomită? Dacă sunteți ca mulți proprietari de pisici, aceste probleme v-au determinat să căutați remedii care să rezolve stomacul deranjat al pisicii dumneavoastră.
Aceste simptome pot fi provocate de mai multe cauze diferite, printre care se numără:infecții virale și bacteriene; paraziții; ingerarea unei substanțe toxice, a unei alimente neobișnuite sau a unui material străin; o alergie alimentară; o intoleranță alimentară; o boală gravă, cum ar fi o boală inflamatorie intestinală, o disfuncție a unui organ sau un cancer; un efect secundar al unui tratament medicamentos; bile de păr.
Ce puteți face pentru a ajuta la ameliorarea stomacului deranjat
Dacă vărsăturile sau diareea pisicii sunt severe și/sau frecvente, adresați-vă imediat medicului veterinar. Rețineți că, în afară de vărsăturile ocazionale cauzate de bulgării de păr, nu este normal ca pisicile să vomite. Atât vărsăturile, cât și diareea pot fi simptome ale unei serii de afecțiuni medicale, așa că cel mai bine este să vă duceți pisica la veterinar pentru a obține undă verde.
Dacă, totuși, vărsăturile sau diareea tocmai au început și nu sunt severe sau sunt un eveniment rar, următoarele 6 remedii pot ajuta la calmarea stomacului deranjat.
- Postul
Atunci când pisica dumneavoastră suferă de stomac deranjat, unul dintre cele mai bune remedii de încercat este cel mai simplu: postul. Postul îi va da pisicii dumneavoastră o șansă de a se liniști stomacul deranjat.
Pentru a vă pune pisica pe post, va trebui să îi eliminați sursele de hrană. De asemenea, puteți elimina apa, dar doar pentru câteva ore, până când este clar că stomacul lor a început să se așeze. Rețineți, totuși, că pisicile pot dezvolta o afecțiune potențial gravă, numită lipidoză hepatică, dacă nu mănâncă chiar și pentru perioade relativ scurte de timp.
Nu țineți niciodată post pentru pisica dumneavoastră mai mult de 12 ore, cu excepția cazului în care medicul veterinar vă spune să faceți acest lucru. Iată un calendar aproximativ pe care îl puteți urma pentru a vă pune pisica pe post:
Îndepărtați atât mâncarea, cât și apa timp de 2 ore. După 2 ore, reintroduceți apa dacă nu mai vomită. După 8 până la 12 ore, reintroduceți treptat hrana.
-
Dieta fadă
Când vine momentul să reintroduceți hrana pisicii, este indicat să îi puneți o dietă fadă. O dietă fadă este recomandată de către medicii veterinari atunci când tractul digestiv al pisicii este deranjat și are nevoie de odihnă. Aceasta este concepută pentru a oferi felinei o anumită nutriție care să o ajute să pornească pe drumul spre recuperare.
Așadar, ce alimente le puteți da cu o dietă fadă? Puiul fiert din carne albă amestecat cu puțin orez alb fiert este o opțiune populară. Perioada de timp în care ar trebui să vă țineți de o dietă fadă va depinde de starea pisicii dumneavoastră. Ar putea fi necesar de la câteva zile până la o săptămână.
Cu toate acestea, multe diete blânde nu oferă toată nutriția de care o pisică are nevoie pentru a rămâne sănătoasă. Medicul veterinar vă poate prescrie o dietă blândă completă și echilibrată pentru o alimentație pe termen lung, dacă acest lucru se dovedește a fi necesar.
În timp ce urmează o dietă fadă, evitați să îi dați pisicii dulciuri sau orice alte alimente.
-
Hrană pentru pisici cu stomac sensibil
Așa cum am menționat mai sus, stomacul deranjat al pisicii tale poate fi cauzat de o intoleranță alimentară. Dacă acesta este cazul, trecerea la hrană de înaltă calitate pentru pisici cu stomac sensibil poate ajuta la calmarea stomacului deranjat al pisicii dumneavoastră.
Hrana pentru pisici cu stomac sensibil este formulată pentru a le oferi pisicilor o dietă nutritivă care nu le va agrava sistemul gastrointestinal (GI). Acest tip de hrană pentru pisici este, de obicei, foarte digerabilă și poate conține ingrediente care promovează bacteriile intestinale benefice.
Desigur, dacă trecerea pisicii dumneavoastră la o hrană pentru pisici cu stomac sensibil nu îi ameliorează simptomele, ar trebui să faceți o programare la medicul veterinar.
-
Medicamente recomandate de medicul veterinar
Dacă vă duceți pisica la medicul veterinar, acesta vă poate prescrie medicamente pentru a ajuta la calmarea stomacului deranjat al pisicii dumneavoastră după ce îi evaluează starea. Tipul de medicament va depinde de diagnosticul medicului veterinar.
De exemplu, dacă stomacul deranjat este un eveniment unic, acesta poate prescrie un tratament scurt cu medicamente împotriva grețurilor și/sau agenți antidiareici. Sau, dacă simptomele sunt cauzate de anumiți paraziți, medicul va prescrie un medicament pentru deparazitare.
În cazuri mai grave, pisicile pot necesita spitalizare pentru monitorizare, îngrijire de susținere, cum ar fi terapia cu fluide, și alte tratamente.
-
Suplimentele probiotice
Suplimentele cu probiotice pot fi de ajutor în cazul în care stomacul deranjat este cauzat de sau duce la modificări ale populației microbiene intestinale. Probioticele sunt bacterii vii, bune, prezente în mod natural, care ajută la echilibrarea microbiomului intestinal al pisicii (numeroasele microorganisme care trăiesc în tractul intestinal).
Atunci când pisica dumneavoastră se îmbolnăvește, aceasta poate duce la o dispariție a bacteriilor bune și la o creștere a bacteriilor rele din intestinul lor. Acest dezechilibru poate, la rândul său, să provoace sau să exaspereze tulburările de stomac ale pisicii dumneavoastră.
Suplimentele probiotice ajută la creșterea numărului de bacterii bune din intestinul pisicii dumneavoastră, astfel încât administrarea unuia poate ajuta la calmarea stomacului pisicii dumneavoastră sau la prevenirea reapariției problemei în viitor.
Atunci când selectați un probiotic, este important să alegeți unul care a fost supus unor cercetări riguroase. Acesta este motivul pentru care este mai bine ca medicul veterinar să vă recomande unul, decât să alegeți singur un produs.
-
Remedii pentru bilele de păr
Sunt disponibile o varietate de remedii pentru bulgări de păr. Medicii veterinari recomandă în mod obișnuit geluri lubrifiante aromate (Laxatone, de exemplu) care sunt disponibile fără prescripție medicală. Urmați instrucțiunile de pe etichetă și nu uitați să vă adresați medicului veterinar dacă aveți întrebări sau nelămuriri, informează Pet News.