Lumea animalelor

Clonarea animalelor de companie, între TABU și etică. Cum decurge întregul proces și cât de sigură este procedura

Orice iubitor de animale de companie știe că durerea de a pierde o pisică sau un câine pe care îl iubești este profundă. Așa că ideea clonării, realizarea unei copii exacte și vii a prietenului tău cu patru picioare pare un vis care între timp a devenit realitate. Însă, clonarea animalelor de companie nu este atât de facilă și poate nici etică.

Clonarea animalelor de companie este posibilă?

Este posibil ca părinții animalelor de companie din Statele Unite să își cloneze câinii și pisicile, dar procesul este discutabil din punct de vedere etic. Clonarea folosește mai mulți câini și pisici pentru a crea un singur cățel sau pisică clonată.

Scientific American a relatat că medicii au implantat chirurgical 1.000 de embrioni în 123 de câini pentru a crea primul cățel clonat din lume, Snuppy, câinele de vânătoare afgan, în 2005. De atunci, procesul de clonare s-a tot simplificat, dar asta nu înseamnă că este un proces ușor de realizat.

Snuppy, primul câine clonat; sursă foto: Time

Cât costă clonarea unei pisici sau a unui câine?

Prețul pentru a clona un animal de companie în SUA costă peste 50.000 de dolari pentru un câine și 35.000 de dolari pentru o pisică. În plus, trebuie să găsiți un medic veterinar dispus să preleveze o mostră de țesut de la animalul de companie și să o trimită la compania de clonare.

Pentru a clona un câine sau o pisică, oamenii de știință trebuie să conceapă viața în laborator. Ei iau ovule recoltate de la animale donatoare, îndepărtează nucleul (imaginați-vă că separă gălbenușul de albușul de ou) și inserează celule de la animalul de companie original.

CC, prima pisicip clonată, sursă foto; Encyclopedia Brittanica

Potrivit Smithsonian Magazine, oul conține apoi întregul material genetic al animalului de companie original. Nu este nevoie să fie fertilizat. Dar, pentru a porni diviziunea celulară, ceva ce face de obicei fertilizarea, cercetătorii trec un curent electric prin ou transformându-l într-un embrion în creștere.

Embrionul este apoi introdus chirurgical într-o mamă surogat, câine sau pisică. Dacă este acceptat, urmează sarcina, iar speranța este ca mama surogat să nască o pisică sau un cățeluș clonat care să fie sănătos. Ca și în cazul reproducerii normale, animalul clonat este gata să plece acasă după ce este înțărcat.

Ar trebui să vă clonați animalul de companie?

Clonarea animalelor de companie este posibilă, dar întrebarea principală este dacă este corect să o faceți. „Companiile de clonare a animalelor de companie prezintă acest proces ca pe o modalitate interesantă de a vă păstra pentru totdeauna alături de animalul de companie iubit”, spune Robin Downing, DVM, MS, director de spital al Clinicii Veterinare Windsor.

„Dar este implicat un aspect întunecat pe care părinții animalelor de companie nu îl cunosc”, a avertizat Robin Downing. Acesta explică faptul că există mai multe motive pentru care nu ar trebui să vă clonați animalul de companie pe care le enumeră mai jos.

1: Nu este același animal de companie

Forța motrice din spatele clonării este dorința de a avea exact același animal de companie, ca trup și personalitate, alături de tine pentru o perioadă mai lungă de timp. Constituția genetică clonată este aceeași cu cea a animalului original. Cu toate acestea, un animal de companie clonat poate arăta și acționa diferit de cum vă așteptați.

Să luăm exemplul primei pisici clonate, cunoscută sub numele de CC sau Carbon Copy, care a ieșit cu o coloratură complet diferită de cea a pisicii originale, relatează Britannica. Acest lucru se datorează faptului că există mai multe opțiuni de culoare pe ADN-ul unei pisici, iar culoarea blănii este determinată în uter.

doi pui clonați; sursă foto: New Scientist

De asemenea, noul tău animal de companie va avea o personalitate individuală. În timp ce este posibil ca Fluffy 1 să fi trăit pentru îmbrățișări și dulciuri moi, Fluffy 2 poate fi mai degrabă un vânător care vrea să își petreacă zilele năpustindu-se asupra insectelor sau jucăriilor.

Personalitatea unui animal de companie este un amestec de genetică și de mediul în care trăiește, spune Downing. Forțele exterioare, cum ar fi dresajul și tratamentul unui animal de companie, au un impact mai mare asupra personalității cățeilor și pisicilor decât temperamentul moștenit.

2: Animalele de laborator duc o existență tristă

Pentru a clona o pisică sau un câine este nevoie de numeroase încercări. Downing spune că procesul de clonare nu funcționează în aproximativ 75% din cazuri. Embrionii implantați nu se atașează de mama surogat, se produc avorturi spontane, iar animalele de companie se nasc cu defecte congenitale.

Asta înseamnă că trebuie să existe o întreagă serie de câini și pisici care să fie la îndemână pentru a dona ovule și a acționa ca mame surogat. Aceste animale de laborator sunt supuse unor proceduri care, de cele mai multe ori, nu reușesc să producă o clonă.

cățel rezulat din clona originală; sursă foto: People.com

Și nici pentru animale nu este un proces lipsit de durere. Downing spune că animalele sunt „cu siguranță rănite” în timpul clonării. Donatoarea de ovule este supusă unor tratamente hormonale și recoltării chirurgicale a ovulelor.

Mamele surogat primesc mai multe runde de hormoni pentru a se pregăti pentru sarcină și pentru implantarea chirurgicală a embrionilor. Apoi, urmașii care au malformații congenitale suferă de două ori, atât în momentul creării, cât și atunci când sunt eutanasiați ca urmare a malformațiilor lor, informează dailypaws.com.

3: Ce se întâmplă cu clonele „în plus”?

Deoarece majoritatea încercărilor de clonare eșuează, mai mulți embrioni care conțin genele animalului de companie original sunt implantați în același timp. Acest lucru accelerează procesul de obținere a unei singure clone de succes.

Dar ce se întâmplă dacă două clone ale animalului de companie original se nasc sănătoase? Copia suplimentară a pisicuței sau a cățelușului dumneavoastră va fi eutanasiată? Downing spune că nu este clar ce se întâmplă cu animalul de companie suplimentar creat.

Concluzia: Este greu să îți iei rămas bun de la prietenul tău cu patru picioare. Dar clonarea nu este o soluție bună. Pe lângă celelalte dezavantaje, vă răpește șansa de a cunoaște (și de a iubi) o nouă pisică sau un nou câine. Un pui de blană care, dacă ar avea ocazia, ar putea aduce multă lumină și râsete și în viața ta.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

7 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

8 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

9 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

10 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

11 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

12 ore ago

Parteneri