Din cuprinsul articolului
Biologii știu de mult timp că multe specii de păsări folosesc materiale făcute de om, adesea ascuțite, pentru a-și construi cuiburile.
Primul raport despre un cuib de ciori făcut din sârmă ghimpată datează din 1933, iar observațiile recente privind utilizarea unor materiale precum cuie, șuruburi și chiar seringi ale consumatorilor de droguri pentru construirea cuiburilor arată că păsările par a fi foarte pricepute în adaptarea la viața urbană, profitând de o varietate de obiecte antropogene pe care le găsesc în mediul înconjurător.
Acum, o echipă de cercetători de la Naturalis Biodiversity Center din Leiden și de la Muzeul de Istorie Naturală din Rotterdam a descoperit un tip de cuiburi de păsări și mai surprinzător și inovator, realizat – în mod ironic – din țepi anti-cuib.
În orașe, pe multe clădiri se găsesc piroane anti-păsări. Deși aceste țepi metalici ascuțiți sunt folosiți pentru a speria păsările și pentru a le împiedica să își construiască cuiburi, cercetătorii au colectat recent cuiburi de cioară de pradă (Corvus corone) și de turturică eurasiatică (Pica pica) care au fost construite în mare parte cu aceste materiale concepute inițial pentru a descuraja păsările.
„Este ca o glumă, într-adevăr”, a declarat autorul principal Auke-Florian Hiemstra, biolog la Naturalis. „Chiar și pentru mine, ca cercetător de cuiburi, acestea sunt cele mai nebunești cuiburi de păsări pe care le-am văzut vreodată”.
Unul dintre aceste cuiburi a fost observat în curtea unui spital din Anvers, Belgia, de către un pacient. Acest cuib enorm era format din aproape 1.500 de țepi metalici scoși din nu mai puțin de 50 de metri de ace anti-pasăre. „O fortăreață inexpugnabilă, deoarece se pare că urzicile folosesc ace exact așa cum o facem și noi: pentru a ține alte păsări departe de cuibul lor”, a explicat Hiemstra.
„Această utilizare inovatoare a țepușilor de pasăre pentru construirea cuiburilor poate fi văzută ca o modificare a unui comportament natural preexistent și arat
Cuiburile de păsări sunt structuri pe care păsările le creează pentru a depune ouă și a-și crește puii. Dimensiunea, forma și materialele folosite pentru cuib variază foarte mult în funcție de specia de pasăre.
Cuiburi de cupă
Acestea sunt cuiburile tipice pe care și le imaginează majoritatea oamenilor atunci când se gândesc la cuiburile de păsări. Acestea sunt construite de obicei în furcile copacilor sau arbuștilor și au forma unei cupe. Adesea sunt făcute din crengi, iarbă și noroi și sunt căptușite cu materiale moi, cum ar fi penele sau mușchiul. Printre exemplele de păsări care construiesc cuiburi de cupă se numără pitulicele și cintezele.
Aceste cuiburi sunt, de obicei, mai mari și mai plate decât cuiburile de cupă. Ele sunt adesea construite pe ramuri de copac sau pe sol și pot fi găsite și pe structuri umane, cum ar fi stâlpii de telefon sau clădirile. Vulturii, șoimii și vulturul pescăresc construiesc de obicei cuiburi de platformă.
Cuiburi cu cavități
Unele păsări preferă să cuibărească în cavități, care pot fi naturale (cum ar fi o scobitură într-un copac) sau artificiale (cum ar fi o cutie de cuib). De asemenea, ele își pot săpa propriile cavități în copaci de conifere sau în cuiburi de termite. Printre exemplele de cuibăritoare de cavități se numără bufnițele, ciocănitoarele și unele specii de rațe.
Anumite specii de păsări, cum ar fi pasărea de câmpie și curcanul de câmp, construiesc cuiburi mari pe sol.Aceste cuiburi sunt adesea făcute din frunze, pământ și compost, iar pentru a-și cloci ouăle se folosesc de căldura generată de procesul de compostare.
Unele păsări, cum ar fi regele pescărușilor și pufinii, își sapă vizuini în pământ, în malurile râurilor sau chiar în băncile de zăpadă pentru cuiburile lor.
Cuiburi de racletă
Acestea sunt cuiburi simple care presupun răzuirea unei depresiuni puțin adânci în sol sau pe o margine de stâncă.Pasărea poate căptuși răzuirea cu pietricele sau vegetație.Multe păsări de țărm, cum ar fi ploșnițele și pescărușii, fac cuiburi răzlețe.
Cuiburile nu servesc doar ca loc de depunere a ouălor și de creștere a puilor, ci oferă și un anumit grad de protecție împotriva prădătorilor. Diferite specii de păsări au dezvoltat strategii diferite pentru cuiburile lor, reflectând diversitatea mediilor și a provocărilor de supraviețuire cu care se confruntă,informeaă earth.com.
Știați că un câine vă poate citi gândurile? Dacă v-ați întrebat vreodată dacă câinele dumneavoastră…
Cât de neclintită și incredibilă poate fi loialitatea câinilor este dovedită de câinii ajutători. Aceștia…
Cum să ajutăm animalele străzii în această iarnă? Frigul și zăpada care ne așteaptă de…
„Un câine este cel mai bun prieten al unui om”, este o vorbă bine cunoscută…
Știați că alegerea greșită a hranei pentru animalul de companie poate aduce o mulțime de…
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) anunţă o nouă campanie de sterilizări gratuite pentru…