Din cuprinsul articolului
Copiii își doresc, la un moment dat, ceva mai mult decât timp petrecut pe afară cu prietenii. Vine vremea când aceștia au nevoie și de un prieten necuvântător. Însă, părinții au alte păreri, nu toți.
La mijloc este vorba de o responsabilitate în plus, care până la urmă cade tot pe umerii adulților. Situația este valabilă în cazul câinilor, pisicilor, hamsterilor, peștilor și așa mai departe.
Experții în psihologie consideră că deținerea unui animaluț, încă de la vârste fragede vine la pachet, pe lângă un prieten blănos, cu o serie de efecte benefice pentru dezvoltarea psihică a piticului.
A avea în grijă un animal de companie îi responsabilizează pe cei mici și îi ajută să-și dezvolte timpuriu anumite abilități.
”„Anul acesta îmi doresc de la Moș Crăciun un cățel cu blana pufoasă”, cam așa sună dorința unei fetițe de 11 ani. Din păcate, dorința micuței nu a fost îndeplinită, tocmai din considerentele pe care le-am menționat mai sus. ”Nu suntem pregătiți încă să facem acest pas. Eu nu am timp să mă ocup de el, soțul pleacă dimineața și revine seara, iar ea nu este responsabilă nici pentru ea, dar să mai aibă și un cățel în grijă”, este poziția mamei, la care a adăugat că micuța își dorește un prieten pufos de mai bine de un an și jumătate.
Pe de altă parte, Garofița Hofman, medic veterinar, a explicat ce se întâmplă atunci când îți dorești în același timp un companion blănos, dar în același timp în familie apărea un bebe.
În mod neașteptat, expunerea bebelușului la părul de animale scade riscul alergiilor în situația în care nou-născutul intră în contact cu patrupedul în primul an de viață. ”Cercetătorii din Detroit au concluzionat că majoritatea copiilor care au avut animale de companie în locuința lor în primul an de viață au avut un risc redus de alergii”, potrivit viața-libera.ro.
Această opinie este sprijinită și de rezultatele unui studiu făcut la Spitalul Universitare Kuopio din Finlanda potrivit căruia bebelușii care trăiesc alături de câini în primul an de viață au avut o treime mai multe șanse să evite afecțiuni și infecții respiratorii decât cei care nu au avut câini lângă ei.
În același timp, câinii sunt niște însoțitori excelenți în preajma cărora copii fac mai multe exerciții fizice. Fapt confirmat și de Gabriela Stanciu, de profesie psiholog canin care le răspunde părinților aflați în situația amintită ”Câinele este un excelent partener de joacă. Tot timpul disponibil, prezent, activ și atent la nevoile copilului, câinele pare a fi un educator eficient, care știe să se facă înțeles fără a impune reguli rigide. Copiii care cresc alături de un animal de companie sunt mai sănătoși”.
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…