Din cuprinsul articolului
Crezi că nu ți-ai stresat niciodată pisica? Crezi că totul merge bine, că pisica ta te iubește mult și că nu i-ai greșit cu nimic vreodată. Ești chiar atât de sigur(a)? Nu i-ai surprins niciodată o privire plină de reproș sau de dispreț?
Fără a miauna, pisicile dau imediat de înțeles atunci când sunt deranjate de ceva sau de cineva, violarea codului pisicesc nemaianținându-se niciodată nesancționată.
Micile feline sunt ființe directe care nu își disimulează sentimentele și nu trec cu vederea greșelile stăpânilor, pe care, în cel mai bun caz, le tolerează.
Pentru cei prea ocupați cu grijile zilnice sau cu propria persoana sau pentru cei prea striviți de caniculă ca să-și mai poată controla nervii. Am strâns mai jos 10 situații ce scot orice pisică din minți.
Partea bună e că avem și 10 soluții pentru a evita orice ruptură sentimentală dintre voi, cititorii noștri, și delicatele feline.
Pisica dormea liniștită pe fotoliu sau pe canapea până când tu sau un alt membru al familiei a avut chef de un rock „adevărat”.
Boxele explodează în riff-uri de chitară electrică, năucind pisica amețită de somn. Ea sare în sus, aterizează buimacă și fuge îngrozită pentru a se ascunde în capătul cel mai îndepărtat al casei.
Experții susțin că pisicile sunt profund deranjate de zgomotele puternice din cauza deosebitei lor sensibilități acustice. Aparatul lor auditiv este mult mai performant decât al nostru, fiind ajutat și de forma urechilor, care sunt și foarte mobile.
Așa încât, pentru o pisică, zgomotul unei oale ce cade pe pardoseală din bucătărie e echivalent cu un cataclism fonic. Ca să nu mai vorbim de niște boxe date la maximum.
Soluții:
Nimănui nu-i place să fie deranjat din somn, iar pisicile nu fac excepție. Somnul este modul lor preferat de petrecere a timpului, ele dormind 2/3 din timpul zilei. Dacă stăpânii au un somn agitat, dând din picioare sau întorcându-se des de pe o parte pe alta, pisicile nu ii vor ierta ușor.
Pedepsele sunt crunte! Dar trebuie să le înțelegem: e ca și cum cineva ne-ar trezi, sărind ritmic pe saltea, chiar în mijlocul celor mai dulci vise.
Soluții:
Certurile violente constituie un motiv de stres pentru pisici. Ființe calme și calculate, ele nu suportă disputele tumultoase dintre soți sau învățămintele zgomotoase, de tip „morala”, ce sunt deseori „aplicate” odraslelor de către părinți.
În astfel de situații ele încep prin a se simți derutate, neștiind ce se întâmplă, apoi devin interesate de agitația creată, și sfârșesc prin a fugi înspăimântate în locuri retrase, de obicei sub un pat.
Pisicile iubesc dulcea rutină zilnică și evită, pe cât posibil, confruntările, părăsind „câmpul de bătălie”.
Soluții:
Chiar și atunci când nu ne manifestăm vizibil, într-un mod anume, pisicile simt imediat dacă suntem fericiți, triști, supărați sau dezamăgiți.
Datorită acestei calități, specialiștii în comportament le-au denumit „barometre emoționale pe patru picioare”.
Ele sunt experte în a descifra limbajul corpului: când suntem stresați mușchii sunt încordați, ținuta corpului este rigidă, iar pupilele sunt dilatate.
Soluții:
Toate aceste semne sunt elemente de disconfort pentru pisici – cele mai relaxate animale de companie, conform eva.ro.
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…