Din cuprinsul articolului
Cum avem grijă de căței pe timp de iarnă? Dr. Paula Pașca de la Universitatea de Științele Vieții din Iași a explicat că, în perioada rece, nevoile câinilor diferă în funcție de talie și de tipul de blană. Pentru a-i proteja de temperaturile scăzute, este important să luăm în considerare mai multe aspecte, cum ar fi obiceiurile de ieșire și condițiile meteorologice.
Câinii mici, cu blană scurtă și fără strat gros de subpăr, pot beneficia de haine de protecție special concepute pentru vreme rece.
,În principiu, într-adevăr, cățelușii de talie mică sau cu păr mai scurt sunt ceva mai sensibili la temperaturi scăzute. Plimbările pot fi mai scurte, dar în general oamenii își scot câinii afară dimineața și seara, înainte și după muncă, astfel că suportă temperaturile externe. Pentru a ne asigura că au parte de acele exerciții fizice de care au nevoie în fiecare zi, putem să creștem interacțiunea cu ei în interior, cu jucării”, a declarat medicul pentru Ziarul de Iași.
Totodată, hăinuțele disponibile în pet shop-uri, chiar dacă nu sunt agreate de toți stăpânii de căței, când temperatura scade sub 5 grade Celsius acestea sunt foarte necesare, mai ales pentru cățeii cu blana scurtă.
,,Putem să-i protejăm cu hăinuțe pe care le putem achiziționa din pet shop-uri sau de unde dorim noi. Temperatura optimă pentru căței, pentru a-i scoate afară, este undeva până la 5 grade Celsius. În momentul în care temperatura scade sub 5 grade, comfortul termic este diminuat și clar că nici cățeii nu-și mai doresc să petreacă timp afară, cum o făceau înainte. Prin urmare, cam până la acea temperatură lucrurile sunt mai ușoare pentru cățeluși afară și pentru proprietari. Ce scade sub 5 grade Celsius devine disconfort termic”, a mai precizat asist.dr. Paula Pașca.
Pe de altă parte, pentru câinii de talie mare, cum sunt husky, de exemplu, lucrurile sunt mai simple.
,,Pentru câinii mai mari, în schimb, care au și blănița mai groasă, un strat proadipos mai consistent, ei sunt mai rezistenți și pot să reziste la temperaturi care scad sub 0 grade Celsius. Poate ar fi de luat în calcul să-i ferim de gheață, adică să calce în zonele în care pernuțele se pot efectiv lipi de acea gheață și le pot cauza leziuni. Asta o putem face și cu diverse creme protectoare, inclusiv vaselina neutră sau papucei, dar nu prea am văzut câini care să accepte așa ușor papuceii”, a conchis specialistul
Dacă temperaturile sunt foarte scăzute, reduceți timpul plimbărilor, mai ales pentru câinii sensibili la frig.
Când câinii sunt umezi, riscul de hipotermie este mai mare. Așteptați până când blana este complet uscată înainte de a ieși.
Pentru câinii care trăiesc afară, este crucial să le oferiți un spațiu bine izolat, protejat de frig și umiditate.
Este esențial să adaptăm rutinele de îngrijire în funcție de specificul fiecărui câine, pentru a le asigura confortul și sănătatea pe parcursul sezonului rece.
Ce rasă de câine ți se potrivește cel mai bine? Câinii sunt cele mai prețioase…
Babesioza este o boală parazitară gravă care afectează câinii și este cauzată de parazitul Babesia,…
Virusul Imunodeficienței Feline (FIV) este un retrovirus care afectează sistemul imunitar al pisicilor, similar cu…
Ce animal de companie aveți acasă? Este un cățeluș, o pisică sau ceva mai exotic?…
Vreți să plecați cu câinele cu avionul? Călătoria cu prietenul dvs. blănos poate fi o…
Iată selecția noastră a celor mai bune 7 rase care ajută la prevenirea anxietății. „Cel…