Stiati ca

Crustaceul alb zis ”Yeti”. Animalul care își cultivă hrana pe propriul păr

Crustaceul alb zis ”Yeti” este foarte păros, așa cum sugerează porecla sa. El trăiește în firidele cu apă hidrotermală din apele friguroase ale Antarcticii.

Și încă ceva, el este numit și Crabul Hoff (Kiwa tyleri), după actorul David Hasselhoff.

Crustaceul alb zis ”Yeti”

Yeti există – cel puțin sub apă. Numită după abominabilul om al zăpezilor, această familie de homari de mare adâncime a fost descoperită pentru în 2005. Primul exemplar a fost poreclit Yeti, datorită colorației albe și a pilozității crustaceului. Această denumire a fost extinsă la restul familiei pe măsură ce au fost descoperite și descrise mai multe specii.

Mai târziu, o specie cu pieptul păros (Kiwa tyleri) a fost supranumită „The Hoff”, după actorul din „Baywatch” David Hasselhoff. Dar aceste porecle sunt cele mai puțin fascinante aspecte ale acestui mic crustaceu.

Fascinantul crab Yeti

Un crab normal care stă pe o bancă

Yeti reușește să supraviețuiască într-unul dintre cele mai extreme medii de pe planetă. În 2010, un vehicul operat de la distanță s-a scufundat în firidele hidrotermale de pe creasta East Scotia Ridge din Oceanul Sudic și a găsit acești crabi yeti înghesuiți ca sardelele. Erau până la 700 de indivizi pe metru pătrat.

Viața în aceste izvoare hidrotermale vulcanice este precară. Lichidul expulzat aici poate atinge o temperatură 382,8 grade Celsius. Mai mult, însă nu departe de aceste guri de aerisire, apele din Antarctica îngheață orice prind. Crabii trebuie să supraviețuiască într-o mică zonă dintre cele două extreme.

E un soi de fermier

Și ce se poate mânca într-o gură de aerisire hidrotermală? Nu prea multe. Dar crabul Hoff a găsit o modalitate care implică firele sale de păr, cunoscute sub numele de setae. Aceste setae, care acoperă întreaga burtă a crabului, adăpostesc bacterii pe care crabul le recoltează și le mănâncă.

Deși sunt numiți crabi yeti, aceste creaturi nu sunt de fapt crabi adevărați. Sunt de fapt homari și, la fel ca o serie de alte decapode, cum ar fi crabii regali și crabii pustnici, sunt asemănătoare crabilor, potrivit livescience.

Acest proces ciudat prin care multe animale diferite ajung să arate ca niște crabi este un tip de evoluție convergentă cunoscut sub numele de carcinizare.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago