Din cuprinsul articolului
Să-ți ajuți pisica să se destreseze poate părea o provocare, deoarece este atât de independentă, dar dragostea și răbdarea ta sunt de mare ajutor.
Atunci când este stresată, poți simți energia nervoasă pe care o degajă. Multe feline domestice sunt bine adaptate, dar uneori veți descoperi că are un atac de stres. Dacă observați că pisica are un comportament anxios sau stresat, atunci ar putea fi timpul să luați câteva măsuri pentru a o calma.
Determinați de ce este stresată pisica
Pisicile sunt creaturi empatice și emoționale. Ele răspund la mediul înconjurător, iar fiecare are o personalitate distinctă. Și da, unele sunt predispuse la stres. Semnele pot fi foarte evidente, sau mai subtile.
Ele „șuieră” sau sunt agresive. O pisică care se simte stresată este mai probabil să fie furioasă și să se comporte ostil față de tine sau față de alte animale de companie. Coada lor este umflată sau se învârte. Fiți atenți la coada pisicii dumneavoastră. Aceasta poate indica faptul că este nervoasă în legătură cu ceva. Atunci când își învârte coada jos și repede, este supărată din cauza a ceva.
Nu mănâncă și nu beau. Dacă pisica ta mănâncă în mod normal cu plăcere, dar nu mai mănâncă sau nu mai bea, poți paria că ceva o deranjează.
Mănâncă din cauza stresului. Fiți atenți la semnele că pisica dumneavoastră se duce după mâncare mai mult decât în mod normal. Acest lucru ar putea însemna că se simt anxioase.
Devin distructive. O pisică care se simte ca și cum nu ar avea nici un control ar putea să se apuce să zgârie mobila sau să rupă lucruri.
Se comportă brusc ca niște speriecioase. O pisică sperioasă nu este neapărat stresată, dar dacă pisica, în mod normal bine adaptată, începe brusc să se poarte ciudat, probabil că simte stres.
Miaună ca o nebună. Pisicile își folosesc mieunatul pentru a comunica cu oamenii. Dacă pisica ta miaună mult mai mult decât în mod normal, înseamnă că se întâmplă ceva.
Sunt bolnave sau au dureri. O pisică care nu se simte bine sau care are o rană se va simți în mod natural stresată. În plus, pisicile sunt în mod natural stoice, așa că probabil că ascund problema.
Cum să vă ajutați pisica să se calmeze
Primul pas în determinarea cauzei stresului pisicii tale este să iei în considerare propria situație. Treci printr-o perioadă stresantă? Aveți dificultăți la locul de muncă, în domeniul financiar sau al relațiilor? Pisicile pot simți această energie anxioasă, așa că abordarea propriului stres vă poate ajuta. Apoi, luați în considerare modul în care vă puteți ajuta pisica să facă față stresului lor.
- Aflați care sunt factorii declanșatori
Cheia este să urmăriți schimbările în comportamentul normal al pisicii dumneavoastră. Dacă acestea apar imediat după ce s-a schimbat ceva în mediul lor – dacă ați adus acasă un nou animal de companie sau ați trecut printr-o mutare într-o casă nouă – este foarte probabil ca acest lucru să fie ceea ce declanșează pisica dumneavoastră.
Odată ce ați eliminat declanșatorul, pisica dumneavoastră ar trebui să se calmeze. Dacă nu puteți face acest lucru atât de ușor, căutați alte modalități de a o ajuta să facă față stresului.
- Oferiți pisicii puțin spațiu
Este posibil ca o pisică stresată să nu fie încă pregătită să se implice cu tine. Dacă o lăsați să evadeze într-o cameră liniștită sau într-o parte a casei în care se simte în siguranță, o ajută foarte mult să se destreseze.
-
Ajutați-o cu timpul de joacă
Joaca este o parte importantă din viața pisicii. Le permite să își folosească instinctele naturale, să își dezvolte abilitățile și să socializeze cu alte pisici.Trebuie să învețe cum să vâneze și să lupte, cum să urmărească prada și să se năpustească asupra ei. De asemenea, au nevoie de oportunitatea de a explora și de a se cățăra, precum și de a alerga și de a sări.
Iată câteva moduri în care vă puteți juca cu pisica dumneavoastră:
Jocuri de căutare a hranei: Ascundeți dulciuri în pungi de hârtie sau cutii de carton, astfel încât să fie nevoită să le scoată. Ați putea chiar să puneți dulciuri sub scaune sau în spatele ușilor, unde pisica trebuie să le caute.
