Cum îți înveți cățelul să stea singur în casă? Sfaturi utile și sănătoase pentru viitor.
Câinele tău poate suferi de singurătate dacă nu aplici următoarele sfaturi!
Am adoptat un cățel, suntem extrem de bucuroși și ne place să fie mereu în prezența noastră. Până aici totul este normal și sănătos pentru relația cu animalul de companie, însă ce ne facem atunci când trebuie să plecăm, spre exemplu, la serviciu?
Singurătatea este foarte greu de suportat, cu atât mai mult cu cât este mai mic şi mai alintat cățelul. Câinii se plictisesc foarte repede şi tânjesc după dragostea şi atenţia stăpânului.
În plus, câinii sunt foarte inteligenţi şi îşi dau seama repede că regulile pe care le-au învăţat pot fi încălcate când stăpânii nu sunt acasă.
Ce trebuie să facem în aceste condiții?
- Este recomandat să îl lași singur în casă de mic, începând cu perioade scurte de o oră sau două. Cu timpul, se va obişnui şi cu perioade mai lungi de singurătate.
- Îi poţi pune mâncarea în diverse boluri prin casă, să le descopere pe rând, de-a lungul zilei. Lasă radioul să funcţioneze la volum minim să îi ţină de urât.
- Dacă este posibil, mai adoptă un alt câine, de aceeaşi vârstă cu al tău. Împreună, vor trece mai uşor peste orele lungi de singurătate.
- Apelează la cineva dispus să îţi scoată câinele la plimbare, cât eşti plecat.
- Încearcă să îi reziști, oricât de plângăcios se dovedește a fi.
- Pregăteşte un loc anume în care să îi faci culcuşul şi alege o cameră în care să nu aibă mare lucru de stricat.
- Cumpără-i mai multe jucării şi dă-i-le pe rând, să nu se plictisească de ele.
- Nu zăboviți pentru a vă despărți de el și evitați să-l agitați sau să fiți prea afectuoși cu el atunci când vă întoarceți. Ideea este ca el să simtă că plecarea și întoarcerea voastră sunt experiențe normale.
- Unii dresori recomandă plecarea de acasă fără a lăsa câinele să știe că plecați.