Categories: Lumea animalelor

Cum protejăm animalele de dezinfectanți? „Dezinfecția este nocivă”

Cum protejăm animalele de dezinfectanți? Este important ca în această perioadă critică să avem grijă de noi, dar și de cei din jur. Nu ne referim doar la cei dragi, ci și la animalele noastre de companie.În această perioadă de pandemie, primăriile de Sector din București au început să dezinfecteze străzile, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Pentru spălarea străzilor se foloște detergent sau apă cu clor și mai rar peroxid de hidrogen. Aceste substanțe sunt nocive pentru animalele noastre de companie, iar medicul veterinar Rareș Căpitan a oferit câteva sfaturi de protecție pentru căței.„Este foarte dificil să vedem cu exactitate substanța folosită, dar putem folosi ca regulă generală un principiu, și anume, concentrația substanțelor care se folosesc care se folosesc la dezinfecția suprafețelor, din avion, este în general nocivă pentru corpul animalelor. Din acest motiv ar fi bine să evităm aceste zone, mai ales după ce ele au fost aplicate. Majoritatea au un timp de acțiune, după care încep să se inactiveze în contact cu aerul, cu lumina, până au o potențare scăzută după care se inactivează. Când ieșim cu câinele afară, putem să observăm anumite zone umede și probabil că au un miros specific și în acel moment ar fi bine să evităm acele locuri până când ele se vor usca.

Ca o concluzie, ca variantă de protecție pentru căței, ar fi să nu ieșim cu ei sau să fie totul uscat în perimetrul în care ne plimbăm.

„Nu ar fi soluția extremă să nu ieșim cu ei pentru că și ei au nevoi fiziologice, dar ar fi bine să evităm zonele unde a fost proaspăt aplicată soluția și zonele în care observăm un miros chimic, un miros specific de dezinfectant. O atenție specială ar trebui dată animalelor de companie tinere și animalelor care au probleme  alergice sau probleme dermatologice deja dovedite pentru că la acestea simptomatologia poate fi mult amplificată.”

Cum ne putem da seama că prietenul nostru de companie a fost afectat de substanțe cu care sunt dezinfectate străzile?

„La nivel de piele, la nivel cutanat, lăbuțele or să fie primele afectate și acolo putem să vedem că animalul prezintă  o stare de neliniște, eventual  se linge foarte mult acolo, inclusiv după ce l-am adus în casă, îl mănâncă, pot fi afectate căile respiratorii și atunci  animalul poate prezenta strănut, tuse, uneori vomă sau diaree dacă a ingerat ceva de afară. În orice caz ar trebui sunat medicul veterinar pentru că este diferit în funcție de fiecare caz.”

În casă folosim dezinfectanți, cum procedăm?

„În casă folosim substanțe pe bază de clor și acelea la fel, după un anumit timp nu mai sunt atât de potente. Depinde mult de tipul de comportament al animalului nostru de companie. Dacă există un animal care are obiceiul să se lingă, ar trebui să îi îngrădim accesul pe zona dezinfectată. O lăsăm cât tim ar trebui să acționeze, apoi o clătim pentru că este inevitabil, câinele nostru o să intre în contact cu dezinfectanții”.

Când intrăm în casă cu cățelul, pe lângă spălatul lăbuțelor, ce măsuri de protecție ar trebui să folosim?

„Sunt niște măsuri de protecție. Putem proteja pielea animalului sau lăbuțele, cu o cremă specială. Se folosește mai mult pe timp de iarnă, când se aplică acele substanțe de topit zăpada.Un alt lucru important, dacă observăm că un animal prezintă aceste semne clinice de iritație, ideal este să-l spălăm imediat ce am ajuns cu el în casă, inclusiv doar cu apă pentru că trebuie să îndepărtăm substanța iritată de pe suprafața pielii.

Trebuie să uscăm zona, dacă acolo vedem o roșeață, o unflătură, iar ulterior să aplicăm o cremă de protecție.

„Spălatul cu apă sau cu șampon este 100% necesa pentru îndepărtarea substanțelor iritative imediat după ce am observat”, a menționat medicul veterinar Rareș Căpitan într-o emisiune TV de la Pro TV.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

4 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

5 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

6 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

7 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

8 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

9 ore ago

Parteneri