Creșterea rezistenței la antibiotice, amenințarea sănătății publice! Antibiorezistența la câini și pisici.
Bacteriile devin din ce în ce mai rezistente la tratamentul cu antibiotice!
O persoană sau un animal dezvoltă o infecție, iar medicii recomandă anumite antibiotice pentru a trata și ucide bacteriile. Până aici totul pare bine cunoscut de toată lumea, însă ce se întâmplă atunci când bacteriile dezvoltă o rezistență crescută la antibiotice?
Antibioticele sunt utilizate cu rol terapeutic în tratamentul și controlul multor tipuri de infecții, la o mare varietate de specii de animale. Acest fapt poate duce la selectarea unor forme de microorganisme rezistente la antibiotice, ceea ce reprezintă un fenomen natural și inevitabil. Este un risc inerent, asociat cu utilizarea antibioticelor la orice specie, inclusiv la om.
Rezistența la antibiotice! Cauze, apariție și motive de îngrijorare!
Potrivit informațiilor monitoruldegalați.ro, sunt anumite cauze care provoacă această situație neplăcută, însă avem și vești bune cu privire la modalitatea prin care putem să evităm complicațiile:
- Se pare că rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile continuă să se înmulțească, în ciuda încercării de oprire printr-un tratament. În esență, aceste bacterii capătă capacitatea de a „rezista” antibioticelor și se pot răspândi printre animale, oameni și mediul înconjurător.
- Rezistența la antibiotice apare după ce un medic recomandă anumite antibiotice pentru tratarea unei infecții, iar bacteriile dezvoltă diverse mecanisme pentru a evita antibioticele sau pentru a reduce eficacitatea acestora în întregime.
- Motivele de îngrijorare sunt date mai ales de dificultatea de tratare, bacteriile fiind capabile să provoace infecții care pun viața în pericol. De exemplu, doar în Statele Unite, cel puțin 2,8 milioane de persoane sunt infectate și 35.000 de persoane mor în fiecare an ca urmare a acestor bacterii rezistente. Dacă problema continuă să crească în acest ritm, OMS prezice că până în anul 2050, 10 milioane de oameni vor muri în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la tratamentele antiinfecțioase.
- Pot preveni aceste situații, atât medicii, cât și proprietarii de animale:
- Prin educaţie: veterinarii se pot educa atât pe ei înșiși, cât și pe clienții lor cu privire la provocările rezistenței la antibiotice și la utilizarea responsabilă a antibioticelor,
- Prin practică: profesioniștii veterinari pot practica o bună administrare, definită de Societatea de Boli Infecțioase din America ca „Optimizarea indicației, selecției, dozării, căii de administrare și a duratei terapiei antimicrobiene pentru a maximiza utilizarea clinică sau prevenirea infecției, limitând în același timp daunele colaterale ale antimicrobiene”,
- Prin încurajarea proprietarilor de animale de companie să accepte testarea adecvată, astfel încât infecțiile să poată fi identificate cu precizie și să poată fi selectate tratamentele potrivite.
- Prin igienă: este important să practicăm o igienă bună a animalelor de companie pentru a reduce șansele de transmitere a infecției. Aceasta include spălarea de rutină a mâinilor și descurajarea animalelor de companie de a vă linge fața,
- Prin vizita la medicul veterinar anual pentru un examen de rutină de sănătate,
- Prin corectitudinea folosirii medicamentelor. Este important să utilizați toate medicamentele conform instrucțiunilor medicului veterinar. Nu trebuie să opriți niciodată un medicament mai devreme sau să începeți o terapie cu substanțe pe care le aveți acasă fără a vă consulta mai întâi medicul veterinar,
- Prin testare: dacă finanțele vă permit, ar trebui să acordați medicului veterinar permisiunea de a efectua teste adecvate de cultură (stabilirea antibiogramei) și susceptibilitate precoce la infecții.