Concluziile studiului în care papagalii au purtat conversații telefonice este surprinză și pentru cei care l-au inițiat. Este un lucru acceptat că nenumărați oameni din întreaga lume iubesc apelurile video – să apeleze o persoană dragă, să-i vadă fața și să-i audă veștile.
Potrivit unui nou studiu realizat de Northeastern University, în colaborare cu cercetători de la MIT și de la Universitatea din Glasgow, și papagalilor le place să facă apeluri video.
„Există 20 de milioane de papagali care trăiesc în casele oamenilor din SUA și am vrut să explorăm dacă și aceste păsări ar putea beneficia de apeluri video”, a explicat pentru The Guardian Ilyena Hirskyj-Douglas, cercetător la Universitatea din Glasgow și coautor al studiului.
„Dacă le-am oferi posibilitatea de a suna alți papagali, ar alege să facă acest lucru și experiența ar fi benefică pentru papagali și pentru îngrijitorii lor?”.
După cum relatează The New York Times, 18 papagali (și proprietarii lor) au fost înscriși în studiu. Aceștia au fost dresați să solicite un apel video sunând un clopoțel, după care stăpânul lor le oferea posibilitatea de a alege ce papagal să sune de pe un ecran. În scurt timp, papagalii au început să ceară mai mult timp pe ecran.
În timpul celor 147 de apeluri, care au dus la mai mult de 1.000 de ore de înregistrări, papagalii cântau împreună, învățau noi abilități unul de la celălalt și chiar încercau să se îngrijească unul pe celălalt prin intermediul ecranului.
„Am avut păsări care dormeau una lângă alta”, a declarat Hirskyj-Douglas pentru The New York Times. „Uneori, ele părăseau foarte repede apelul video pentru a merge să ia ceva pentru a-i arăta celeilalte păsări”.
Într-un caz, doi papagali bolnavi și în vârstă au devenit deosebit de apropiați. În ciuda faptului că nu au petrecut niciodată timp cu alte exemplare din specia lor, au creat rapid o legătură. Northeastern Global News relatează că dansau și cântau fericiți atunci când se vedeau unul pe celălalt, iar dacă o pasăre ieșea din cadru, cealaltă o chema: „Bună! Vino aici! Bună!”
„Aceasta vorbește cu adevărat despre cât de complexe din punct de vedere cognitiv sunt aceste păsări și despre cât de multă capacitate au de a se exprima”, a declarat Hirskyj-Douglas. „A fost cu adevărat frumos, (cu) aceste două păsări”.
Nu numai că multe dintre păsări și-au dezvoltat prieteni preferați și au deprins abilități precum zborul și căutarea de gustări, dar păreau să fie mult mai fericite. The New York Times relatează că păsările participante la studiu păreau mai calme și mai încrezătoare. Unii proprietari au simțit că păsările lor s-au transformat.
„Unii dintre îngrijitori ar spune că păsările lor au prins viață prin aceste apeluri”, a remarcat Jennifer Cunha, unul dintre coautorii studiului.
Acestea fiind spuse, autorii studiului nu sugerează să luați cel mai apropiat iPad și să stabiliți apeluri între papagalul dumneavoastră și alții. Oamenii din studiul lor erau proprietari experimentați de păsări, care au introdus tehnologia încet, iar papagalii au fost speciali în privința persoanelor cu care au ales să comunice. Interacțiunile nesupravegheate, notează Northeastern Global News, ar putea determina papagalii să simtă teamă, ceea ce ar putea, la rândul său, să ducă la spargerea ecranului iPad-ului de către o pasăre.
Cu toate acestea, studiul subliniază importanța conexiunii sociale pentru păsări. Papagalii sunt creaturi foarte inteligente și sociabile care trăiesc în stoluri în sălbăticie. Însă, în calitate de animale de companie, le lipsește adesea acest simț al comunității.
„Peste 20 de milioane de papagali sunt ținuți ca animale de companie în Statele Unite, adesea lipsiți de stimuli adecvați pentru a le satisface nevoile sociale, cognitive și emoționale ridicate”, au notat autorii studiului.
The Guardian relatează că păsările aflate în dificultate, care suferă de izolare și plictiseală, pot dezvolta probleme psihologice. Acestea ar putea să se plimbe, să-și smulgă penele sau să se balanseze înainte și înapoi. Apelurile video au arătat clar că păsările pot beneficia de interacțiunea socială (chiar și atunci când aceasta este virtuală).
„Acum știm că, dacă li s-ar da acces la ea, ar folosi-o”, a remarcat Hirskyj-Douglas pentru The New York Times. „Și o folosesc în moduri foarte individuale și foarte frumoase”.
Într-adevăr, studiul pare să fi creat prietenii pe termen lung între unii dintre participanții săi. Cel puțin două păsări care au învățat să facă apeluri video, un cacadu de Goffin pe nume Ellie și un gri african pe nume Cookie, au continuat să păstreze legătura.
„A trecut mai bine de un an”, a spus Cunha, „și încă mai vorbesc”.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…