Sanatate & Dresaj

Cum putem să prevenim și să avem grijă de dantura cățelului nostru? Sfaturi utile pentru sănătatea animalului de companie

Cum putem să prevenim și să avem grijă de dantura cățelului nostru? Sfaturi utile pentru sănătatea animalului de companie.

Igiena dentară, importantă atât la om, cât și la patruped!

Se pare că dinții câinilor sunt foarte asemănători cu ai oamenilor, iar asta înseamnă că sunt sensibili, fiind expuși la același gen de probleme ale dentiției. De aceea este important să stabilești pentru câinele tău un regim de igienă orală care trebuie combinat cu controale veterinare periodice și cu o curățare regulată a dinților.
Specialiștii au arătat că trei din patru câini, cu vârsta mai mare de trei ani, suferă de afecțiuni ale cavității orale (gingivită, tartru dentar, paradontoză, etc).

Cauzele care conduc la apariția problemelor dentare sunt multiple:

  • Predispoziții de rasă – efect negativ al încrucișărilor și selecției  controlate a puilor pentru anumite caracteristici , de multe ori în detrimentul stării generale de sănătate,
  • Alimentație – există o multitudine de controverse legate de rolul alimentelor preparate industrial (în special a hranei uscate) în apariția bolilor cavității orale,
  • O igienă orală precară – mulți deținători nu reușesc să ofere o îngrijire regulată și corectă a cavității bucale a câinelui sau a pisicii,

Un aspect puțin cunoscut de proprietari, este faptul că bolile gingivale (în special paradontoza) sau dentare au un răsunet în tot organismul câinelui.

Spre deosebire de oameni, la câini cele mai frecvente afecțiuni ale cavității bucale nu sunt cariile, ci bolile periodontale.

Soluția cea mai potrivită este controlul unui medic veterinar. În cazul tartrului, detartrajul trebuie făcut dacă tartrul s-a format deja. Detartrajul din păcate se poate face doar cu anestezierea animalului, de aceea se recomandă înainte efectuarea unui set de analize complete pentru a vedea statusul fiziologic al animalului. Dacă există infecții se poate recomanda administrarea unor antibiotice pe cale orală, iar local fie spray-uri, fie pastă de dezinfectare, totul pentru a putea rezolva problema cățelului nostru.

Recent Posts

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

39 de minute ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

2 ore ago

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

21 de ore ago

Proiect de lege: sterilizarea obligatorie tuturor pisicilor

Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…

23 de ore ago

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Trebuie să faci acest lucru sau riști o amendă usturătoare

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…

24 de ore ago

Capela câinilor: biserica simbol al iubirii necondiționate față de animale

Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…

o zi ago

Parteneri