Din cuprinsul articolului
Dacă ochii pisicii dumneavoastră au devenit brusc roșii, apoși și iritați, este posibil să aibă conjunctivită, numită și ochi roz. Conjunctivita la pisici este foarte frecventă. De fapt, este cea mai frecventă afecțiune oculară la pisici. Această afecțiune apare atunci când conjunctiva se inflamează.
„Conjunctiva este țesutul subțire și transparent care căptușește interiorul pleoapei și acoperă partea albă a ochiului”, explică Shannon Barrett, DVM, medic veterinar de gardă și proprietar al Fetch the Wave.
Conjunctivita poate avea o serie de cauze de bază, dar este foarte ușor de tratat. Conjunctivita începe, de obicei, într-un singur ochi, dar se poate răspândi rapid la ambii. Potrivit Dr. Barrett, este posibil să observați unele dintre următoarele simptome la unul sau la ambii ochi ai pisicii.
Decolorare: Este posibil să observați roșeață în partea albă a ochilor pisicii dumneavoastră.
Sensibilitate la lumină: Conjunctivita poate face ca pisica dumneavoastră să fie sensibilă la luminile puternice, așa că este posibil să o surprindeți clipind sau strâmbând din ochi des.
Iritare sau disconfort: Pisica dumneavoastră se poate zgâria sau lăbărța la ochi.
Scurgere: Ochii pisicii dvs. ar putea supura un lichid apos sau asemănător cu puroi.
Orice pisică poate dezvolta această afecțiune – nu este specifică unei rase, potrivit Dr. Barrett.
Acestea fiind spuse, pisicile cu fața plată, cum ar fi persanii, ar putea fi mai predispuse la anumite tipuri de conjunctivită.
„Structura lor facială le poate predispune la o creștere excesivă a bacteriilor și la infecții”, spune Dr. Barrett. Pisoii și pisicile mai tinere pot avea, de asemenea, o șansă mai mare de a dezvolta conjunctivită. Toate formele de conjunctivită pot provoca simptome similare, dar pot avea cauze de bază diferite.
Cea mai frecventă cauză a conjunctivitei la pisici este o afecțiune virală numită virusul herpetic felin 1 (FHV-1). Estimările sugerează că până la 97% dintre pisici sunt expuse la acest virus extrem de contagios la un moment dat în viață.
Dacă pisica are virusul herpesului felin, nu va elimina niciodată infecția, dar multe pisici au de fapt virusul herpesului felin și trăiesc fără simptome, spune Dr. Barrett.
Situațiile stresante pot slăbi sistemul imunitar al pisicii dumneavoastră și pot activa virusul, care, la rândul său, poate declanșa episoade de conjunctivită la pisica dumneavoastră.
Infecțiile bacteriene ar putea, de asemenea, să declanșeze conjunctivita. Doi dintre cei mai comuni vinovați includ bacteriile Chlamydia felis și Mycoplasma felis. Conform unui studiu care a implicat 40 de pisici cu conjunctivită, 25% dintre pisici aveau bacteria mycoplasma prezentă în ochi.
Conjunctivita alergică
Uneori, substanțe precum praful sau sporii de mucegai pot ajunge în ochiul pisicii dumneavoastră și pot duce la conjunctivită alergică. Pisica dumneavoastră poate fi mai sensibilă la alergenii din mediul înconjurător dacă aceștia:
Trăiește cu alergii (dermatită atopică felină); Au un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli
În plus, dacă animalul de companie are alergii alimentare, consumul de alimente care conțin acei alergeni ar putea declanșa un focar. Unele dintre cele mai frecvente alergii alimentare la pisici includ proteine, cum ar fi puiul și peștele.
Conjunctivita nu are un test de diagnostic specific. În schimb, medicul veterinar va pune un diagnostic pe baza unui examen fizic și a simptomelor și istoricului medical al pisicii dumneavoastră. În unele cazuri, acesta poate efectua, de asemenea, teste pe resturi de conjunctivă sau poate efectua teste lacrimale Schirmer sau biopsii.
