Sari la conținut
Home » Crezi că nu ți-ai stresat niciodată pisica?

Crezi că nu ți-ai stresat niciodată pisica?

Pisicile fac sport?

Crezi că nu ți-ai stresat niciodată pisica? Crezi că totul merge bine, că pisica ta te iubește mult și că nu i-ai greșit cu nimic vreodată. Ești chiar atât de sigur(a)? Nu i-ai surprins niciodată o privire plină de reproș sau de dispreț?

Fără a miauna, pisicile dau imediat de înțeles atunci când sunt deranjate de ceva sau de cineva, violarea codului pisicesc nemaianținându-se niciodată nesancționată.

Crezi că nu ți-ai stresat niciodată pisica?

Micile feline sunt ființe directe care nu își disimulează sentimentele și nu trec cu vederea greșelile stăpânilor, pe care, în cel mai bun caz, le tolerează.

Pentru cei prea ocupați cu grijile zilnice sau cu propria persoana sau pentru cei prea striviți de caniculă ca să-și mai poată controla nervii. Am strâns mai jos 10 situații ce scot orice pisică din minți.

Partea bună e că avem și 10 soluții pentru a evita orice ruptură sentimentală dintre voi, cititorii noștri, și delicatele feline.

1. Muzica stridenta

Pisica dormea liniștită pe fotoliu sau pe canapea până când tu sau un alt membru al familiei a avut chef de un rock „adevărat”.

Boxele explodează în riff-uri de chitară electrică, năucind pisica amețită de somn. Ea sare în sus, aterizează buimacă și fuge îngrozită pentru a se ascunde în capătul cel mai îndepărtat al casei.

Experții susțin că pisicile sunt profund deranjate de zgomotele puternice din cauza deosebitei lor sensibilități acustice. Aparatul lor auditiv este mult mai performant decât al nostru, fiind ajutat și de forma urechilor, care sunt și foarte mobile.

Așa încât, pentru o pisică, zgomotul unei oale ce cade pe pardoseală din bucătărie e echivalent cu un cataclism fonic. Ca să nu mai vorbim de niște boxe date la maximum.

Soluții:

  • Dati volumul mai încet.
  • Convingeți-vă odraslele (copii sau adolescenți) melomane să folosească căști audio.
  • Optați pentru muzica jazz sau clasică, aceste genuri fiind, se pare, mai bine tolerate de pisici datorită fluidității lor melodice.
  • Folosiți programe radio în timpul absențelor, dar evitați cele cu reclame zgomotoase.

Pisicile nu ii vor ierta ușor

2. Somnul agitat

Nimănui nu-i place să fie deranjat din somn, iar pisicile nu fac excepție. Somnul este modul lor preferat de petrecere a timpului, ele dormind 2/3 din timpul zilei. Dacă stăpânii au un somn agitat, dând din picioare sau întorcându-se des de pe o parte pe alta, pisicile nu ii vor ierta ușor.

Pedepsele sunt crunte! Dar trebuie să le înțelegem: e ca și cum cineva ne-ar trezi, sărind ritmic pe saltea, chiar în mijlocul celor mai dulci vise.

Soluții:

  • Dormiți doar pe spate, în poziția „încremenit”!
  • Protejați-vă degetele cu șosete groase.
  • Dacă, totuși, nu vi se pare o rezolvare realistă, amenajați un loc de dormit pentru pisică sau lăsați-i ușa deschisă, în caz că vrea să plece din cameră.

3. Țipete și urlete

Certurile violente constituie un motiv de stres pentru pisici. Ființe calme și calculate, ele nu suportă disputele tumultoase dintre soți sau învățămintele zgomotoase, de tip „morala”, ce sunt deseori „aplicate” odraslelor de către părinți.

În astfel de situații ele încep prin a se simți derutate, neștiind ce se întâmplă, apoi devin interesate de agitația creată, și sfârșesc prin a fugi înspăimântate în locuri retrase, de obicei sub un pat.

Pisicile iubesc dulcea rutină zilnică și evită, pe cât posibil, confruntările, părăsind „câmpul de bătălie”.

Soluții:

  • Rezolvați problemele într-un mod civilizat, fără a ridica tonul și a vă lăsa purtați de mânie.
  • Dacă este cazul, apelați la un psihiatru, spre binele membrilor familiei (aici se includ, bineînțeles, și pisicile).

4. Oameni super-stresați

Chiar și atunci când nu ne manifestăm vizibil, într-un mod anume, pisicile simt imediat dacă suntem fericiți, triști, supărați sau dezamăgiți.

Datorită acestei calități, specialiștii în comportament le-au denumit „barometre emoționale pe patru picioare”.

Ele sunt experte în a descifra limbajul corpului: când suntem stresați mușchii sunt încordați, ținuta corpului este rigidă, iar pupilele sunt dilatate.

Soluții:

  • Încercați să vă gestionați stresul și să vă mențineți o atmosferă calmă în casă.
  • Petreceți timp de calitate cu pisica pentru a o liniști și a-i oferi siguranța că totul este în regulă.
  • Dacă aveți dificultăți în a face față stresului, luați în considerare consultarea cu un specialist.

Toate aceste semne sunt elemente de disconfort pentru pisici – cele mai relaxate animale de companie, conform eva.ro.