Lumea animalelor

Cum afectează schimbarea orei animalele de companie?

Cum afectează schimbarea orei animalele de companie? Proprietarii de animale de companie ar trebui să adapteze treptat rutinele companionilor lor animale înainte de întoarcerea ceasurilor, deoarece schimbările bruște pot provoca confuzie, anxietate și chiar stomac deranjat, a declarat un expert.

Dr. Jeffrey Kelu, cercetător în ritmuri circadiene la King’s College din Londra, a declarat că, în timp ce oamenii poate aștepta cu nerăbdare să petreacă o oră în plus în pat, animalele de companie nu înțeleg conceptul de oră de iarnă și se bazează pe programul stăpânului lor pentru orele de masă, exerciții fizice, trezire și culcare.

Ceasurile biologice ale animalelor domestice sunt influențate în mod semnificativ de indicii sociale

El a spus: „Animalele cunosc timpul prin intermediul unui ceas biologic care se sincronizează cu ciclurile naturale de lumină și întuneric ale zilei.

Această sincronizare conduce la calendarul previzibil al comportamentelor precum somnul, căutarea hranei și vânătoarea, cunoscute sub numele de ritmuri circadiene.

Cu toate acestea, ceasurile biologice ale animalelor domestice sunt influențate în mod semnificativ de indicii sociale, cum ar fi interacțiunile umane.

De exemplu, în loc să se trezească în zori, s-a demonstrat că câinii de companie își ajustează ciclurile de somn-veghe pentru a se potrivi cu programul stăpânilor lor.”

El a spus că, dacă nu ajutați animalele de companie să se adapteze la schimbarea ceasurilor, „ați putea observa că câinele dvs. se trezește mai devreme pentru plimbarea de dimineață sau că pisica dvs. devine mai vocală în timp ce își așteaptă festinul de dimineață”.

Cum să ajuți animalul să se adapteze

Pentru a minimiza efectele schimbării orei asupra animalelor de companie, experții recomandă o tranziție treptată. În săptămâna anterioară modificării orei, Dr. Kelu sugerează ajustarea programului de hrană, plimbare și somn al animalului cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu, în funcție de schimbare.

„Această ajustare graduală îi ajută pe câini și pisici să facă față mai ușor modificărilor, prevenind tulburările digestive sau anxietatea,” explică Dr. Kelu pentru Standard.co.uk

Pe lângă ajustările de timp, este important ca proprietarii să fie răbdători și înțelegători. Animalele de companie pot avea nevoie de câteva zile, sau chiar de o săptămână, pentru a se adapta complet. În acest interval, stăpânii ar trebui să le ofere mai multă atenție și afecțiune pentru a reduce anxietatea. Astfel, procesul devine mai ușor atât pentru animal, cât și pentru stăpân.

Impactul asupra vieții sălbatice și de ce atenția noastră este importantă

Schimbarea orei nu afectează doar animalele domestice, ci și fauna sălbatică, în special animalele din mediul urban. În mod special, schimbarea la ora de iarnă crește riscul de accidente rutiere, mai ales în cazul animalelor active la amurg, cum ar fi cerbii. În Statele Unite, s-a observat că deplasarea la ora de iarnă coincide cu o creștere a coliziunilor între vehicule și animale.

Dr. Kelu sugerează ca șoferii să fie deosebit de vigilenți în această perioadă, întrucât creșterea accidentelor pune în pericol atât viețile animalelor sălbatice, cât și ale oamenilor. Unele voci susțin că o soluție ar fi renunțarea la schimbarea orei și adoptarea unui sistem de timp permanent, pentru a preveni astfel de incidente și impactul economic pe care îl generează.

Cum să menții rutina echilibrată a animalului tău pe termen lung

Indiferent de soluțiile pentru schimbarea orei, menținerea unei rutine consistente și evitarea schimbărilor bruște sunt esențiale pentru bunăstarea animalelor de companie. Proprietarii pot folosi strategii de ajustare treptată a timpului pentru a le facilita tranziția, iar pe termen lung, atenția și răbdarea oferită vor contribui la o adaptare mai ușoară.

Recent Posts

Comportamente neobișnuite ale câinilor: ce înseamnă un anumit comportament al câinilor?

Comportamente neobișnuite ale câinilor. Sunteți sigur că și câinele dumneavoastră este la fel de fericit…

20 de minute ago

STUDIU: pisicile învață să asocieze imagini mare repede decât o fac bebelușii

Descoperirile recente arată că pisicile sunt mult mai receptive la limbajul uman decât se credea…

o oră ago

Motivul dureros pentru care Andreea Bănică decis că NU VREA ANIMALE DE COMPANIE

Andreea Bănică a decis să nu mai aibă animale de companie din mai multe motive,…

2 ore ago

Colectarea corectă deșeurilor de la animalele de companie

Recomandările transmise de Societatea Salubrizare Sector 5 pentru gestionarea corectă a deșeurilor provenite de la…

4 ore ago

5 motive pentru care un câine nu ar trebui să doarmă în patul tău

Deși ideea de a împărți patul cu un câine poate părea plăcută și reconfortantă, este…

3 zile ago

Învață să descifrezi ce îți „mormăie” pisica ta

Toarcerea unei pisici este ca o carte plină de semnificații ascunse pe care puțini le…

3 zile ago

Parteneri