O trăsătură care diferențiază conjunctivita virală de alte subtipuri este prezența ulcerației corneene. Aceasta este o rană în stratul cel mai exterior al ochiului pisicii dumneavoastră. Pentru a găsi ulcerații corneene, medicul veterinar ar putea pune câteva picături de fluoresceină în ochiul pisicii dumneavoastră. Aceste picături nu îi vor face rău pisicii dumneavoastră, dar vor face vizibile eventualele ulcerații.
Cea mai bună metodă de tratament pentru pisica dumneavoastră va depinde de cauza principală a conjunctivitei lor.
Conjunctivita virală: Medicul veterinar vă poate prescrie medicamente antivirale, dar infecția va dispărea adesea de la sine în 10-14 zile.
Conjunctivita bacteriană: Medicul veterinar vă poate prescrie un antibiotic, cum ar fi doxiciclina, care este eficient împotriva unora dintre cele mai frecvente subtipuri.
Conjunctivita alergică: Veterinarul dumneavoastră va trata probabil conjunctivita alergică cu picături pentru ochi sau unguente care conțin corticosteroizi, cum ar fi dexametazona sau hidrocortizonul.
„Pisica dumneavoastră va avea probabil nevoie de o programare de urmărire înainte de a opri medicamentele pentru ochi”, spune Dr. Barrett.
Medicul veterinar vă va da instrucțiuni specifice pentru utilizarea medicamentelor, dar este esențial să vă spălați bine pe mâini înainte de a le pune picăturile în ochi. Dr. Barrett sugerează, de asemenea, să vă sprijiniți pisica acasă, ștergându-i ochii în mod regulat cu o cârpă curată și umedă.
În unele cazuri, conjunctivita se poate rezolva de la sine, fără medicamente. Dar dacă pisica dumneavoastră prezintă simptome, este înțelept să solicitați ajutorul unui medic veterinar cât mai curând posibil. Lăsată netratată, conjunctivita poate duce la complicații, cum ar fi keratita (inflamația corneei). De asemenea, poate duce la pierderea vederii în cazuri extreme, spune Dr. Barrett.
În plus, simptomele conjunctivitei se pot suprapune, de asemenea, cu afecțiuni oculare mai grave, inclusiv ulcere corneene, glaucom, uveită și infecții virale sistemice, spune Dr. Barrett. „Dacă observați o roșeață crescută, umflături sau secreții sau dacă pisica dumneavoastră pare să aibă dureri, contactați imediat medicul veterinar.”
Nu puteți preveni întotdeauna apariția conjunctivitei, mai ales dacă este legată de o infecție bacteriană sau virală – dar puteți lua câteva măsuri pentru a le reduce riscul:
Ajutați-i să mențină stresul la un nivel scăzut: Reducerea stresului în viața de zi cu zi a pisicii dumneavoastră ar putea ajuta la prevenirea activării FLH-1 și la declanșarea conjunctivitei virale.
Evenimentele stresante – cum ar fi oameni sau animale noi în casă, părinți care călătoresc și sunete de construcție – nu pot fi întotdeauna evitate. Dar ar putea fi de ajutor să introduceți schimbările încet, să le oferiți o mulțime de spații sigure de ascundere și să le oferiți multă dragoste și afecțiune atunci când o cer!
Reduceți alergenii din mediul lor: Dacă pisica are conjunctivită alergică, eliminarea alergenilor din casa dvs. ar putea ajuta la prevenirea unui episod de conjunctivită alergică. Un prim pas bun presupune să cereți medicului veterinar un test de alergii.
Țineți pisicile bolnave în carantină: Conjunctivita este destul de contagioasă. Dacă aveți mai mult de o pisică, veți dori să țineți pisica cu conjunctivită într-o cameră a ei până când medicul veterinar vă dă undă verde – și spălați-vă pe mâini după ce mângâiați, hrăniți sau vă jucați cu o pisică bolnavă.
Dacă bănuiți că pisica dumneavoastră ar putea avea conjunctivită, este întotdeauna cel mai bine să apelați la un medic veterinar. Un tratament prompt poate ușura disconfortul pisicii dvs. și o poate ajuta să revină să vadă din nou lumea clar, cu atât mai repede, potrivit rover.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…