Din cuprinsul articolului
Denumirile științifice oficiale, deși uneori sunt umoristice sau pur și simplu prostești, oferă informații despre specia în cauză. Prima parte vă spune genul (un grup taxonomic) din care face parte specia, iar a doua parte vă spune numele specific care distinge animalul în cadrul genului.
În schimb, denumirile comune – din cauza confuziei, a ignoranței sau a asemănării fizice între specii înrudite doar la distanță pot fi orice altceva decât utile și precise. Ele pot sfârși prin a fi destul de înșelătoare. Iată zece dintre denumirile noastre preferate de animale.
Ursul de miere sau „kinkajou” este de două ori înșelător. Nu numai că este de fapt un membru al familiei ratonilor, din categoria mamifere, dar nici măcar nu mănâncă miere!
Se crede că a primit acest nume pentru că, ocazional, jefuiește cuiburile de albine și își poate folosi limba lungă și extensibilă pentru a linge mierea, dar, de fapt, urșii de miere sunt în principal frugivori (mâncători de fructe), până la 90% din dieta lor fiind compusă din fructe coapte. De ce au fost numiți urși este mai greu de știut, pentru că nu există prea multe asemănări!
Un alt „urs” confundat este panda roșu (celebru pentru Maestrul Shifu din filmele Kung-Fu Panda). Panda roșu nu este deloc un panda sau, cel puțin, nu este înrudit îndeaproape cu panda uriaș (care face parte din familia urșilor).
În schimb, sunt singurii membri în viață ai propriei lor familii taxonomice, Ailuridae, și sunt mai apropiați de ratoni, sconcși și bursuci. Totuși, se crede că numele „panda” provine de la cuvântul nepalez „ponya”, care înseamnă bambus sau animal care mănâncă plante, ceea ce este perfect corect.
Numele pot duce adesea la confuzii atunci când sunt date în legătură cu o caracteristică fizică, cum ar fi mărimea, mai degrabă decât cu referire la o relație de familie. Acest lucru este valabil în cazul rechinul balenă, care nu este o balenă, ci doar la fel de mare ca unele.
Se știe că această specie de rechin (și, prin urmare, un pește) poate ajunge până la 18,8 m în lungime, comparabil cu un cașalot, și este cel mai mare animal non-cetaceu (grupul balenelor și delfinilor) din lume. Pe lângă mărime, se aseamănă cu balenele și din alt punct de vedere, fiind un animal care se hrănește prin filtrare într-un mod similar cu balenele.
Nefiind nici din Guineea, nici porc, este greu de înțeles cum au primit aceste mici mamifere numele lor înșelător. O teorie este că au fost aduși în Anglia prin Guineea, ceea ce i-a făcut pe oameni să creadă că provin de acolo. O altă variantă este că au fost vânduți la prețul unei guinee deși această ipoteză nu se confirmă, deoarece denumirea este anterioară utilizării monedei.
În ceea ce privește porcul, nu există nici măcar o asemănare fizică pentru a fi atribuită, deși zgomotele pe care le fac sunt poate puțin asemănătoare? Cu toate acestea, nu doar englezii au găsit o asemănare cu porcii, fiind făcute referiri în mai multe limbi. În germană, sunt cunoscuți sub numele de Meerschweinchen („porcușorul de mare”), iar în poloneză świnka morska („porcul de mare”).
După cum probabil puteți ghici, acest animal nu este nici urs, nici pisică și nici înrudit îndeaproape cu vreunul dintre ele. La fel ca și panda roșu, este de sine stătător, fiind singura specie în viață din genul său Arctictis. Totuși, fața asemănătoare cu cea a pisicii și corpul asemănător cu cel al ursului îi dezmint poate numele.
Cunoscute în mod obișnuit și sub numele de Binturong, aceste mamifere din Asia de Sud și de Sud-Est sunt doar una dintre cele două carnivore care au o coadă prehensilă – o coadă care a evoluat pentru a putea apuca sau ține obiecte (cealaltă fiind ursul de miere).
Este destul de ușor de înțeles cum și-a dobândit acest liliac roșcat numele înșelător. Fața și coloritul său amintesc într-adevăr de o vulpe. Cu toate acestea, aripile masive nu seamănă atât de mult.
Există de fapt aproximativ 60 de specii în acest gen de „megabat”, de dimensiuni diferite. Cea mai mare este bine numită „vulpea zburătoare mare”, care poate avea o anvergură a aripilor de până la 1,5 metri, cea mai mare dintre toate speciile de lilieci! Vulpile zburătoare se hrănesc cu fructe și mănâncă foarte multe, ajungând să consume zilnic până la 35% din greutatea lor corporală.
Bine, aceasta nu este nici pe departe atât de înșelătoare ca altele, deoarece balenele ucigașe (sau orcile) sunt într-adevăr foarte apropiate de balene și aparțin aceluiași ordin, Cetacee. Dar, din punct de vedere tehnic, ele sunt delfini, nu balene, fiind cei mai mari membri ai familiei Delphinidae.
Forma și mărimea dau oarecum de gol această relație, deoarece orcile seamănă fizic mai mult cu alți delfini decât cu balenele, cu gurile lor în formă de cioc și corpurile compacte și curbate.
Deși sunt mari pentru delfini, ele se află, de asemenea, la capătul mic al scalei în comparație cu balenele. De exemplu, cea mai mare balenă, balena albastră, poate ajunge la aproape 30 de metri lungime, ceea ce face ca și cea mai mare orcă, de 7 metri, să pară neînsemnată în comparație!
Un mare indiciu că acest nume nu este tocmai demn de încredere este faptul că lemurii zburători nu se găsesc pe insula Madagascar.
După cum probabil știți sau nu, adevărații lemuri se găsesc doar în Madagascar. Ei nu sunt nici măcar primate, ceea ce sunt lemurii (și maimuțele și maimuțele, inclusiv noi) deși sunt cei mai apropiați veri evolutivi ai primatelor. Și ghiciți ce? Nici ei nu zboară.
Ei alunecă în mod impresionant printre copaci folosind membrane mari de piele între membrele anterioare și posterioare – nu aripi.
Pun pariu că nu ați putea ghici ce fel de animal ar fi acesta doar după nume. S-ar putea să vă gândiți că această broască nu seamănă deloc cu un pui! Și ați avea dreptate, nu seamănă deloc. Totuși, se pare că are un gust asemănător, fiind deosebit de mare și cărnoasă.
Puiul de munte este un amfibian care se găsește doar pe insulele Dominica și Montserrat din Caraibe și, din cauza faptului că până de curând a fost mâncarea națională a insulelor, precum și din cauza pierderii habitatului și a bolilor, este pe cale de dispariție. Vânătoarea de pui de munte este în prezent interzisă, în încercarea de a salva specia de la dispariție.
Stelele de mare sunt doar unul dintre multele tipuri de animale care au fost etichetate în mod eronat ca fiind pești, de la meduze (care sunt cnidare) la sepie (care sunt moluște). Acest lucru se datorează în parte faptului că, în trecut, cuvântul „pește” avea o definiție mult mai largă decât în prezent, fiind folosit pentru a descrie aproape orice animal acvatic.
Au existat unele încercări de a aborda și de a corecta această confuzie, de exemplu prin schimbarea stelelor de mare în stele de mare. Cu toate acestea, vechea denumire a rămas persistentă în uzul comun. Stelele de mare în sine fac parte din phylum Echinodermata, alături de aricii de mare și castraveții de mare, informează discoverwildlife.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…