Din cuprinsul articolului
Deci, locuitori ai uscatului, știați că există un tip de specie, numită diadromă (care înseamnă „care traversează”), care poate trăi atât în apă dulce cât și în apă sărată?
Pregătiți-vă să învățați alte câteva cuvinte noi, precum euryhaline și osmoreglare, în timp ce identificăm patru pești care nu numai că supraviețuiesc, dar se și dezvoltă în ambele medii.
Deși toate speciile descrise aici sunt diadrome, există două categorii: anadrome (care merg în sus) și catadrome (care merg în jos). Somonul, printre altele, este anadrom. Asta înseamnă că eclozează în apă dulce și apoi migrează în ocean pentru a se maturiza. Odată ajunși la maturitate, se întorc din nou la locurile de reproducere din apă dulce – dificilele „călătorii în amonte” pentru care sunt bine cunoscuți.
Peștele somonii susține multe animale diferite, de la urși la păsări, care se bazează pe ei pentru hrană în timp ce își fac drumul în amonte. Trecerile multiple de la apă dulce la apă sărată sunt riguroase, iar speciile de somon au dezvoltat strategii complexe care îi ajută să se adapteze între diferitele habitate acvatice.
Acest lucru se realizează prin osmoreglare, procesul de menținere a echilibrului intern al fluidelor la nivelul organismelor. Somonii își pot regla corpul pentru a-și menține concentrația internă de sare și apă constantă în timpul călătoriei, o adaptare care le permite modelele lor migratorii unice.
Anghilele americane
Anghilele americane sunt catadrome se nasc în apă sărată și apoi își petrec cea mai mare parte a vieții în râuri, migrând în aval spre mare pentru a se reproduce. La fel ca somonii, anghilele trebuie să depășească multe obstacole atunci când migrează înapoi în sus pe râuri și fluvii. Sunt extrem de valoroși ai ecosistemelor lor, datorită relațiilor simbiotice pe care le au cu alte viețuitoare. De exemplu, în Golful Chesapeake și în râul Susquehanna, în apropierea sediului Ocean Conservancy din Washington D.C., larvele de midii de apă dulce se atașează de anghilele americane în ultimele săptămâni de gestație.
Anghilele americane sunt catadrome, se nasc în apă sărată și apoi își petrec cea mai mare parte a vieții în râuri, migrând în aval spre mare pentru a se reproduce.
La fel ca somonii, anghilele trebuie să depășească multe obstacole atunci când migrează înapoi în sus pe râuri și fluvii. Anghilele sunt membri extrem de valoroși ai ecosistemelor lor, datorită relațiilor simbiotice pe care le au cu alte viețuitoare. De exemplu, în Golful Chesapeake și în râul Susquehanna, larvele de midii de apă dulce se atașează de anghilele americane în ultimele săptămâni de gestație.
Nu vă temeți de versatilitatea rechinului taur. Acest faimos prădător este eurhalin, ceea ce înseamnă că își poate regla corpul pentru a se adapta la o gamă largă de salinități. Rinichii, branhiile și glandele rectale specializate lucrează împreună pentru a ajuta rechinii taur să rețină sarea atunci când intră în apă dulce.
Tinerii rechini se mută de obicei în râuri sau lacuri de apă dulce pentru a se proteja, dar își petrec cea mai mare parte a vieții în apa sărată a oceanului. Branhiile au avut timp să absoarbă multă apă sărată, care este stocată și apoi reabsorbită în fluxul sanguin de către rinichi. Aceștia lucrează peste program pentru a elimina apa dulce (sub formă de urină) și pentru a menține nivelul intern de salinitate. Multe femele gestante au fost găsite în apă dulce, ceea ce sugerează că râurile și estuarele sunt locul perfect de „ascundere”.
Această specie longevivă, bibanul dungat, este originară de pe coasta atlantică a Americii de Nord (de la râul St. Lawrence până în Golful Mexic). Acești pești anadromi se îmbarcă, de asemenea, în călătorii destul de lungi pentru a se reproduce și se remarcă prin timpul pe care îl petrec în estuare.
După ce se nasc în apă dulce, ei rămân de obicei în aceste ape salmastre timp de doi până la patru ani înainte de a pleca să trăiască în Oceanul Atlantic. Bibanul dungat este o parte valoroasă a ecosistemului. Fiind un prădător de nivel înalt, această specie ajută la reglarea populațiilor. Fiind o specie populară pentru pescari, aceștia generează venituri semnificative, locuri de muncă și hrană pe parcurs.
În timp ce dezvoltarea unor caracteristici pentru a se ajuta să supraviețuiască nu este un fenomen nou pentru speciile din regnul animal, abilitatea de a supraviețui atât în medii de apă dulce, cât și de apă sărată este unică. Peștii diadromi joacă un rol ecologic important, creând conexiuni pivotale între ecosisteme și oferind asistență altor specii, în lacuri și râuri, prin bazine hidrografice salmastre și estuare, până în largul oceanului, potrivit oceanconservancy.org.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…