Din cuprinsul articolului
Cinci animale. Ca oameni, ne putem simți destul de norocoși în ceea ce privește faptul că… am evoluat! Trăim mai mult decât multe alte animale. Iar durata de viață continuă să crească datorită dietelor mai bune, progreselor în medicină și îmbunătățirii sănătății publice.
Dar nu totul este roz pentru oameni. Ratele osteoartritei, de exemplu, s-au dublat de la mijlocul secolului al XX-lea. În țările dezvoltate, bolile de inimă sunt responsabile de sute de mii de decese în fiecare an – aproximativ unul la fiecare trei minute.
Regnul animal ar putea fi un loc bun pentru a găsi noi modalități de a preveni și trata aceste afecțiuni. ADN-ul nostru poate fi remarcabil de asemănător cu cel al cimpanzeilor și al altor animale. Dar diferențele sunt cele care ne-ar putea ajuta să descoperim noi modalități de înțelegere și tratare a bolilor în viitor.
Cu ajutorul tehnicilor de editare a genelor am putea într-o zi să folosim cunoștințele pe care le obținem de la animale pentru a elimina bolile.
Pe măsură ce oamenii au evoluat, componența noastră genetică s-a schimbat. Ceea ce ne expune la un risc crescut de înfundare a arterelor. Mai ales ând combinăm acest lucru cu consumul crescut de carne roșie și de alte alimente.
Cercetări recente arată că pierderea unei gene specifice a fost cea care a crescut riscul nostru de boli cardiovasculare în comparație cu alte animale. Inclusiv cu vărul nostru cel mai apropiat, cimpanzeul.
Modificarea genetică a șoarecilor pentru a avea aceeași mutație genetică ca și oamenii a dus la un risc de două ori mai mare de atac de cord în comparație cu șoarecii normali. În viitor, am putea folosi ingineria genetică pentru a ne reduce riscul de boli de inimă.
Cârtița golașă poate fi greu de privit, dar acest rozător săpător este de mare interes pentru oamenii de știință deoarece nu se îmbolnăvește de cancer. Aceste animale ar putea, de asemenea, să ne învețe ceva despre longevitate.
Având în vedere mărimea lor, ar trebui să trăiască o perioadă similară cu cea a rudei lor, pârșul. Adică aproximativ patru ani, însă adesea trăiesc de șapte ori mai mult.
Cârtița golașă își cedează încet-încet secretele oamenilor de știință. Și într-o zi ne-ar putea ajuta să dezvoltăm noi terapii pentru a învinge cancerul și bolile legate de vârstă.
Osteoartrita are multe cauze, dar obezitatea, postura proastă și alinierea necorespunzătoare a articulațiilor sunt riscuri cheie. Multe primate și carnivore au probleme articulare similare cu cele ale oamenilor. De exemplu, maimuțele mari prezintă unele dintre cele mai mari prevalențe ale bolii articulare.
Cangurii, pe de altă parte, pot sări la viteze de peste 60 de kilomteri pe oră cu un risc redus de artrită. Și asta până la o vârstă înaintată. O structură cartilaginoasă unică a genunchilor le permite să reziste la impactul aterizării. Dispunerea ligamentelor îmbunătățește, de asemenea, stabilitatea articulației. Ceea ce este important pentru menținerea unei bune sănătăți articulare. Cercetările de acest gen ar putea contribui la îmbunătățirea materialelor utilizate pentru implanturile artificiale de genunchi la om.
Diabetul este o problemă de sănătate la nivel mondial. Reprezintă o cauză majoră de orbire, insuficiență renală, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și amputații. Aproape unul din zece adulți suferă de această boală, iar ratele de diabet sunt pe o traiectorie ascendentă. Soluția la această boală – dacă există una – ar putea veni de la peștele mexican Tetra sau așa-numitul pește orb de peșteră.
Acești peștișori mici se hrănesc cu alge. Și se pot înfrupta fără să pățească nimic, deoarece sunt adaptați în mod unic pentru a supraviețui fără a-și regla glicemia. Oamenii de știință speră că, înțelegând mai multe despre acești pești, am putea găsi într-o zi un tratament mai bun.
Într-un mediu din ce în ce mai presat, devenim din ce în ce mai conștienți de sănătatea noastră mentală. Dar adesea trecem cu vederea modul în care aceasta ne poate afecta sănătatea fizică. Acest lucru înseamnă că experimentăm stresul cronic pe perioade lungi de timp. În cele din urmă, acest lucru poate duce la ulcer gastric.
Animalele, cum ar fi zebra, experimentează de obicei stresul pentru perioade mai scurte. Cum ar fi atunci când caută hrană sau încearcă să scape de prădători. Dar cercetările au arătat că expunerea animalelor, cum ar fi șobolanii, la perioade lungi și persistente de stres poate induce ulcere similare cu cele observate la oameni. Acest lucru servește ca un bun memento că stilul nostru de viață modern, constant stresant, este rău pentru toate aspectele sănătății noastre, conform theconversation.com.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…