Autor: Marian Păvălaşc
Mamiferul sărbătorilor de iarnă ajunge să coste 1.500 de euro, o lamă 1.000 de euro, iar un ponei 300 de euro. Durata de livrare a animalelor atipice pentru România este de maximum o lună
Lângă Arad, la 15 kilometri, în satul Cicir, trecătorii au parte de o privelişte ciudată. Nu văd doar câini comunitari, cai, oi şi vaci. Dacă trec pe lângă ferma lui Gabriel Mohaci pot vedea reni, sconşi şi canguri. Şi enumerarea nu se opreşte aici continuă cu: lame, ponei, mini-ponei, păuni, oi pitice, porci vietnamezi, fazani, capre pitice, oi de Camerun, cangur, iepuri uriaşi, lebede negre, şi raţe sălbatice.
Arădeanul nu le creşte doar din iubire, ci a făcut şi o afacere din comerţul cu animale de care mulţi ţărani din localitate nu auziseră înainte de înfiinţarea Zooland din Arad. “De mic mi-au plăcut animalele, dar sincer nu m-am gândit niciodată că aş putea avea atât de multe şi atât de exotice. În copilărie şi adolescenţa am crescut papagali, păuni şi fazani, dar când m-am mai maturizat mi-am dorit să aduc o mică parte din sălbăticie la mine acasă”.A început prin amenajarea unui iaz, pe care l-a populat cu lebede şi raţe sălbatice. Şi, apoi, a continuat până când a ajuns să colecţioneze specii de animale care sunt văzute doar la tv în România. Gabriel Mohaci se mândreşte mai ales cu exemplarele sale de înaripate, păuni şi fazani, care pot fi admirate la toate expoziţiile locale de păsări.Dresajul ridică prețul unui ren“Acum zece ani cred că am început să creştem animale exotice pentru a le vinde celorlalţi. Mereu am iubit animalele şi am ajuns să am această afacere. Am început normal ca să spun aşa cu fazani şi cu vulpi. Am început să le amenajăm spaţiile. Apoi am văzut că oamenii sunt interesaţi şi am avut din ce în ce mai multe”, spune acesta.Renii sunt vedetele fermei din judeţul Arad. “Avem şi în acest moment astfel de animale. Secretul ca să crești reni în clima noastră este ca pe timpul verii când se înregistrează temperaturi ridicate în zona aceasta să le asiguri hrană bogată și multă apă. Până acum nu am avut probleme cu renii pe timpul verii”, ne spune acesta.Când îl întrebi pe Gabriel despre preţul unui astfel de animal, ezită să spună cât cere. După ceva insistenţă, cedează. „Cam între 1.000 şi 1.500 de euro costă un ren”, spune acesta.Preţul depinde “de animal, dacă este matur sau pui, dar în primul rând dacă este dresat sau nu. Câte comenzi ştie să asculte. Este foarte important ce ştie să facă un ren. Dacă este dresat bine, costă şi 1.500 de euro sau poate şi mai mult”Acesta mai şi închiriază renii. Normal de obicei în perioada de iarnă sunt cele mai multe oferte pentru reni. Sunt şi firme, dar şi persoane fizice care sunt interesate de astfel de cazuri.Şi poneii sunt căutaţiAlături de reni, la mare căutare mai sunt şi poneii. Familiile cu case şi parcurile de distracţie caută ponei pentru a-i răsfăţa pe copii. “Sunt destul de căutați și acest animale, pot să spun că probabil sunt cele mai multe oferte. Preţul la fel diferă de la animal la animal. În medie cam de la 300 de euro pleacă preţul”, ne mai explică acesta.Durata de livrare este între o săptamana si o luna depinde de durata analizelor si actelor Sanitar Veterinare; Gabriel asigură unde e nevoie şi transportul până la domiciliul clientului.Pentru că în Arad nu există grădină zoologică, la ferma vin foarte mulţi copii şi clase cu profesori, care ţin aici ore de zoologie, dar şi oameni maturi care doresc să plece acasă cu unele animale.