Din cuprinsul articolului
Cum să rezişti insistenţelor căţelului care nu se mai dezlipeşte de tine în timp ce mănânci? Dar pisicii care miaună şi ţi se freacă de picioare, cerşind o bucăţică din farfuria ta?
Enervant pentru tine, nesănătos pentru căţel şi pisică, cerşitul la masă este un obicei dobândit. Când căţelul este pui, toţi îl răsfaţă cu mâncare peste porţia normală. El îşi creează astfel obiceiul de a cerşi de câte ori stăpânii se aşază la masă. Dacă nu primeşte, va fi tentat chiar să fure. La pisici, odată deprins, obiceiul de a cerşi va continua atâta timp cât cei din jur îi dau orice din farfurie, pentru a opri mieunatul insistent.
Dacă asta se întâmplă şi cu animalul tău, este timpul să iei măsuri!
Înainte de a-i da căţelului să mănânce, aşezaţi-vă voi la masă. Procedând aşa, îi arătaţi că sunteţi stăpânii. Nu uitaţi că, dacă cedaţi şantajului său emoţional, renunţaţi nu doar la o parte din porţia de mâncare, ci şi la rolul de conducător.
Un căţel obişnuit să cerşească mâncare de la masă poate fi dezvăţat dacă niciun membru al familiei nu mai cedează insistenţelor. Dacă se întâmplă să cadă ceva de la masă, interziceţi-i să mănânce.
Prietenii sau rudele sunt uşor de impresionat de căţel şi, fără să vrea, pot strica rezultatele eforturilor de a-l dresa. Explicați-le copiilor că alimentele lor îi fac rău căţelului. Pe adulţi, puneți-i la curent cu regulile.
Dacă nu rezistaţi să-l ignoraţi, nu-l lăsaţi cu voi în camera în care luaţi masa, chiar dacă începe să latre. După masă, poate fi mângâiat şi recompensat cu ceva bun. Treptat, va aştepta răbdător să-i vină rândul să mănânce.
Pentru a obţine ce vrea, pisica va mieuna repetat şi apăsat, va da orice dovezi de afecţiune crede că funcţionează, inclusiv tăvălitul pe jos. În cel mai rău caz, pisicile pot sări pe masă să se servească singure, fapt periculos pentru sănătatea stăpânilor, dar şi a lor, multe alimente „umane” nefiind potrivite pentru pisici.
Pentru ele, mâncarea este o activitate socială şi, la fel cum te invită să guşti şi tu din păsările, şoarecii sau insectele prinse, se aşteaptă să le dai şi tu din mâncarea ta.
Cel mai bun mod să preveniţi cerşitul pisicii este să nu-i oferiţi niciodată mâncare din farfurie. Odată ce aţi cedat, pisica va înţelege că o răsplătiţi pentru mieunat şi cerşit şi va continua.
Pisica trebuie hrănită înainte de masa stăpânilor. După ce s-a săturat, va vrea să se odihnească pentru digestie şi nu va mai fi insistentă.
Dacă pisica nu mănâncă mâncarea ei şi miaună la masă, calitatea hranei poate lăsa de dorit. O pisică hrănită doar cu boabe se poate plictisi rapid de gust şi, la fel ca un om, va căuta diversitate în alimentaţie. Pisicile care au o curte vor putea vâna, dar cele de apartament vor cerşi. Dacă pisica nu are restricţii dietetice, nu-i oferiţi mai mult de şapte zile la rând acelaşi tip de hrană uscată.
Închiderea pisicii într-o cameră separată funcţionează doar dacă îi oferiți şi ei masa. Pisicile tinere sau pisoii pot fi descurajaţi de cerşitul la masă şi luându-i de ceafă şi scuturându-i uşor în timp ce spuneţi apăsat „Nu”.
Altfel, o sticlă cu pulverizator, cu apă curată, poate fi folosită pentru a stropi uşor pisica atunci când miaună prea insistent la masă.
Animalele de companie cu blană, în special câinii și pisicile, ar trebui să aibă un…
În lumea pisicilor, chelia nu este neapărat frumoasă - cu excepția cazului în care pisica…
Sindromul brahicefalic, cunoscut și ca Sindromul Obstructiv al Căilor Respiratorii Superioare (BAOS), este o afecțiune…
Un porc blănos care arată ca o oaie și se comportă ca un câine nu…
Girafele sunt cele mai înalte animale de pe Pământ și, datorită naturii lor pașnice și…
Știați că un câine vă poate citi gândurile? Dacă v-ați întrebat vreodată dacă câinele dumneavoastră…