Din cuprinsul articolului
Cum îngrijesc blănița pisicii? Noi, oamenii, suntem bine familiarizați cu obiceiurile adorabile ale pisicilor noastre. Observăm cu atenție „rutina” lor zilnică, care începe cu drumul către bolurile de mâncare, apoi se joacă, doarme.
Cu toate acestea, una dintre deprinderile lor cele mai precise și constante este curățarea și îngrijirea zilnică a blănii.
Desigur, pentru ca o pisică să arate bine și să se simtă în formă, avem un rol important în această ecuație.
Putem contribui semnificativ la menținerea unui aspect sănătos și strălucitor al blănii lor prin periere și pieptănare, oferindu-le în același timp multă afecțiune.
Aceasta este, probabil, prima întrebare pe care ne-am pus-o atunci când am devenit stăpânii unei pisicuțe sau ai unui motănel cu blană scurtă, medie sau lungă.
Trebuie să înțelegem că îngrijirea zilnică a blănii implică mai mult decât un aspect plăcut al părului. În același timp, întreținerea stimulează circulația sângelui, înlocuiește părul căzut cu fire sănătoase și previne căderea acestuia.
Pe lângă aceste avantaje, nu trebuie uitat faptul că timpul petrecut în compania pisicii contribuie semnificativ la consolidarea relației dintre stăpân și animal.
Totodată, perierea și pieptănarea ajută la detectarea și tratarea potențialelor leziuni ale pielii. Dar și la eliminarea „vizitatorilor nepoftiți” – căpușele sau puricii.
Pentru toate acestea, tehnica adoptată este extrem de importantă. Este crucial să studiați comportamentul pisicii atunci când începeți procedura de toaletare.
Așadar, învățați unde le place să fie periate, în zona capului, pe spate, în zona abdominală sau pe coadă.
Desigur, aceste zone nu sunt preferate de toate pisicile, iar multe vor reacționa ușor agresiv, în special dacă insistați sau apăsați prea tare. Prin urmare, această activitate trebuie practicată cu grijă, delicatețe și multă dragoste.
Dacă sunteți proprietarul unor pui de pisică, este important să știți că aceștia sunt cei mai ușor de obișnuit cu ședințele de periere și pieptănare.
Chiar dacă au învățat de la mamă cum să se spele și să își aranjeze blana, ajutorul vostru este esențial, mai ales având în vedere faptul că sunt prea mici și stângaci.
Iar curățarea părului nu poate fi realizată în cele mai bune condiții.
Cu multă răbdare din partea voastră, puiul va percepe manevra de toaletare ca pe ceva obișnuit, plăcut și relaxant.
În timp, este posibil ca, fără a face vreun gest, pisica devenită adultă să vă ceară să o pieptănați.
Frecvența periajului depinde de mai mulți factori, cum ar fi textura și lungimea firului de păr, temperamentul pisicii, etc.
În general, pisicile cu păr scurt ar trebui periate de două ori pe săptămână, în timp ce cele cu păr mediu și lung ar trebui periate zilnic. În funcție de lungimea și grosimea firului de păr.
De obicei, nu este necesar să faceți baie unei pisici cu păr scurt. Decât în cazul în care blana este foarte murdară sau acoperită cu substanțe pe care nu doriți să le ingereze. Pisicile cu păr lung trebuie spălate cu regularitate, deoarece acestea pot întâmpina dificultăți în a-și curăța singure blana.
Dacă sunteți proprietarul unei pisici cu pedigree, cereți sfatul unui crescător care vă va indica modalitatea corectă de toaletare a blănii.
Nu uitați că pregătirea pisicii de rasă pentru expoziții implică o procedură de îngrijire suplimentară complexă, începută cu câteva săptămâni înaintea evenimentului.
Având în vedere toate aceste aspecte, veți decide frecvența cu care puteți îngriji părul pisicii. Este bine să vă stabiliți un program fix de îngrijire, în funcție de timpul liber de care dispuneți.
Așa cum am menționat mai devreme, pieptănarea și perierea se vor face în funcție de lungimea și textura firului.
Prin urmare, pieptănați cu grijă în direcția de creștere a firului de păr pentru a netezi suprafața și pentru a descurca eventualele noduri.
Dacă părul pisicii este foarte încurcat și nu poate fi descurcat. Nu insistați și, cu ajutorul unei foarfeci, tăiați cu grijă nodurile formate.
Nu uitați că pieptănarea pisicilor cu păr lung trebuie realizată cu ajutorul unui pieptene cu dinți rari și apoi cu unul mai des, conform eva.ro.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…