Din cuprinsul articolului
Cum ne ferim de urs când mergem în pădure și ce trebuie să facem dacă dăm nas în nas cu el. In ultima perioadă s-au semnalat tot mai multe incidente, din păcate unele grave, în urma unor întâlniri cu ursul.
In urma unor discuții cu administratorii fondului silvic, Animalzoo a aflat că în România există un fenomen de încrucișare necontrolată a Ursului Carpatin, urs preponderent ierbivor, cu botul lung, nonagresiv cu o greutate de aproximativ 120 – 130 kg atinsă la maturitate cu Ursul Rusesc, urs carnivor, cu bot scurt, agresiv și care poate ajunge la 300 kg.
Ursul agresiv a fost adus din Rusia în România pe timpul lui Ceaușescu din dorința dictatorului de a vâna exemplare cât mai mare. Acestea, în acea perioadă, erau urmărite și hrănite de pădurari cu carne de cal în arii relativ controlate. După 1989, se pare, controlul populației de urși a scăzut și urșii aduși din Rusia s-au răspândit în mai multe zone din România.
America de Nord găzduiește peste jumătate de milion de urși, inclusiv multe dintre cele mai periculoase specii din lume. Având în vedere populația mare de urși și zonele mari în care se găsesc, este firesc ca întâlnirea cu un urs să fie o preocupare pentru cei care se aventurează în aer liber. Astfel, Animalzoo vă împărtășește câteva dintre sfaturile celor care au studiat comportamentul urșilor pentru a evita contactul agresiv cu aceștia.
Experții spun că este important să știți cum să evitați greșelile care pot atrage urșii în locuri de campare. În plus, pasionații de aer liber ar trebui să știe unde și când este cel mai probabil să dea nas în nas cu un urs.
Mai presus de orice altceva, oricine se aventurează pe teritoriul urșilor ar trebui să fie pregătit cu mijloace de descurajare, inclusiv cu un spray pentru urs, scrie Outdoorguide.
Există două tipuri de descurajare neletală a ursului: descurajarea prin zgomot și cea fizică. Deși există o serie de elemente de descurajare fizice eficiente, experții susțin că spray-ul pentru urs, cunoscut și sub denumirea de ”buzdugan natural”, este cel mai eficient. De fapt, există dovezi care sugerează că spray-ul pentru urși este chiar mai eficient în prevenirea atacurilor, decât metodele letale.
Spray-ul pentru urs este, de fapt, ulei de ardei roșu. În esență, este același amestec care este folosit în ”buzduganul natural” de protecție personală sau spray-ul cu piper.
Atât spray-ul pentru urs, cât și spray-ul cu piper sunt eficiente din același motiv pentru care fulgii de ardei roșu resping insectele și dăunătorii de grădină. De asemenea, este un iritant major pentru ochii, nasul, gura și plămânii mamiferelor.
În timp ce spray-ul pentru urs și spray-ul cu piper au același ingredient activ, există unele diferențe majore. Primul are o doză mai mare de capsaicină și o gamă de pulverizare eficientă mai lungă. Așadar, spray-ul cu piper de autoapărare nu trebuie considerat un substitut pentru spray-ul pentru urs.
Pentru ca spray-ul pentru urs să fie eficient, trebuie aplicat corespunzător. Premisa din spatele său nu este pulverizarea unui jet în ochii ursului, ci mai degrabă crearea unui nor prin care ursul să devină amețit. Animalzoo a căutat și a identificat și în țara noastră magazine care comercializează acest produs.
Pentru a descărca corect și eficient spray-ul, prindeți ferm recipientul și scoateți clema de siguranță. În timp ce țineți partea de sus cu ambele mâini, țintiți în jos spre fața ursului.
Experții recomandă să pulverizezi o explozie scurtă de două secunde și să eliberezi mecanismul de declanșare. Dacă ursul nu dă niciun semn că ar fi afectat, pulverizează o a doua explozie scurtă.
Ingredientele din spray-ul pentru urs sunt cunoscute ca fiind un factor de descurajare eficient. Nu va fi efcient daca nu este folosit corect. Prin urmare, este important nu doar să aveți la voi un spray pentru urs, ci să știți când și cum să îl utilizați.
Și nu este o scuză pentru nerespectarea protocolului adecvat de siguranță atunci când faceți drumeții prin pădure sau camping. Se recomandă să începeți să pulverizați spray-ul dacă un urs care acționează agresiv se apropie la mai puțin de 18 metri.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…