Din cuprinsul articolului
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care urma să ajungă în Anglia. În autoutilitara interceptată se aflau 25 de câini și 3 pisici, destinate exportului. Autoritățile au acționat în urma unor suspiciuni legate de documentația necesară pentru transportul animalelor, iar vehiculul urma să părăsească România la data de 9 noiembrie.
Acest tip de intervenție face parte din eforturile poliției de a combate traficul ilegal de animale, un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, în special în contextul cererii mari pentru animale de
”O acţiune a poliţiştilor Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul I.P.J. Hunedoara a pus punct unui export ilegal de animale. Animalele au fost identificate într-o autoutilitară de transport, înmatriculată în Vâlcea, care se deplasa pe raza judeţului Hunedoara. În autoutilitară se aflau 25 câini şi 3 pisici, toate destinate exportului.
Animalele urmau să părăsească România la data de 9 noiembrie a.c. Acestea au fost identificate în trafic pe artera E673, în judeţul Hunedoara, pe direcţia de mers spre Coşeviţa. Destinaţia finală ar fi urmat să fie Anglia. În urma verificărilor efectuate, a rezultat că 27 din cele 28 de animale depistate figurau ca fiind cazate într-un centru de colectare din judeţul Timiş”, a transmis IPJ Hunedoara.
De asemenea, un câine nu era identificat prin microcipare şi nici nu era însoţit de documentele sanitar-veterinare prevăzute de lege.
În plus, poliţiştii au constatat ca autoutilitara controlată nu deţinea registru de transport.
Comerț ilicit cu animale
Cu sprijinul Direcţiei pentru Protecţia Animalelor, controalele poliţiştilor s-au extins în judeţele Timiş şi Arad. Existând suspiciunea că exportul animalelor ar fi trebuit efectuat sub orice formă, au fost informate inclusiv punctele vamale.
Mai mulţi angajaţi ai DSVSA Timiş sunt cercetaţi în acest caz.
”Pentru ca cele 28 de animale să ajungă peste graniţe, o femeie de 54 ani, funcţionar public în cadrul D.S.V.S.A. Timiş, ar fi implementat şi emis certificate în care ar fi consemnat date necorespunzătoare adevărului. Doi bărbaţi, de 37 de ani, respectiv 67 de ani, în calitate de administratori, ar fi înlesnit şi ar fi ajutat funcţionarul public din cadrul D.S.V.S.A. Timiş să emită certificatele necesare, fără să respecte prevederile legale. Alte două persoane, o femeie de 36 ani şi un bărbat de 56 ani, ambii medici veterinari, ar fi implementat fără drept, în baza naţională de date, informaţii necorespunzătoare adevărului, în scopul de a putea fi emise documentele anterior menţionate”, a precizat IPJ Hunedoara.
Cercetările sunt continuate de poliţişti pentru infracţiuni de fals intelectual, fals în declaraţii, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la fals intelectual.