Sari la conținut
Home » Concluziile unei cercetări recente asupra corbilor

Concluziile unei cercetări recente asupra corbilor

Corbi pot imita unele sunete?

Concluziile unei cercetări recente asupra corbilor demonstrează că animalele au abilități asemănătoare cu cele ale oamenilor. O nouă cercetare sugerează că corbii pot număra cu voce tare și ar putea avea aceleași abilități de calcul ca și copiii mici, se arată în publicația livescience.

Potrivit cercetării, corbii de cartier (Corvus corone) pot număra cu voce tare între unul și patru croncănituri ca răspuns la stimuli vizuali sau auditivi.

Aceasta este prima dată când s-a demonstrat că animalele numără prin vocalizarea unor numere specifice. Joi, 23 mai, Science a publicat concluziile cercetătorilor.

 

„Producerea unui număr specific de vocalize cu un scop precis necesită o combinație sofisticată de abilități numerice și control vocal”, se arată în articol.

„Rezultatele noastre demonstrează că ciorile pot produce în mod flexibil și deliberat un număr instruit de vocalize prin utilizarea „sistemului de numere aproximative”, un sistem de estimare a numerelor nesimbolice împărtășit de oameni și animale”.

Albinele, leii, broaștele și furnicile au un simț numeric, iar puii de mierlă (Poecile atricapillus) adaugă mai multe triluri „dee” la chemările lor de alarmă pentru a alerta în cazul unor amenințări mai mari, potrivit unui alt studiu. Niciunul dintre aceste studii nu dovedește că animalele pot număra cu voce tare; de exemplu, este posibil ca mierlele să strige mai mult din cauza stresului.

Pe baza abilităților lor vocale excelente și a înțelegerii unor concepte matematice complexe, precum zero, cercetătorii au ales corbii de carii pentru a testa numărarea vocală a animalelor.

Numerele arabe și sunetele instrumentelor au fost prezentate în mod aleatoriu la trei ciori în cadrul noului studiu.

Încercarea și eroarea au învățat păsările că fiecare indiciu a provocat de la unul până la patru croncănituri. Odată ce terminau de cântat, păsările au fost învățate să ciugulească ecranul pentru a arăta că au terminat. Ciorile au primit recompense pentru a cânta perfect.

După antrenament, ciorile au croncănit de numărul corect de ori la indicații. Chiar și atunci când ciorile dădeau răspunsuri greșite, acestea făceau adesea greșeli între numere apropiate, cum ar fi trei și patru.

Cercetătorii spun că abilitățile de numărare ale păsărilor sunt asemănătoare cu cele ale copiilor mici, care numără mai degrabă după sunete decât după numere.

„Această competență la corbi reflectă, de asemenea, abilitățile de numărare ale copiilor mici înainte de a învăța să înțeleagă cuvintele numerelor cardinale și, prin urmare, poate constitui un precursor evolutiv al numărătorii adevărate, în care numerele fac parte dintr-un sistem de simboluri combinatorii”, au scris autorii.