Greutate: 40 – 60 kg
Inaltime: 65 – 75 cm
Origine: Romania,
Istoric rasa Este o rasa foarte veche romaneasca ce s-a pastrat de-a lungul timpului datorita pastorilor, si este mult raspandita in zona Sibiului si Brasovului. Se parea ca totusi originile acestei rase sunt si mai vechi, caini asemanatori ciobanescului mioritic au fost cei care au insotit triburile celtice in timpul migratiei. De asemenea, caini cu caracteristicile ciobanestilor mioritici au fost adusi de tatari in nordul Marii Negre si in jurul Marii Caspice, de acolo raspandindu-se spre Moldova. Astazi acest caine este foarte popular in Romania si nu numai, datorita aspectului impozant si curajului sau, si este considerat de unii singurul caine care are sanse sa scape cand ataca ursul.
Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, robust fara a fi greoi, un corp bine dezvoltat, cu un piept lat si nu prea lung. Capul este mare, puternic, masiv, cu botul usor mai scurt decat craniul. Stopul nu este bine pronuntat, la fel si arcadele. Ochii sunt mijlocii, oblici, de culoarea alunei, bruni si niciodata galbeni. Urechile sunt de marime mijlocie, prinse sus, rotunde la varf si lasate. Nu se taie. Coada este prinsa sus, in repaos e purtata lasat atingand sau depasind usor nivelul jaretului; in alerta este purtata ridicat, putand depasi nivelul spatelui, usor curbata dar niciodata rulata pe spate. Este stufoasa, bine imblanita si nu se taie. Blana este dubla cu un strat inferior des si moale. Stratul exterior este lung de 8-16 cm (3.15-6.3 inch), des, aspru, rezistent, cu parul usor ondulat, ce acopera tot corpul. Culoarea blanii poate fi: alb total, gri total, alb cu pete bine definite gri sau negre. Are o expresie calma si inteligenta.
Personalitate Este un caine inteligent, voios, activ, dar bine echilibrat, calm, destul de adaptabil, prietenos aproape cu toata lumea, in special cu copiii. Este foarte devotat stapanului si familiei acestuia si va accepta prietenii familiei si alte animale. Ciobanescul mioritic este cainele unui singur stapan. Este rezervat cu strainii. Ii place sa faca parte dintr-o familie, sa se joace cu copiii, nu cunoaste frica si e foarte curajos.
Ingrijire Necesita ingrijire permanenta. Periajul se incepe de cand este mic si se face frecvent (saptamanal), intens, mai ales in perioadele de naparlire cand ii cade foarte mult par. Acest lucru reprezinta un incovenient pentru cei care doresc sa il tina in casa chiar daca este un bun si linistit companion. Trebuie inlaturat parul in exces din urechi si dintre pernutele de la picioare.
Conditii de viata Este rezistent la intemperii. Nu are nevoie de un stapan cu prea multa experienta in cresterea cainilor. Are un nivel de activitate moderat, nu necesita exercitii consecvente.
Dresaj Nu este greu de dresat deoarece este ascultator si vrea sa faca pe plac stapanului, se poate face un dresaj bland si consecvent.
Utilitate Este un excelent caine de paza al turmelor si al locuintei. Este un bun animal de companie placandu-i joaca cu copiii.
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…