Din cuprinsul articolului
Creierul omului vs creierul câinelui. Ce diferență eexistă între ele. Nu te așteptai la asta
Cercetătorii au încercat să înțelegă diferența dintre creierul câinilor și cel al oamenilor. Rezultatul este surprinzător în ceea ce privește modul în care un câine experimentează lumea.
La nivel cerebral, câinii nu sunt impresionaţi în mod deosebit de chipuri, fie că este vorba de cele ale semenilor lor sau de ale oamenilor, conform rezultatelor unui studiu recent realizat de cercetătorii din Ungaria şi Mexic, citat de Science News.
Creierele oamenilor sunt cu precădere sensibile la chipuri şi la informaţii pe care o pot transmite expresiile. Însă, dacă organele gândirii aparţinând altor vieţuitoare sunt la fel de interesate de feţe rămâne o întrebare deschisă.
Cercetători din Ungaria şi Mexic au utilizat tehnologia de scanare a creierului pe douăzeci de câini de companie pentru a evalua răspunsurile lor la vederea chipurilor. Câinii au fost dresaţi să stea liniştiţi, în poziţie de sfinx, în interiorul tubului pentru imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) în timp ce priveau la un ecran. Specialiștii au rulat pe ecran patru tipuri de înregistrări video, de câte două secunde fiecare: partea frontală şi posterioară a capului unui om, respectiv a unui câine. De asemenea, treizeci de voluntari umani, de asemenea în tub IRM, au fost expuşi la aceleaşi imagini video.
Feţele erau captivante pentru oameni. Când le-a fost prezentat un chip – de om sau de câine – o mare parte din sistemele vizuale ale acestor oameni au deveni active. Aceste regiuni ale creierului au fost însă mai puţin active când au fost redate imagini video cu partea posterioară a capetelor.
Însă regiunile care procesează imaginile din creierul câinilor nu păreau interesate în mod deosebit de chipuri, au notat cercetătorii în studiul publicat la 5 octombrie în Journal of Neuroscience. Nicio zonă a creierului nu a prezentat o creştere a activităţii la vederea unui chip în comparaţie. În schimb, regiunile asociate sistemelor vizuale ale câinilor erau mai bine adaptate pentru a recunoaşte dacă în imaginile video era un câine sau un om.
Potrivit rezultatelor altor cercetări, câinii sunt capabili să recunoască expresiile faciale de pe chipurile oamenilor. Noua descoperire se adaugă informaţiilor obţinute în urma studiilor cu privire la cogniţia canină. Însă, deocamdată, o cunoaştere exhaustivă a modului în care un câine experimentează lumea se află dincolo de înţelegerea umană.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…