Cutia cu jucării: Oferiți-i pisicii o mulțime de jucării, astfel încât să aibă o mulțime de opțiuni atunci când își dorește una. O regulă bună de bază este de trei jucării pentru fiecare pisică, plus încă una pentru fiecare an de vârstă, deci dacă aveți două pisici, fiecare ar trebui să aibă câte cinci jucării.
Jucărie cu undiță de pescuit: Atașați o sfoară sau o panglică la o rolă de hârtie igienică goală, apoi aruncați-o prin cameră pentru pisica dumneavoastră.
Pointer cu laser: Luați un pointer laser și urmăriți pisica cumse joacă. Aveți grijă să nu-l îndreptați în ochii pisicii sau ai altui animal de companie.
- Oferiți-le reasigurare
Uneori, tot ce este nevoie este o îmbrățișare bună și un tratament frumos. Când pisica ta este pregătită, vezi dacă vrea puțină dragoste și reasigurare. Nu o forțați, totuși.
- Reduceți zgomotul
Dacă bănuiți că sunetele puternice vă declanșează pisica, faceți tot posibilul să îi liniștiți mediul înconjurător. Acest lucru ar putea să nu fie posibil dacă sunetele puternice vin de afară, dar puteți da muzica mai încet și să țineți zgomotele joase în jurul ei pentru a o ajuta să facă față. Dacă se ascunde, puteți pune un prosop peste cutia sau suportul lor pentru a atenua o parte din sunet.
-
Luați în considerare uleiurile esențiale
Pisicile sunt extrem de sensibile la uleiurile esențiale. Deci, este important să știți care uleiuri esențiale sunt sigure pentru pisici și care nu sunt. Înainte de a folosi orice ulei esențial pe pisica dumneavoastră, asigurați-vă că v-ați consultat cu medicul veterinar cu privire la utilizarea corectă și siguranța. Iată câteva dintre cele mai bune uleiuri esențiale sigure pentru pisici:
Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale folosite de proprietarii de pisici. Acesta are un efect calmant asupra pisicilor și este, de asemenea, util în gestionarea diferitelor probleme de sănătate, cum ar fi anxietatea, stresul, depresia și insomnia. Aveți grijă cu acest ulei esențial și nu uitați să analizați produsele înainte de a le cumpăra.
Uleiul de mușețel poate fi folosit pentru a trata inflamațiile și infecțiile la pisici. De asemenea, uleiul de mușețel poate fi folosit ca sedativ pentru pisicile care suferă de nervozitate sau de tulburări legate de stres. Cu toate acestea, asigurați-vă că nu folosiți mai mult de două picături odată, deoarece poate provoca iritații ale pielii în unele cazuri.
Uleiul de eucalipt este un alt ulei esențial sigur pentru pisici, care ajută la combaterea problemelor respiratorii, cum ar fi tusea și răceala la feline. Uleiul de eucalipt poate ajuta, de asemenea, la reducerea umflăturilor și la ameliorarea durerii cauzate de leziuni musculare la pisici, care pot cauza stresul pisicii dumneavoastră.
-
Oferiți-i pisicii companie
Dacă pisica ta se simte singură, ai putea lua în considerare adoptarea unei alte pisici. Aceasta este cea mai bună soluție pentru majoritatea cazurilor de singurătate felină. Pisicile sunt animale sociale care se dezvoltă bine atunci când au alte pisici în jurul lor pentru companie. Chiar dacă pisica dumneavoastră nu are un prieten, adoptarea unei alte pisici poate fi benefică, deoarece le va oferi ambelor pisici ceva de făcut.
S-ar putea credeți că adoptarea unei alte pisici ar înrăutăți situația, dar, de fapt, ar putea să o îmbunătățească. Dacă pisica nu a mai avut niciodată un prieten, s-ar putea să se simtă inițial amenințată de această nouă creatură din domeniul ei. Cu toate acestea, odată ce cele două pisici se vor obișnui una cu cealaltă, probabil că se vor bucura de compania celeilalte. Dacă nu credeți că i-ar plăcea un coleg de cameră, poate faceți o probă, invitând un prieten să își aducă pisica la o întâlnire de joacă.
Ajutați-vă pisica să revină la calm
Este supărător să vezi că pisica ta trece prin asta. Dar sunt multe lucruri pe care le puteți face. Continuați să îi oferiți dragoste și ajutați-o să se destreseze în termenii ei. Nu uitați, nu le puteți forța să se relaxeze. Trebuie să lucrezi cu pisica ta pentru a face o diferență. Dar, odată ce o vei înțelege amândoi vă veți simți mai bine și veți putea reveni la rutina normală și fericită.